Linnainmaan raitiotievarikon korttelin asemakaavaehdotus nähtäville

Linnainmaalle suunnitellun Tampereen Ratikan jatkeen, varikon ja urheiluhallin sekä liityntäpysäköintiä sisältävä asemakaavan muutosehdotus hyväksyttiin 3.4.2024 yhdyskuntalautakunnassa asetettavaksi nähtäville. 
Havainnekuvassa uimahallin julkisivua.
Uimahallin sisäänkäynnin havainnekuva rakentamistapaohjeesta. Kuva: Arkkitehdit Inaro Oy

Asemakaava voidaan toteuttaa vaiheittain. Kaavan laatimisen aikaan on todennäköistä, että uimahalli ja liityntäpysäköintialue valmistuvat ensimmäisessä vaiheessa. Varikko siihen liittyvine ratayhteyksineen toteutetaan, mikäli se osoittautuu tarpeelliseksi.

-    Asemakaava on merkityksellinen paitsi raitiotien rakentamisen näkökulmasta, myös liikuntapaikkarakentamisen näkökulmasta. Kaavahan mahdollistaa esimerkiksi uimahallin rakentamisen urheiluhallin tontille. Uimahallia on toivottu alueelle pitkään, ja kaavan myötä sille on nyt osoitettu mahdollinen rakennuspaikka. Hankkeelle ei ole kuitenkaan osoitettu vielä rahoitusta, kertoo apulaispormestari Pekka Salmi.

Asemakaavalla mahdollistetaan varikon, urheiluhallin ja liityntäpysäköinnin toteuttaminen Heikkilänkadun varrelle Linnainmaan läheisyyteen, Pappilan kaupunginosaan. Raitiotievarikko toteutetaan mahdollisesti myöhemmin tulevaisuudessa, uimahalli toteutunee jo 2020-luvun lopulla. Nykyisin asumaton alue on kaupungin omistuksessa ja siellä on polttoaineen jakelua.

Asemakaava-alueella rakennusoikeutta muodostuu noin 27 400 kerrosneliömetriä, josta raitiotievarikko muodostaa noin 12 000 kerrosneliönmetriä ja urheiluhalli 4700 kerrosneliömetriä. 

Kaavan valmistelun yhteydessä on laadittu viitesuunnitelma, pihasuunnitelma ja viherkerroinlaskelma, hulevesiselvitys, arkeologinen selvitys, luontoselvitys, liito-oravaselvitys, liikenteellinen toimivuustarkastelu, katusuunnitelma, meluselvitys, tärinä- ja runkomeluselvitys, kaavatalousselvitys sekä laajemman alueen kokonaisvaikutusten arviointi.  

Uusi maamerkki ja liikenneyhteyksiä

Raitiotievarikko muodostaa uuden maamerkin Jyväskylästä kaupunkia kohti ajettaessa ja urheiluhalli on tärkeässä asemassa kaupungista poispäin ajettaessa. Lisäksi asemakaava mahdollistaa uuden jalankulun ja pyöräilyn sillan Teiskontien ylitse, mikä myös nousee kaupunkikuvassa merkittäväksi.

Nykyisin Teiskontietä myöten kulkee kymmenen joukkoliikenteen reittiä, ja lähin pysäkki on Teiskontien ja Heikkilänkadun risteyksessä. Suunnitellun raitiotien odotetaan lisäävän joukkoliikenteen käyttöä. Heikkilänkadulle suunnitellun ratikkapysäkin vieressä on päivittäistavarakauppa. Läheiseen päiväkotiin on 600 metriä.

Parhaillaan suunnitellaan raitiotielinjaa Pirkkalasta Linnainmaalle nykyisten Sorinaukion ja Taysin alueille ulottuvien linjojen jatkeeksi. Tampereen Ratikan seudullisen liikennöinnin laajentuessa varikko jää liian pieneksi ja tarvitaan lisätilaa. 

Asemakaavan valmisteluaineisto eli kaavaluonnos, siihen liittyvä havainnekuva, selostus ja selvitysaineistoa oli nähtävillä syksyllä 2023. Asemakaava-aineistoa on täydennetty tulleen palautteen perusteella.

Asemakaavan muutosehdotus on tulossa nähtäville 5.4., jolloin myös Heikkilänkadun katusuunnitelmaehdotus on tulossa nähtäville.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Esittelijä Kaupunkiympäristön palvelualue Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Pekka Salmi
Puheenjohtaja Apulaispormestari
Puhelin:
050 565 8898
Katarina Surakka
Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 806 3935
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa