Santalahden ylikäytävän rakentaminen alkaa Pispalassa huhtikuun alussa

Pispalan valtatieltä Santalahden hissitorniin ja edelleen Rantatien ratikkapysäkille johtavan kävelyreitin toteutus jatkuu pääradan ylittävän Santalahden ylikäytäväsillan rakentamisella huhtikuun alussa.
Santalahden ylikäytäväsilta havainnekuvassa.
Santalahden kävelysilta ylittää pääradan Pispalan valtatieltä Santalahden hissitornille. Hissitorni on jo valmistunut. Havainnekuva: Afry Finland Oy.

Siltatyömaa sulkee kevään ja kesän ajaksi Haulipuiston läpi kulkevan kevyen liikenteen reitin Haulikadulta Ratakadulle. Kaupungin suunnasta idästä Ratakatu on auki Pispalan valtatielle nouseville portaille asti, mutta lännessä myös osa Haulikadun pään parkkialueesta otetaan työmaa-alueen käyttöön.

Lisäksi Pispalan valtatiellä jalankulku katkaistaan Musankadun kohdalta Näsijärven puoleiselta jalkakäytävältä.

Liikennejärjestelyt tulevat voimaan tiistaina 2.4.2024 ja jatkuvat siltatyömaan loppuun asti lokakuuhun 2024.

Siltalohkot nostetaan paikoilleen elokuussa

Silta toteutetaan kolmena teräsristikkorakenteisena lohkona, jotka valmistetaan ja varustellaan säältä suojassa teräspajalla. Lohkot nostetaan yksitellen paikoilleen pääradan yläpuolelle, jossa ne liitetään yhteen ja silta viimeistellään käyttökuntoon. Lohkojen nostojen aikana elokuussa 2024 Pispalan valtatien liikenteelle voi aiheutua häiriöitä lyhyiksi ajoiksi kerrallaan. Tarkemmista häiriöiden ajankohdista ja niiden kestoista tiedotetaan lähempänä nostoajankohtaa.

Esteetön väylä jalankulkijoille Pispalan harjulta aina Santalahden satamaan -pyörän voi taluttaa sillan yli hissille

Santalahden ylikäytäväsiltaa pitkin jalankulkijat pääsevät esteetöntä väylää Pispalan harjulta alas Rantatien ratikkapysäkeille ja edelleen Näsijärven rantaan, tapahtumapuistoon ja Santalahden satamaan. Sillalla pyöräily on kielletty, mutta pyörän voi taluttaa sillan yli tornin hissille, jossa mahtuu kuljettamaan myös polkupyörää.

Silta valmistuu syksyllä

Valmistuessaan syksyllä 2024 Santalahden kävelysilta on katettu lasiseinäinen neljä metriä leveä ja 70 metriä pitkä kävelyreitti Pispalan valtatieltä pääradan yli Santalahden hissitornille. Sillan suunnittelussa pääpaino on laitettu käyttömukavuuteen ja turvallisuuteen. Ulkonäöltään silta mukailee viereisen Haulitornin yksinkertaisia teräsrakenteita.  Sillalta on hyvät näköalat Santalahteen ja pohjoiselle Näsijärvelle.
 

Santalahden ylikäytävän työmaa kartalla.
Siltatyömaa aiheuttaa liikennejärjestelyjä. Muun muassa Haulipuiston läpi kulkeva käytävä Haulikadulta Ratakadulle suljetaan.

Lisätietoja

Jukka Rantala
Rakennuttaja, Tampereen kaupunki Rakennuttajainsinööri
Puhelin:
040 685 4427
Mika Haimila
Urakoitsija, Kreate Oy: Työmaapäällikkö
Puhelin:
040 931 9821
Teksti: Jukka Rantala
Kuvat: Jussi Jaakkosela, Afry Finland Oy
Jaa sosiaalisessa mediassa