Tampereen ja Yhdysvaltojen välillä kasvavaa yhteistyötä erityisesti älyteknologian, elämysten ja vastuullisuuden saralla

Tampereen kaupunki osallistui Suomen ja Los Angelesin välisen aiesopimuksen allekirjoitustilaisuuteen. Yhdysvaltojen ja Tampereen välillä tehdään yhteistyötä muun muassa älyteknologian hyödyntämisen, elämysteollisuuden ja kestävyysteeman ympärillä. Kansainvälinen yhteistyö tukee Tampereen elinvoimaa ja yritysten vientiä.
Delegaation väkeä seisoo rivissä kameralle hymyillen.
Johtaja Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta (toinen vasemmalta) tapasi Los Angelesin Pormestari Karen Bassin (kolmas vasemmalta) sekä Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavion (neljäs vasemmalta) aiesopimuksen allekirjoituksen yhteydessä.

Viime viikot ovat olleet aktiivisia Tampereen ja Yhdysvaltojen välillä. Suomen ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Ville Tavio allekirjoitti Los Angelesin pormestari Karen Bassin kanssa 14.3.2024 aiesopimuksen, joka tukee Los Angelesin ja Suomen välistä yhteistyötä kestävyysteemojen ja digitaalisen siirtymän kanssa. Johtaja Teppo Rantanen Tampereen kaupungilta osallistui tilaisuuteen osana Suomen delegaatiota, johon kuului Business Finlandin, ulkoministeriön, sekä suomalaisten yritysten ja organisaatioiden edustajia. 

– Kaupunkien rooli kestävän kehityksen edistäjinä on maailmanlaajuisesti merkittävää. Tampereen ja Los Angelesin välille on syntynyt luontevasti yhteistyötä, sillä olemme molemmat edelläkävijöitä vastuullisuusteemassa. Meitä yhdistää halu parantaa kaupunkilaistemme arkea ja elämää. Tampereella käyttöön otetut älykkäät teknologiset ratkaisut ja metaversen hyödyntäminen ovat monistettavissa myös Los Angelesiin, Rantanen toteaa. 

Ensi kesänä Business Finland tuo Los Angelesista delegaation Suomeen, joka saapuu tutustumaan myös Tampereen älyteknologiaratkaisuihin. Vierailu sijoittuu kesäkuulle, jolloin kaupungissa järjestetään älyteknologiaa ja elämyksellisyyttä yhdistävä Imagine the Metaverse -tapahtuma 11.-12.6.2024. Los Angelesin julkisten rakennustöiden lautakunnan komissaari Susana Reyes on juuri kiinnitetty yhdeksi Imagine the Metaverse -tapahtuman pääpuhujaksi. 

Kansainvälinen yhteistyö tukee Tampereen yritysten vientiä ja elinvoimaa 

Kansainvälinen yhteistyö ja hyvät suhteet Yhdysvaltojen suuntaan tukevat Tampereen alueen yritysten vientiä ja elinvoimaa. 

– Kansainvälinen yhteistyö tarkoittaa kaupungille mahdollisuutta oppia ja inspiroitua. Tämä mahdollistaa innovaatioita, jotka sekä tukevat alueen yritysten vientimahdollisuuksia että tuovat kaupunkisuunnitteluun uusia tapoja parantaa Tampereen asukkaiden hyvinvointia. Me sekä viemme tekemistämme maailmalle että opimme muilta, toteaa Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman ohjelmapäällikkö Outi Valkama.
 

Panelistit keskustelemassa lavalla.
Tampereen kaupungilta kehityspäällikkö Tiia Joki (vasemmalla) ja johtaja Teppo Rantanen (keskellä) Vision For 2040 and beyond - Cityverse in Creative Industries -keskustelussa.

Tampereen kansainvälinen vahvuus on teknologioiden ja datan kekseliäässä hyödyntämisessä

Tampereen edustusta nähtiin viime viikolla myös Texasin Austinissa järjestetyn South by Southwest -tapahtuman keskustelutilaisuuksissa. Kyseessä on maailman suurimpiin lukeutuva tulevaisuuden älyteknologiaa ja elämysteollisuutta yhteen sulattava ammattilaistapahtuma. Tampereen kaupunki järjesti tapahtumassa yhdessä Business Finlandin ja Vinnovan kanssa metaversen mahdollisuuksia luoville aloille käsittelevän keskustelutilaisuuden.

– Meidän vahvuutemme on älykkäiden teknologioiden ja datan kekseliäässä hyödyntämisessä kaupunkilaisten ja yritysten hyväksi. Tämä tekee Tampereesta kiinnostavan myös kansainvälisessä mittakaavassa. Erityisesti metaversen mahdollisuudet muun muassa elämystaloudelle ovat nyt nosteessa, toteaa Valkama.

Tampereella älykästä teknologiaa hyödynnetään elämysteollisuudessa muun muassa tapahtumien yhteydessä. Rantasen mukaan Tampereen ja Los Angelesin tiimien välillä on käyty tiivistä keskustelua muun muassa Los Angelesin vuoden 2028 olympialaisten ratkaisuista jo viime marraskuusta lähtien. 

– Tampereen suurtapahtumissa hyödyntämiä teknologisia ratkaisuja voidaan monistaa myös muualle. Tuleva Los Angelesin Tampereen vierailu perustuu juuri tähän, että pääsemme esittelemään tapahtumateknologiaamme käytännössä ja löytää mahdollisia uusia yhteistyön paikkoja, Rantanen kertoo.   
 

Lisätietoja

Teppo Rantanen
Johtaja
Puhelin:
040 023 5442
Outi Valkama
Ohjelmapäällikkö
Puhelin:
040 801 6423
Teksti: Elina Uusitalo
Jaa sosiaalisessa mediassa