Puutarhakadun remonttia suunnitellaan kaksisuuntaisen pyörätien vaihtoehdolla

Puutarhakadun remontin suunnittelua jatketaan kaksisuuntaisen pyörätien vaihtoehdolla, näin päätti Tampereen kaupunginhallitus kokouksessaan 18.3.2024.
Kuvassa pyöräilijöitä ja kävelijöitä vasemmalla, autoja oikealla kadulla ja pysäkoitynä.
Hahmotelma kaksisuuntaisen pyörätien vaihtoehdosta. Havainnekuva: Ramboll.

Kaupunginhallituksen päätös tarkoittaa, että jatkosuunnittelua tehdään yhdyskuntalautakunnan viimeisimmästä päätöksestä poikkeavasti. Lisäksi kaupunginhallitus edellyttää, että Puutarhakadun jatkosuunnittelussa kadun pohjoiselle puolelle lisätään huoltotaskuja ja suunnittelussa huomioidaan sekä yrittäjien tarpeet että sujuva ja turvallinen pyöräliikenne seudullisella pääreitillä.

-Olen tyytyväinen, että kaupunginhallitus oli asiassa yksimielinen ja tästä kiitos poliittisten ryhmien johtajille, sanoo pormestari Kalervo Kummola. 

Puutarhakadun maanalaisen infran eli muun muassa vesi- ja viemäriputkien saneerauksen on määrä alkaa syksyllä.  Puutarhakadulle sijoitetaan myös kaukokylmälinja. Puutarhakadun remontissa halutaan yhdellä kertaa saneerata mahdollisimman paljon ja yhteistyössä eri toimijoiden kesken, jotta remontista aiheutuisi mahdollisimman vähän haittaa ja se veisi mahdollisimman lyhyen aikaa. Myös kadun muut parannukset sekä kiinteistöjen mahdolliset remontit toteutettaisiin samassa yhteydessä. 

Tampereen yhdyskuntalautakunta päätti 13.2.2024, että Puutarhakadulle tutkituista neljästä vaihtoehdosta katusuunnittelun lähtökohdaksi tulee uudentyyppinen pyöräkatu, jossa pyöräliikenne tapahtuisi ajoradalla molempiin suuntiin. Autoliikenne olisi sallittua ajosuunnassa idästä länteen.  Päätös syntyi äänin 8–5. 

Kaupunginhallituksen nyt tekemän päätöksen myötä ajorata varataan ainoastaan ajoneuvoliikenteelle ja sen viereen kadun pohjoispuolelle toteutetaan erillinen ja nykyistä leveämpi kaksisuuntainen pyörätie jalkakäytävän kanssa samassa tasossa. Kadulla liikennöinti tapahtuu nykyisellä tavalla, mutta väistämisvelvollisuuksiin tulee muutoksia, kun vähäliikenteiset sivukadut muutetaan väistämisvelvollisiksi pyöräliikenteen pääreittiin ja Puutarhakatuun nähden.  

Tampereen kaupunginhallitus käytti otto-oikeuttaan yhdyskuntalautakunnan päätökseen Puutarhakadun yleissuunnitelmasta 19.2.2024. Otto-oikeus tarkoittaa kaupunginhallituksen oikeutta ottaa käsiteltäväkseen asia, jossa kaupungin organisaatiossa alempi viranomainen on tehnyt päätöksen. Kaupunginhallitus ohjaa valmistelua ponnella, ponnella puolestaan tarkoitetaan esityslistan ulkopuolella tehtyä, toimintaohjeen sisältävää kannanottoa tai lausumaa.

 

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Kuvat: Ramboll
Jaa sosiaalisessa mediassa