Rasismin vastainen viikko näkyy Tampereella 18.3. alkaen

Kansalaisuus, ihonväri, etninen tausta, uskonto tai muut tekijät eivät saa vaikuttaa siihen, miten ihminen kohdataan ja millaisia mahdollisuuksia hän saa yhteiskunnassa, muistuttaa maanantaina 18.3.2024 alkava Rasismin vastainen viikko Tampereella.

Joka vuosi maaliskuussa valtakunnallisesti vietettävän Rasismin vastaisen viikon viestiä tuodaan esiin teemaviikon aikana muun muassa Tampereen kaupungin päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa sekä muissa palveluissa.

Rasismin vastaisella viikolla 18.3.–24.3.2024 Tampereen kaupunki ja muut toimijat järjestävät eri puolilla kaupunkia monia aiheeseen liittyviä tapahtumia, kuten Antiracism Race -mobiiliseikkailupelin keskustassa. Tammerkoski valaistaan juhlavärein teemaviikon kunniaksi avajaispäivän iltana 18.3. 

Rasisminvastaisen viikon järjestelyjä Tampereella koordinoiva palvelupäällikkö Kristina Kemi muistuttaa, että teemavuosi 2024 velvoittaa jokaista ihmistä toimimaan, jos hän havaitsee ympäristössään rasismia.

- Viime vuosina Tampereen väkiluku on kasvanut paljolti maahanmuuttaneiden ihmisten ansiosta. Kuntalaisten ja työvoiman kansainvälistyessä meidän pitää olla vastaanottavia ja valmiita muutokseen, Kemi toteaa.

Kaikkien Tampere -paneelissa keskustellaan syrjinnästä

Rasismin vastaisen viikon paikallinen päätapahtuma Kaikkien Tampere -paneeli järjestetään pääkirjasto Metsossa maanantaina 18.3.2024 klo 17.00–19.00. Tampereen kaupunki järjestää asiantuntijoiden kanssa paneelikeskustelun, jonka aiheena on moniperustaiseen syrjintään puuttuminen.

Paneelissa on mukana viisi eri asiantuntijaa eri aloilta. Paneeliin osallistuvat taiteilija Jarrah Kollei, Tampereella kaupunginvaltuutettuna toiminut Liban Sheikh, erikoissuunnittelija Katja Theresa Grenrot, asiantuntija Amani Al-mehsen ja tutkija Faruk Nazeri. Paneelin juontaa Tampereen kaupungin yhdenvertaisuuskoordinaattori Mikko Ala-Kapee.

Paneeli on osa koko kaupunkia koskevan tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelman toteutusta sekä Kaikkien Tampere -kampanjaa, joka puuttuu rasismiin ja syrjintään. Tilaisuus on suomenkielinen, ja sitä voi seurata myös etänä. Tilaisuuteen on ennakkoilmoittautuminen. Tarkemmat tiedot löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Mobiilipelin voittaja lounaalle pormestarin kanssa

Rasismin vastaisella viikolla voi pelata myös mobiiliseikkailupeliä kaupungin keskustassa. Torstaina 21.3. klo 12-18 järjestettävän AntiRacism Race -pelin kohteet ovat noin kilometrin säteellä Rautatieasemasta. Peli koostuu kuudesta mobiilirastista ja neljästä toiminnallisesta rastista. Peliä voi pelata suomeksi tai englanniksi, ja siihen voi osallistua joko yksin tai omalla 2-10 hengen joukkueella.

AntiRacism Race -pelin pääpalkintona on lounas Tampereen pormestari Kalervo Kummolan kanssa. Lisäksi pelissä on palkintoina muun muassa lahjakortteja.

Pelissä opitaan teemaviikon hengessä tunnistamaan rasismia ja tutustutaan rasismin vastaiseen ajatteluun. Pelin järjestävät Tampereen kaupungin kansainvälisen osaamisen palvelut yhdessä maahanmuuttaneiden kotoutumista edistävien yhdistysten kanssa. Tarkemmat tiedot pelistä löytyvät tapahtuman verkkosivuilta.

Tutustu Elävään kirjastoon Hervannassa

Rasismin vastaisella viikolla Hervannan kirjastossa voi tutustua myös Elävään kirjastoon.  Elävä kirjasto on menetelmä, joka edistää yhdenvertaisuutta ja erilaisten ihmisten välistä kohtaamista. Sen tarkoituksena on lisätä vuoropuhelun kautta moninaisuuden, ihmisoikeuksien ja ihmisarvon kunnioittamista.

Lainattavien kirjojen sijaan Elävässä kirjastossa on tilaisuus tavata ihmisiä, jotka edustavat erilaisia vähemmistöjä. Luvassa on kohtaamisia, keskustelua ja ennakkoluulojen murtamista.

Hervannan kirjastossa vierailevat myös kirjailija ja toimittaja Elina Hirvonen sekä ihmisoikeusaktivisti ja Kansallisteatterin kotikirjailija Ujuni Ahmed, jotka ovat kirjoittaneet yhdessä teoksen "Tytöille, jotka ajattelevat olevansa yksin". Kirja kertoo Ahmedin kasvusta aikuiseksi suomalaisessa yhteiskunnassa. Hirvonen ja Ahmed keskustelevat kirjan teemoista tiistaina 19.3. klo 18 alkaen Hervannan kirjastossa. Keskustelu striimataan ja sitä voi seurata myös etänä Tampereen kaupunginkirjaston YouTube-kanavalla.

Yhdenvertaisuus esiin pienten lasten arjessa

Varhaiskasvatuksessa ja esiopetuksessa rasismin vastaista työtä tehdään ryhmien arjessa jokaisena päivänä. Teemaa käsitellään lapsille sopivalla tavalla esimerkiksi kirjallisuutta, draamaa ja taideilmaisua hyödyntäen.  Lasten kanssa kiinnitetään huomiota erityisesti ystävyyssuhteiden luomiseen sekä kiusaamisen ja syrjinnän ehkäisyyn. Jokaisella päiväkodilla on myös toiminnallinen tasa-arvo- ja yhdenvertaisuussuunnitelma. 

Varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen henkilöstön osaamisen vahvistaminen on keskeistä yhdenvertaisuuden edistämisessä. Osana teemaviikkoa henkilöstölle järjestetään torstaina 21.3. koulutus antirasismista. Kouluttajana toimii yhdenvertaisuusasiantuntija ja -kouluttaja Javiera Marchant Aedo.
 

Perusopetus: rasismia vastaan kuvataiteen keinoin

Tampereen kaupungin perusopetus on mukana Rasismin vastaisessa viikossa. Perusopetus järjestää nuorten julistekilpailun finalistitöiden näyttelyn 11.3–22.3. Myös Tampereen lukioiden opiskelijat ovat olleet mukana julistekilpailussa. Kilpailussa lasten ja nuorten tehtävänä oli käsitellä antirasismia ja yhdenvertaisuutta kuvataiteen avulla. Upeita töitä pääsee ihastelemaan kahden viikon ajan maanantaista perjantaihin kello 9–20. Näyttely pidetään Galleria Vivissä (Nuorten kulttuurikeskus Monitoimitalo 13, os. Pellavatehtaankatu 4). Näyttelyyn on vapaa pääsy.

Lisäksi Rasismin vastainen viikko näkyy perusopetuksessa kouluviikon työskentelyssä. Jokainen Tampereen perusopetuksen koulu on saanut opetusmateriaalipaketin, joka tukee opetusta.

Oppilaille järjestettiin viime syksynä laaja kysely, jossa kartoitettiin kokemuksia ja toiveita rasismin vastaisesta työstä kouluissa. Kyselystä saatuja vastauksia hyödynnetään teemaviikkojen suunnittelussa. Lähtökohtana suunnittelulle ovat aktiivinen antirasistinen työ arjessa sekä yhdenvertaisuuden huomioiminen kaikessa tekemisessä.

Lukioissa pohditaan rasismiin puuttumisen keinoja

Tampereen lukioissa kaikki opiskelijat osallistuvat teemaviikon aikana oppitunnille, jossa pohditaan erilaisia tapoja puuttua rasismiin. Opiskelijat pääsevät tekemään myös Teflon-testin, joka auttaa hahmottamaan sitä, joutuuko itse elämässään syrjityksi ja huomaako ympäristössään syrjintää.

Tampereen teknillisellä lukiolla on lisäksi välituntiolohuonetoimintaa kahtena päivänä. Opiskelijat voivat vierailla erilaisilla pisteillä, jossa he pääsevät tutustumaan rasismin ja syrjinnän vastaiseen toimintaan sekä osallistumaan aiheisiin liittyviin kilpailuihin. Toiminnallisilla pisteillä ovat mukana mm. Hervannan seurakunta, SPR, sateenkaarinuorisotyö, Hepolamminkadun kampuksen koulupsykologi ja koulukuraattori sekä Tampere Peace Research Institute.

Lukioiden opettajat saavat käyttöönsä opetuksen tueksi myös Tampereen Maailmankoulun tekemät opetusmateriaalivinkit sekä kirja- ja sarjavinkit.
 

Lisätietoja

Kristina Kemi
Tiimiesimies
Puhelin:
041 730 6476
Teksti: Johanna Toivanen
Jaa sosiaalisessa mediassa