Jätehuoltomääräysten muutokset koskevat kiinteistön liittämistä jätteenkuljetukseen sekä risujen ja oksien avopolttoa

Alueellinen jätehuoltolautakunta hyväksyi jätehuoltomääräysten muutokset 6.3.2024. Merkittävimmät muutokset koskevat kiinteistön liittämistä kunnan järjestämään jätehuoltoon sekä risujen ja oksien polttamista. Muutokset tulevat voimaan 1.4.2024.

Ehdotus oli nähtävillä 20.12.2023–18.1.2024. Jätehuoltomääräykset ovat paikallisia säännöksiä, jotka tarkentavat jätelakia ja -asetusta. 

Jätehuoltomääräysten muutoksella on vaikutuksia erityisesti niihin kiinteistön haltijoihin, jotka eivät ole liittyneet kiinteistökohtaiseen jätteenkuljetukseen kehotuksista huolimatta. Kiinteistöittäinen jätteenkuljetus tarkoittaa sitä, että jäteauto käy tyhjentämässä jätteet kiinteistön jäteastioista.  Kiinteistön haltijalla on vastuu ottaa yhteyttä Pirkanmaan Jätehuoltoon ja sopia liittymisestä. 
 
Liittymisvelvoitteesta laistaneet kiinteistöt voidaan jatkossa jätehuoltoviranomaisen toimesta liittää kiinteistökohtaiseen jätteenkuljetukseen, sillä liittymisvelvoite perustuu jätelakiin ja kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin ja palveluista perittävät maksut jätehuoltolautakunnan hyväksymään taksaan.  Pirkanmaan Jätehuolto Oy toimittaa kiinteistölle jätehuoltomääräysten edellyttämät jäteastiat, kun kiinteistön haltijalle on etukäteen ilmoitettu kirjeitse liittämisestä.  Näin kiinteistöt saadaan nopeammin asianmukaisen jätehuollon piiriin.   Aiempi ympäristönsuojeluviranomaisen hallintopakkomenettely kiinteistöjen liittämiseksi on ollut hidas ja raskas. 

Muutoksen taustalla on lisääntynyt seurannan tarve jätelain ja jätehuoltomääräysten noudattamisessa. Aiemmin seuranta on kohdentunut lähinnä sekajätehuoltoon, mutta jatkossa seurantaa on tehtävä myös jätteiden erilliskeräysvelvoitteiden noudattamisessa. Esimerkiksi pelkästään biojätekeräykseen on vielä liittymättä noin 4000 kiinteistöä.

Risujen ja oksien avopoltto kielletään tiiviisti asutulla taajama-alueella

Risujen ja oksien avopoltto kielletään nyt tiiviisti asutuilla taajama-alueilla. Vähäisiä määriä risuja ja oksia voidaan polttaa ainoastaan taajama-alueiden ulkopuolella. Lisäksi kiinteistöjen tulipesissä, myös ulkona sijaitsevissa, sallitaan puhdas, kuiva, kyllästämätön ja maalaamaton puujäte sekä risut ja oksat. Tavoitteena on vähentää risujen ja oksien poltosta aiheutuvien savukaasujen haittoja terveydelle, viihtyisyydelle ja ympäristölle. Avopoltolle on vaihtoehtoja, sillä risuja ja oksia voi tällä hetkellä toimittaa jätekeskukseen maksutta peräkärryllisen ja niitä myös voi hakettaa ja kompostoida kiinteistöllä. 

Jätehuoltolautakunnan toimialue kattaa Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan (entisen Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampereen, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnat. Pirkanmaan Jätehuolto Oy vastaa jätehuollon käytännön järjestämisestä eli tarjoaa kuntalaisille jätehuoltopalvelut Nokian lietekuljetuksia lukuun ottamatta.
 

Lisätietoja

Anu Toppila
Jätehuoltopäällikkö
Puhelin:
040 806 3362
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa