Presidentin syntymäpäivähaaste liikutti kaupunkilaisia

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö haastoi 75-vuotissyntymäpäivänsä kunniaksi viime elokuussa suomalaisia liikkumaan. Tampereella perustettiin haastetta toteuttamaan laaja työryhmä, jonka puheenjohtajana toimi apulaispormestari Matti Helimo. Se on houkutellut kaupunkilaisia liikkumaan pitkin syksyä ja talvea aina tammikuussa järjestettyyn Urheilugaalaan asti.
Iso joukko ihmisiä jäällä, suurin osa lapsia. Keskellä aikuinen mies keltainen pipo päässä, hänen molemmilla puolillaan seisoo mies. Useimmilla ihmisillä on päässään kypärä, joillakin pipo ja monilla on luistimet jalassa.
Presidentti Niinistö houkutteli runsaasti ihmisiä yleisöluisteluun Sorsapuistoon.

Presidentti Sauli Niinistön syntymäpäivä oli 24.8.2023 ja tuolloin peräti 9430 tamperelaista esi- ja perusopetuksen oppilasta pelasi välitunneilla erityistä Sauli-peliä. Nuorisopalvelut tarjosivat mahdollisuuden välittää presidentille onnitteluja #liikkumishaaste-tunnuksella.

Myös Tampere-päivän viikonloppu 29.9.-1.10. valjastettiin laajasti haasteeseen. Vapaassa käytössä olivat kaikki uimahallit ja maauimala, sekä liikuntapalvelujen kuntosalit. Kuntosaleilla oli tarjolla myös ohjattua liikuntaa ja maauimalassa vesijumppaa. Ilmainen uintimahdollisuus houkutteli veteen 2684 innokasta. Maauimalan viereisessä liikuntapuistossa oli tapahtuma lapsiperheille ja koululaisille tarkoitetussa liikuntatapahtumassa liikkui 840 oppilasta.

Pieniä lapsia liikutettiin 6.-10.11. valtakunnallisella Jekku-jänön liikunnan seikkailuviikolla. Järjestäjänä olivat liikunnan aluejärjestöt ja Tampereen varhaiskasvatuksesta ja esiopetuksesta oli mukana 40 toimipaikkaa ja ainakin kolme tuhatta lasta. 

Niinistö innosti kävelemään ja luistelemaan

Presidentti Niinistö itse avasi haasteensa kävelytempauksella ja pormestari Kalervo Kummolan toiveesta Tampereellakin järjestettiin laaja kävelytapahtuma tammikuussa. 

Niinistön oli tarkoitus vierailla Tampereella loppiaisen aikaan ja hän toivoi järjestettäväksi koko kansan luistelutapahtuman, johon osallistuisi itsekin. Presidentti kuitenkin oli estynyt saapumasta kyseisenä viikonloppuna ja joutui siirtämään vierailuaan, mutta tapahtuma järjestettiin silti. Hänen toiveensa päästä luistelemaan tamperelaisten kanssa kuitenkin toteutui, sillä siirretyn vierailun yhteydessä 20. tammikuuta järjestettiin Sorsapuiston kentällä uusi luistelutapahtuma, johon presidentti osallistui. Yleisöä oli paikalla toista tuhatta.

Kaikkiaan haasteeseen liittyviä yleisöluistelutapahtumia on järjestetty neljä:
-lauantaina 6.1.2024 Sorsapuistossa
-sunnuntaina 14.1. Ahvenisjärvellä (tekojään avajaistapahtuma)
-lauantaina 20.1. Sorsapuistossa, sekä
-sunnuntaina 11.2. Ystäväluistelu Sorsapuistossa

Ennen Ystäväluistelua kävijöitä luistelutapahtumissa oli yhteensä 3800. 

Puheenjohtaja on tyytyväinen haasteen antiin

Niinistön liikuntahaaste on tavoittanut tamperelaiset hyvin ja haasteeseen on vastattu innolla. Kaupungin järjestämät tapahtumat ovat saaneet hyvän vastaanoton ja kirsikkana kakussa oli tietysti luisteleva presidentti itse.

Myös työryhmän puheenjohtaja, apulaispormestari Matti Helimo on tyytyväinen haasteen antiin Tampereella.
-Pormestari antoi työryhmän tehtäväksi vastata presidentin haasteeseen kaikenlaisen liikunnan lisäämisellä. Olen erittäin tyytyväinen siihen, kuinka innokkaasti eri tahot kaupungilla lähtivät liikkumishaasteeseen mukaan. Liikunnallinen elämäntapa omaksutaan jo lapsuudessa sekä nuoruudessa. Siten oli luontevaa, että eri tapahtumien pääpaino oli näissä ikäryhmissä, hän kertoo. 

Tampere haluaa kannustaa ihmisten liikuntaan ja liikkumiseen jatkossakin.
-Esimerkin voima on suuri ja siksi perhetapahtumiin haluttiin panostaa. Liikunta on myös ikäihmisten hyvinvoinnin ja toimintakyvyn kannalta todella tärkeää. Seniorit ovat uineet vuoden alusta Tampereen uimahalleissa arkisin kello 9-15 maksutta ja vuoden alusta yli 65-vuotiaiden uintikerrat ovat tuplaantuneet. Kaupungin osaavat liikunnanohjaajat ovat olleet kaupunkilaisten käytössä opastamassa sekä kertomassa eri vaihtoehdoista liikkua yksin tai ryhmässä.
Kaiken kaikkiaan presidentti Niinistön haaste, jonka pormestari Kummola Tampereen puolesta vastaanotti, oli erinomainen buusti liikkumisen lisäämiselle. Vastaavaa halutaan jatkaa haasteen päätyttyäkin, Helimo toteaa.
 

Teksti: Ismo Lehtonen
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa