Löydä Kesäduuni! - Tampereen kaupungin kampanja tarjoaa vinkit, työpaikat ja tapahtumat nuorille kesätyönhakuun!

Kesä on loistava mahdollisuus nuorille hankkia työkokemusta ja oppia uusia taitoja. Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut ja Tampereen Ohjaamo ovat jälleen käynnistäneet Kesäduuni-kampanjan, jonka avulla voit löytää itsellesi unelmiesi kesätyön. Jaamme vinkkejä Tiitus-järjestelmän käytöstä, työnhakuprofiilin luomisesta ja miten erotut työnantajien silmissä.

Kesäduuni-kampanja yhdistää alle 30-vuotiaat työnhakijat ja työnantajien tarjoamat kesätyöpaikat Tiitus-alustalla ja tapahtumissa. Tutustu vinkkeihimme, miten otat Tiituksesta kaiken irti ja valmistaudut työhaastatteluun sekä ensimmäiseen työpäivään. Muista myös osallistua Löydä Kesäduuni! -tapahtumaan ja hyödyntää Kesätyöseteliä ja Kesäyrittäjyysseteliä.

Tuo taitosi esiin

Laadi itsestäsi kiinnostava työnhakuprofiili Tiitus-järjestelmään. Löydät Tiituksesta kaikki kesätyöntarjoajat, jotka ovat mukana Kesäduuni-kampanjassa. Voit hakea avoimia paikkoja suoraan yhdellä profiililla tai sinut ohjataan työnantajan omalle hakusivulle. Rekisteröidy Tiitukseen osoitteessa www.tiitus.fi/kesaduuni selaimen kautta tai lataa Tiitus-sovellus sovelluskaupasta. Tarkemmat ohjeet Tiituksen käyttöön löydät Kesäduuni-sivulta Kesätyön hakijalle (tampere.fi).

Omaan Tiitus-profiiliin kannattaa panostaa. Profiilisi avulla jäät työnantajan mieleen. Mieti, miten voisit tuoda osaamistasi ja mielenkiinnon kohteitasi esiin persoonallisesti. Hyvä profiili kertoo työnantajalle, kuka olet, millaista työtä etsit ja mitä taitoja sinulla on. Mitä olet oppinut aiemmista työkokemuksistasi tai harrastuksistasi? Avaa osaamistasi esimerkein, ne antavat työnantajalle tarkemman kuvan sinusta. Kerro myös mitä olet opiskellut, oletko hakemassa opiskelemaan jotain tiettyä alaa tai haaveiletko jostain ammatista. Voit ladata valmiin työnhakuprofiilisi Tiituksesta myös erilliseksi tiedostoksi, jota voit hyödyntää ansioluettelona.

Voit lisätä profiiliisi kuvan itsestäsi. Kuvassa on hyvä huomioida, että se on hyvälaatuinen ja kasvosi näkyvät selkeästi. Kuva harrastuksesi parissa saattaa tehdä sinusta mieleenpainuvamman. Tiitukseen voi myös lisätä kansikuvan, jolla pystyt tuomaan persoonaasi esiin lisää. Voit lisätä myös videon, jolla kerrot itsestäsi. Videon kuvaaminen vaatii rohkeutta ja heittäytymistä, jotka ovat tärkeitä taitoja työelämässä.

Onko sinulla suosittelija? Suosittelija pystyy kertomaan osaamisestasi ja taidoistasi työnantajalle. Voit pyytää suosittelijaksesi esimerkiksi aiempaa esihenkilöäsi. Lisää suosittelijasi yhteystiedot hakemukseesi. Muista kysyä suosittelijaltasi sopiiko asia hänelle.

Tutustu avoimiin paikkoihin ajoissa

Kun olet tehnyt työnhakuprofiilisi Tiituksessa valmiiksi, on aika hakea töitä! Seuraa aktiivisesti päivittyvää työtarjontaa. Osa hakuajoista on jo alkanut, mutta voit löytää paikan myöhemminkin kesällä. Kilpailu kesätyöpaikoista on kovaa ja moni rekrytointiprosessi voi edetä nopeasti. Älä siis jää liian pitkäksi aikaa miettimään hakemuksesi lähettämistä.

Hae rohkeasti erilaisiin sinua kiinnostaviin tehtäviin. Tutustu työpaikkailmoitukseen huolellisesti, ja täytä hakulomake. Liitä mukaan myös ilmoituksessa pyydetyt liitteet, kuten hakemuskirje, jossa pyrit vastaamaan työnantajan tarpeisiin. Jos tehtävässä tarvitaan esimerkiksi asiakaspalvelutaitoja, voit kuvata millaista kokemusta sinulla on tai miten toimisit asiakaspalvelutilanteissa.

Usein ilmoituksissa on annettu yhteyshenkilö, jolta voit kysyä hakuvaiheessa tarkempia kysymyksiä työstä. Ota rohkeasti puhelin käteen ja soita – jäät työnantajalle mieleen ja annat itsestäsi aktiivisen ja reippaan vaikutelman!

Valmistaudu työhaastatteluun

Työhaastattelu jännittää monia. Voit kuitenkin lievittää jännitystä, kun valmistaudut haastattelutilanteeseen huolellisesti. Mieti, mitä haluat kertoa itsestäsi ja osaamisestasi. Tutustu työnantajaan ja heidän toimintaansa. Onko jotain, mitä haluat kysyä heiltä vielä tarkemmin. Voit esimerkiksi tiedustella, onko työsuhdetta mahdollista jatkaa syksyllä.

Saavu haastatteluun ajoissa, ja ota mukaasi tarvittavat asiakirjat. Siistillä pukeutumisella annat itsestäsi huolitellun kuvan. Vastaa reippaasti kysymyksiin ja kerro osaamisestasi rehellisesti. Omana itsenäsi jäät parhaiten mieleen!

Valmistaudu myös siihen, ettet saa hakemaasi paikkaa. Jos mahdollista, pyydä palautetta työnantajalta siitä, miksi valinta ei osunut sinuun. Jatka sinnikkäästi töiden hakua, hyödynnä saamaasi palautetta ja vaivannäkösi varmasti palkitaan!

Valmistaudu ensimmäiseen työpäivään

Kun kesätyönhakusi tuottaa tulosta ja saat työpaikan, saavu paikalle avoimin mielin. Olet oppimassa uusia taitoja eikä sinun odoteta osaavan jo valmiiksi kaikkea. Kysy rohkeasti apua ja tarkentavia kysymyksiä, jos jokin asia jää epäselväksi. Onnistuminen ja viihtyminen uudessa paikassa on myös paljon omasta asenteesta kiinni. Muista oppia mokista myös!

Työnteon ohella on tärkeää muistaa nauttia kesästäkin ja tehdä itselle mieluisia asioita. Ota uudet kokemukset positiivisesti vastaan ja mieti, miten voit hyödyntää oppeja tulevaisuudessa.

Tule paikalle Löydä Kesäduuni! -rekrytointitapahtumaan

Haluatko tavata työnantajia kasvokkain? Järjestämme huhtikuussa Löydä Kesäduuni! -tapahtuman. Paikalla on työnantajia, jotka kertovat avoimista kesätyöpaikoistaan. Saat asiantuntijoilta arvokkaita vinkkejä kesätyönhakuun. Opit esimerkiksi laatimaan työnhakuprofiilin Tiitus-järjestelmään.

Tapahtuma on maksuton ja avoin kaikille alle 30-vuotiaille. Lue lisää Tampereen kaupungin tapahtumakalenterista (tapahtumat.tampere.fi).

Milloin: 25.4.2024

Missä: Nuorten kulttuurikeskus, Monitoimitalo 13, Pellavatehtaankatu 4, 33100 Tampere

Tukea kesätöiden hakemiseen

Saat vastauksia kaikkiin kesätyöhön liittyviin kysymyksiin Ohjaamon Kesäduuniin!-työpajoissa, joita järjestetään joka toinen viikko 30.1. alkaen. Lue lisää työpajoista ja niihin ilmoittautumisesta Kesäduuni-sivuilta Kesätyön hakijallle (tampere.fi).

Jos olet syntynyt 2006–2009 ja olet alle 18-vuotias, tutustu myös Tampereen kaupungin jakamaan Kesätyöseteliin. Kesätyöseteli on taloudellinen tuki työnantajalle nuoren palkkaamiseen, jonka avulla voit erottua hakijoiden joukosta. Lue lisää Kesätyöseteli-sivulta (tampere.fi).

Kokeile myös rohkeasti yrittäjyyttä! Toteuta yritysideasi tulevana kesänä Kesäyrittäjyyssetelin avulla. Tampereen kaupungin jakama Kesäyrittäjyysseteli on tarkoitettu 1995–2009 syntyneille. Katso tarkemmat ohjeet ja lisätietoa setelistä Kesäyrittäjyysseteli-sivuilta (tampere.fi).

Teksti: Eveliina Vainikka
Kuvat: Eveliina Vainikka ja Tuija Jaatinen
Jaa sosiaalisessa mediassa