Esiopetusta täydentävä toiminta järjestetään ainoastaan varhaiskasvatuksena 1.8.2024 alkaen

Tampereella esiopetusta täydentävää toimintaa järjestetään ensi lukuvuoden alusta lähtien ainoastaan varhaiskasvatuksena ja kerhotoiminnasta luovutaan. Asiasta päätti kasvatus- ja opetuslautakunta kokouksessaan 17.1.2024.

Kuntien tehtävänä on järjestää lakisääteistä esiopetusta vähintään 700 tuntia vuodessa eli noin neljä tuntia päivässä. Esiopetuksen lukukausi noudattelee pääosin kouluissa noudatettavia työ- ja loma-aikoja. Esiopetukseen osallistuminen on maksutonta. Esiopetuksen lisäksi kunnilla on velvoite tarjota esiopetusikäisille täydentävää varhaiskasvatusta aamuisin ennen esiopetuksen alkamista ja iltapäivisin esiopetuksen jälkeen. Esiopetuksen täydentävä toiminta on maksullista.

Esiopetusta täydentävän toiminnan järjestämisvastuu on Tampereen kaupungilla varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen palveluryhmällä. Esiopetusta järjestetään pääsääntöisesti kouluilla. Esiopetusta täydentävää toimintaa on Tampereella järjestetty sekä varhaiskasvatuksena että kerhotoimintana. Kasvatus- ja opetuslautakunnan päätöksen mukaan kerhotoiminnasta luovutaan ja täydentävää toimintaa järjestetään ainoastaan varhaiskasvatuksena 1.8.2024 alkaen. 

Muutoksella halutaan varmistaa, että esiopetuksesta ja sitä täydentävästä toiminnasta muodostuu yhtenäinen kokonaisuus ja esioppilaalle taataan eheä päivä, kun molemmat toiminnat järjestetään samassa paikassa. Uudistus parantaa esioppilaiden yhdenvertaista asemaa sekä toiminnan että asiakasmaksujen näkökulmasta. Kaikille esioppilaille toteutuu yhtenevä vertaisryhmätoiminta ja päivä on eheä ilman siirtymisiä toimipisteiden välillä. Muutos ei vaikuta tilaratkaisuihin vaan jatkossakin esiopetusryhmät ja esiopetusta täydentävä toiminta järjestetään kouluilla. Esi- ja alkuopetuksen tiivistä ja hyvää yhteistyötä jatketaan. 

Muutoksen myötä palvelu ja asiakasmaksut yhdenvertaistuvat. Esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen asiakasmaksut määräytyvät 1.8.2024 alkaen varhaiskasvatuksen asiakasmaksulain mukaisesti tulojen mukaan. 

Varhaiskasvatus täydentävänä toimintana tarjotaan yhdessä toimipisteessä klo 7.00–17.00. Mikäli lapselle tarvitaan hoitoa klo 6.00–7.00 tai 17.00–18.00, järjestetään hoito joko koulussa tai päiväkodissa. Valittavana on alle 5 tuntia/päivä tai yli 5 tuntia/päivä sekä sopimuspäivät. Esioppilailla on myös mahdollisuus vuorohoitoon, mikäli se on vanhempien työn takia välttämätöntä. Näissä tilanteissa päiväkodin ja esiopetuspaikan välisestä kuljettamisesta huolehditaan päiväkodin toimesta.

Lisätietoja

Elli Rasimus
Varhaiskasvatusjohtaja
Puhelin:
050 523 7386
Katri Mantere
Asiakaspalvelupäällikkö
Puhelin:
040 849 2107
Teksti: Aila Rajamäki
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa