Lentävänniemen keskustaan raitiotiepysäkkien viereen suunnitellaan täydennysrakentamista

Tampereen länsiosassa sijaitsevan Lentävänniemen keskustaan mahdollistetaan täydennysrakentamista raitiotien uusien pysäkkien läheisyyteen. Kahden asemakaavan muutoshankkeen valmisteluaineisto, kaavaluonnokset sekä täydennetty osallistumis- ja arviointisuunnitelma ovat nähtävillä 11.1. –1.2.2024, minä aikana luonnoksista voi jättää mielipiteitä.

Asemakaavoittajat ja muita suunnittelijoita on tavattavissa keskiviikkona 24.1.2024 klo 16.30–18.30 Lentävänniemen koululla (osoite Vähäniemenkatu 42, pääsisäänkäynti, A-rakennus). Tilaisuudessa voi vierailla itselle sopivaan aikaan, tutustua suunnitelmiin ja keskustella niistä suunnittelijoiden kanssa. Lyhyt yleisesittely asemakaavaluonnoksista pidetään kello 17.00 ja 18.00.

Muutoskohteet ovat rakenteilla olevan uuden raitiotielinjan päätepysäkin lähellä ja raitiotiepysäkkien vieressä. Osoitteisiin Männistönkuja 2 ja 4 on tulossa uutta asuin- ja liikerakentamista. Osoitteissa Lielahdenkatu 27 ja 29a sekä Pikkusaarenkuja 4 on tarkoitus täydennysrakentaa asuintontteja uusilla asuinkerrostaloilla. Kaavamuutoksiin kuuluu myös katualueita.

Maanomistajia ovat kolme taloyhtiötä ja liiketontilla kiinteistöosakeyhtiö. Kaupunki omistaa torialueen ja katualueet. Asemakaavoituksen tavoitteena on mahdollistaa uuden lähikeskuksen eli kerrostalojen, päivittäistavarakaupan ja muiden liiketilojen rakentaminen raitiotie- ja bussipysäkkien viereen, tehokkaalle joukkoliikennevyöhykkeelle. Asemakaava sijoittuu kaupunkistrategian kasvun ja elinvoiman vyöhykkeelle.

Liiketiloja ja uusia asukkaita

Liiketontin asemakaavamuutoksella mahdollistetaan uusien asuinkerrostalojen ja päivittäistavarakaupan rakentaminen Lentävänniemen kaupunginosan keskustaan. Asemakaava tuo alueelle noin 450 asukasta lisää. Nykyinen 1970-luvulla rakennettu liikerakennus on tarkoitus purkaa. Uudet rakennukset sovitetaan nykyiseen rakennuskantaan ja Lentävänniemen alueen rakenteeseen.

Asemkaakavaluonnoksessa on osoitettu asuinrakentamiseen 17 000 kerrosneliömetriä ja liikerakentamista 1 000 kerrosneliömetriä. Korkein rakennus on 12-kerroksinen ja muut asuinrakennukset 8-kerroksisia. Liiketilat tulevat uuden Lentävänniemenaukion ja Lielahdenkadun varteen. Uusi päivittäistavarakauppa luonnoksen mukaan yksikerroksinen. Pysäköintilaitos on osittain maan päällä, osittain maan alla. 

Rakennusoikeuden määrä kasvaa nykyiseen uudisrakentamista mahdollistavaan, mutta toteuttamattomaan asemakaavaan verrattuna 8 900 kerrosneliömetriä. Nykyiset katualueiden rajat muuttuvat. Asemakaavan muutosalue on noin 1,8 hehtaaria.

Asuintonttien asemakaavan muutoksen luonnoksessa kolmen asunto-osakeyhtiön tonteille osoitetaan uusia asuinkerrostalotontteja ja liiketilaa. Koteja on tulossa lisää arviolta 360 asukkaalle. Uutta asuinrakentamista osoitetaan yhteensä 19 470 kerrosneliömetriä nykyisen 22 350 lisäksi. Liikerakentamista osoitetaan 300 kerrosneliömetriä. Kerrosluku vaihtelee 7 ja 9 välillä. 

Asemakaava-alueelle muodostuu 7 uutta asuinkerrostalotonttia. Uusi rakentamien painottuu eteläosan nykyisille pysäköintialueille. Nykyiset asuinkerrostalot on rakennettu 1970-luvulla. Muutosalue on noin 4,2 hehtaaria.

Asemakaavojen aloitusvaiheessa saadun palautteen pohjalta täydennysrakentamisen kerroslukuja ja rakennusten muotoa on muutettu alueen nykyiseen rakennuskantaan paremmin sopivaksi. Suunnitelmia on tutkittu kaupunkimallissa ja näkymäkuvia on koottu kaupunkikuvatarkasteluksi. Vuoden 2010 jälkeen tapahtuneista muutoksista suhteessa alueen arvoihin on tehty selvitys.

Suunniteltu rakentaminen täydentää yhdyskuntarakennetta raitiotielinjan vieressä. Raitiotien liikennöinti Santalahdesta eteenpäin Lentävänniemeen on tarkoitus aloittaa tammikuussa 2025.

Lisätietoja

Susanna Virjo
Kaupunkiympäristön palvelualue Kaupunkiympäristön suunnittelu Asemakaavoitus Liiketontin asemakaava/ Projektiarkkitehti
Puhelin:
041 730 6093
Riikka Rahkonen
Asuintonttien asemakaava / aluevastaava, asemakaavoitus läntinen alue Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 801 2724
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa