Jätehuoltomääräysten muutokset nähtävillä 

Jätehuoltomääräyksiin on tulossa muutoksia. Merkittävimmät muutokset koskevat kiinteistön liittämistä kunnan järjestämään jätehuoltoon ja jätteen polttamista. Ehdotus on nähtävillä 20.12.2023–18.1.2024 verkossa tampere.fi/jatehuoltolautakunta sekä toimialueen kuntien ilmoitustauluilla. 

Jätehuoltoon liittymättömien kiinteistöjen liittämistä siihen helpotetaan

Kiinteistöt voidaan ehdotetun muutoksen jälkeen liittää kiinteistöittäiseen jätteenkuljetukseen ilman raskasta hallintopakkomenettelyä, sillä liittymisvelvoite perustuu jätelakiin ja kunnallisiin jätehuoltomääräyksiin ja palveluista perittävät maksut jätehuoltolautakunnan hyväksymään taksaan. Kiinteistöittäinen jätteenkuljetus tarkoittaa sitä, että jäteauto käy tyhjentämässä jätteet kiinteistön jäteastioista. Pirkanmaan Jätehuolto Oy toimittaisi kiinteistölle jätehuoltomääräysten edellyttämät jäteastiat, kun kiinteistön haltijalle on etukäteen ilmoitettu kirjeitse liittämisestä. Näin kiinteistöt saadaan nopeammin asianmukaisen jätehuollon piiriin.  Vastaavasti toimitaan jo haja-asutusalueen kiinteistöjen kanssa, jotka käyttävät päivittäisenä jätehuoltopalvelunaan aluejätepistettä.
 
Muutoksen taustalla on laajentunut jätteiden erilliskeräys, mikä on lisännyt viranomaisten seurannan tarvetta.  Tällä hetkellä jokaisella vähintään 5 huoneiston kiinteistöllä on oltava erilliskeräys biojätteelle ja pakkausjätteille (lasi-, kartonki- ja muovipakkaukset sekä pienmetalli). Kaikkien kiinteistöjen, mukaan lukien vapaa-ajan kiinteistöt, on kerättävä biojäte (tai kompostoitava se) yli 10 000 asukkaan keskustaajamissa Tampereella, Kangasalla, Lempäälässä, Nokialla, Pirkkalassa ja Ylöjärvellä. Noin 4000 kiinteistöä ei ole vielä kehotuksista huolimatta liittynyt biokeräykseen. Nykyinen ympäristönsuojeluviranomaisen hallintopakkomenettely kiinteistöjen liittämiseksi on hidas ja raskas. 

Risujen ja oksien vähäinen poltto sallittua vain taajamien ulkopuolella

Jätteen polttamista koskevaan määräykseen esitetään muutosta. Risujen ja oksien avopoltto kiellettäisiin tiiviisti asutuilla taajama-alueilla. Vähäisiä määriä risuja ja oksia voidaan polttaa ainoastaan taajama-alueiden ulkopuolella. Muutoksella pyritään vähentämään risujen ja oksien poltosta aiheutuvaa savu- ja ympäristöhaittaa. Avopoltolle on vaihtoehtoja, sillä risuja ja oksia voi tällä hetkellä toimittaa jätekeskukseen maksutta peräkärryllisen ja niitä myös voi hakettaa ja kompostoida kiinteistöllä. 

Jätehuoltomääräyksiin esitetään vielä muutoksia, jotka koskevat keräysvälinetyyppejä ja jäteastioiden sijoittamista.  Lisäksi on tarkennettu menettelytapoja tilanteissa, joissa jäteauto ei kiinteistön olosuhteiden tai tiestön vuoksi pääse tyhjentämään jäteastiaa. 

Päivitetyt jätehuoltomääräykset astuvat voimaan 1.3.2024. Alueellinen jätehuoltolautakunta hyväksyi nähtävillepanon 13.12.2023. Voimassa olevat jätehuoltomääräykset on hyväksytty 19.5.2021. Jätehuoltomääräykset ovat paikallisia säännöksiä, jotka tarkentavat jätelakia ja -asetusta.

Jätehuoltolautakunnan toimialue kattaa Hämeenkyrön, Ikaalisten, Juupajoen, Kangasalan, Lempäälän, Mänttä-Vilppulan, Nokian, Oriveden, Parkanon, Pirkkalan, Pälkäneen, Ruoveden, Sastamalan (entisen Mouhijärven ja Suodenniemen osalta), Tampereen, Vesilahden, Virtain ja Ylöjärven kunnat. Pirkanmaan Jätehuolto Oy vastaa jätehuollon käytännön järjestämisestä eli tarjoaa kuntalaisille jätehuoltopalvelut Nokian lietekuljetuksia lukuun ottamatta.
 

Lisätietoja

Anu Toppila
Jätehuoltopäällikkö
Puhelin:
040 806 3362
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Jaa sosiaalisessa mediassa