Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelma tukee strategiaa ja vastaa muutoksiin

Yhdyskuntalautakunta hyväksyi vuoden 2024 vuosisuunnitelmansa 14.12.2023 kaupunkiympäristön palvelukokonaisuuden kehittämisen ja toiminnan pohjaksi. Suunnitelmissa on otettu huomioon strategian painopisteet, lainsäädännön muutokset ja palvelujen tarve. 

-Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelma mahdollistaa kaupungin kasvun jatkumisen. Investointitaso laskee hieman nykytilanteesta, mutta pystymme vastaamaan edelleen kasvavan kaupungin tarpeisiin. Ensi vuodelle suunnitellut asemakaavat luovat edellytykset niin uusien asuntojen kuin palvelu- ja liiketilojen rakentamiselle, yhdyskuntalautakunnan puheenjohtaja, apulaispormestari Pekka Salmi toteaa.

Yhdyskuntalautakunnan toimenpiteissä painottuvat vuonna 2024 muun muassa Tampereen henkilöratapihan ja muiden keskustan saneeraushankkeiden yhteensovittaminen sekä monipuolisten asumisen mahdollisuuksien edistäminen. 

-On myös tärkeää pitää huolta riittävästä tonttivarannosta, sillä rakennusalan suhdanteen kääntyessä tonttikysyntä kasvaa maan vetovoimaisemmassa kaupungissa, Pekka Salmi sanoo.

Tekevien yhteisöjen strategisessa painopisteessä kehitetään muun muassa digitaalisen asioinnin asiakaskokemusta sekä kaupunkilaisten osallistumismahdollisuuksia kaupungin kehittämiseen. 

Ilmastonmuutoksen hillintää ja siihen sopeutumista sekä luonnon monimuotoisuutta edistetään muun muassa selvittämällä ilmastopäästöjen kompensointimahdollisuuksia, päivittämällä Hiilineutraali Tampere -tiekartta sekä tekemällä useita toimenpiteitä kaupunkiluonnon monimuotoisuuden vahvistamiseksi luonnon monimuotoisuusohjelman mukaisesti. 

Tulevaisuuden edelläkävijyyden painopisteessä edistetään keskustan elinvoimaa ja saavutettavuutta laatimalla keskustan liikennehankkeiden tiekartta, edistämällä rakenteellista pyöräpysäköintiä sekä ohjelmoimalla maanalaisen pysäköinnin kehittämistä. 

Vuosisuunnitelma lukuina

Yhdyskuntalautakunnan vuosisuunnitelman toimintatulot ovat 32,884 milj. euroa, toimintamenot -86,146 milj. euroa ja toimintakate -53,262 milj. euroa. Talousarvion ja vuosisuunnitelman toimintakatteen välillä ei ole eroa.

Yhdyskuntalautakunnan nettoinvestointien esitys vuonna 2024 on -54,0 milj. euroa, josta -5,7 milj. euroa kohdistuu lautakunnan alaisen Viiden tähden keskusta -kehitysohjelman ja Hiedanranta-kehitysohjelman investointimenoihin. Investointien valtion rahoitusosuuksien (kävely- ja pyöräilyhankkeet sekä ARA-rahoitus) suuruus on arvioitu olevan 1,6 milj. euroa. 

Toimintatuloista merkittävimmät ovat pysäköintimaksut, pysäköintivirhemaksut ja rakennusvalvonnan maksut sekä hulevesimaksut. Toimintamenoista merkittävimmän muodostavat palvelujen ostot ja henkilöstömenot. Lautakunnan palveluihin kohdistuvat kaupungin projektitoiminnan tulot ja menot on huomioitu.

Muutoksia ja lisäyksiä

Vuoden 2024 vuosisuunnitelma mahdollistaa noin 13 prosentin nettomenojen kasvun kuluvan vuoden muutettuun talousarvioon verrattuna. Kaupunkiympäristön suunnittelussa on varauduttu muun muassa lainsäädännön muutoksiin neljän henkilötyövuoden lisäyksellä.

Lisäksi on varauduttu Nurmi-Sorilan osayleiskaavan laatimiseen sekä nykyistä paremmin viher- ja maisemasuunnittelun palvelutarpeisiin sekä Areenan liikennejärjestelyjen operoinnin jatkuviin kustannuksiin. 

Kaupunkiympäristön rakennuttamisessa ja ylläpidossa on varauduttu muun muassa raitiotien infra- ja hallintovastikkeen kasvuun sekä merkittäviin kustannusnousuihin (sähkö ja katujen päällysteet). Raitiotieliikenteen avaamiselle Lentävänniemeen on varauduttu mahdollistamalla matkalipuntarkastuksen resurssin lisääminen kahdella henkilötyövuodella. 

Tavoitteena on myös kunnossapidon ja erityisesti puhtaanapidon tehostaminen. Kestävä kaupunki -palveluryhmässä varaudutaan muun muassa luonnon monimuotoisuusohjelman toimien lisäämiseen sekä turvataan pieneläinpäivystyksen jatko ostopalveluna. 

Myös ilmanlaadun mallinnukseen on varauduttu. Jätehuoltolautakunnan vuosisuunnitelma ja ympäristöterveydenhuollon vuosisuunnitelma sisältyvät myös vuosisuunnitelman lukuihin.

Merkittävimmät investoinnit

Vuosisuunnitelmassa merkittävimmät uudet investoinnit kohdistuvat kaupunkiympäristön rakennuttamisen palveluryhmään. Raitiotien rinnakkaishankkeiden osan 2 rakennustyöt jatkuvat. 

Muita merkittäviä kohteita ovat muun muassa Enqvistinkadun jatkeen rakennustyöt, Viinikankadun-Ratapihankadun muutokset, Västinginmäen kaava-alue ja Tohlopinrannan kaava-alue. 

Lautakunnan palveluihin kohdistuvat Viiden tähden keskusta ja Hiedanranta -kehitysohjelmien investoinnit sisältyvät esitykseen. Tarkemmat kuvaukset on esitetty kaupunkiympäristön rakennuttaminen ja ylläpito -palveluryhmän vuosisuunnitelmassa.

Yhdyskuntalautakunnan tehtävät

Yhdyskuntalautakunnan tehtävänä on järjestää kaupunkirakenteen kehittämistä kokonaisuutena, kaupunkisuunnittelua, rakentamista ja ylläpitoa koskevat palvelut sekä viranomaispalvelut. Lautakunnan tehtävänä on vastata kestävän kaupunkikehityksen ja ympäristöpolitiikan linjausten ja sitoumusten koordinaatiosta, toimeenpanosta, projektoinnista ja seurannasta. 

Lautakunnalle kuuluu liikenteen hallinta lukuun ottamatta ympäristö- ja rakennusjaostolle sekä Tampereen kaupunkiseudun joukkoliikennelautakunnalle kuuluvia tehtäviä, tulvariskien hallinta sekä yleisen vesi- ja viemärilaitoksen toiminta-alueesta määrääminen.

Lisätietoja

Mikko Nurminen
Kaupunkiympäristön palvelualue Esittelijä Johtaja
Puhelin:
040 801 2665
Pekka Salmi
Puheenjohtaja Apulaispormestari
Puhelin:
050 565 8898
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa