Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan vuosisuunnitelma vuodelle 2024 hyväksyttiin

Tampereen kaupungin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan vuosisuunnitelma vuodelle 2024 hyväksyttiin 19.12.2023. Vuosisuunnitelmalla tarkennetaan vuosittaista talousarviota.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta jakautuu kulttuurin sekä liikunnan ja nuorison palveluryhmiin. Kulttuurin palveluryhmään kuuluvat kaupungin museot, kaupunginkirjasto, kaupunkikulttuuriyksikkö, Tampereen seudun työväenopisto ja Tampere Filharmonia. Liikunnan ja nuorison palveluryhmään kuuluvat nuoriso- ja ohjauspalvelut, sisäliikunnan ja tapahtumatoiminnan olosuhdepalvelut sekä ulkoliikuntapalvelut ja uimahallit. Lisäksi vuosisuunnitelmassa on esitetty sivistyspalvelujen yhteiset palvelut ja henkilöstö- ja taloushallinto omana osionaan sekä kansalaisopistotoiminnan yhteistoiminta-alue, jossa Tampereen kaupunki järjestää myös Ylöjärven työväenopiston tehtävät. 

Kulttuuri- ja vapaa-aikapalvelujen toimintatulot ovat 16,8 miljoonaa euroa, toimintamenot 131,2  miljoonaa euroa ja toimintakate -114,4 miljoonaa euroa. Tilikauden tulos on -119,4 miljoonaa euroa. 

Investointimenot ovat yhteensä 13,5 miljoonaa euroa. Tampereen teatterin perusparannushankkeen investointiavustuksen lisäksi suurimmat investointikohteet ovat Lielahden tekojään toinen vaihe, ulkoilualueiden reittien rakentaminen sekä tekonurmien uusiminen.

Nettomenojen kasvu on 10,8 miljoonaa euroa eli 10,4 prosenttia kuluvan vuoden muutettuun talousarvioon verrattuna. Kasvua selittävät muun muassa nuorisopalvelujen sekä hyvinvointia ja terveyttä edistävien palvelujen resurssointi, uusien ja peruskorjattujen tilojen valmistuminen, kunta-alan palkankorotukset ja muu kustannustason nousu.

Lautakunnan alaisten palveluiden keskiössä on kuntalaisten yhdenvertaisuuden ja hyvinvoinnin edistäminen. Suuri osa palveluista on kuntalaisille maksuttomia ja maksullisten palvelujen pääsymaksut pyritään pitämään kohtuullisena. Porrastetulla hinnoittelulla, ilmaispäivillä, vapaaoppilaspaikoilla ja Kaikukortilla madalletaan taloudellista kynnystä palveluihin osallistumiseen. Liikunta- ja harrastusneuvonnan, kulttuurilähetteiden ja Kulttuuriluotsin avulla kannustetaan asukkaita aktiiviseen elämäntapaan. 

Kulttuuripalveluissa odotettavissa ennätysvilkas vuosi

Vuodesta 2024 odotetaan toiminnan ja kävijämäärien suhteen ennätysvilkasta. Museokeskus Vapriikissa valmistaudutaan Manserock-näyttelyyn. Kesällä ja syksyllä tarjoutuu mahdollisuus syventyä kivien ja fossiilien maailmaan Kivimuseon juhlanäyttelyssä sekä tutustua Uniajan Australiaan. Museo Milavidan kevätnäyttely kertoo muodin historiasta 1770-luvulta 2010-luvulle. Sara Hildénin taidemuseon museovuoden kohokohtia ovat mm. kevään Vihreän puun punaiset linnut –kokoelmanäyttely sekä kesällä avautuva ranskalaisen nykytaiteilijan yksityisnäyttely. Tampereen taidemuseo tekee näyttävän paluun remontin jälkeen kahden alueen oman taiteilijan elämyksellisillä näyttelyillä. Syksyllä Taidemuseossa nähdään jo neljäskymmenes Vuoden nuori taiteilija. Toisenlaisen taide-elämyksen tarjoaa Operaatio Pirkanmaan tuottama purkutaidetalo Ratinassa. 

Tampere Filharmonian kevätkausi tarjoaa monipuolisen ohjelmiston, joka kattaa niin klassisia helmikappaleita kuin kiinnostavia uutuuksiakin ylikapellimestari Matthew Hallsin johdolla. Vuoden suuria kulttuuritapahtumia ovat Museoiden yö, Tampere Biennale, Tampere Filharmonian puistokonsertti sekä Valoviikkojen avauksessa nähtävä Pirkanmaan kulttuuritoimijoiden yhdessä järjestämä valoa ja performansseja yhdistävä suurtapahtuma. 

Sivistyksen teemavuotta juhlitaan erityisesti maaliskuussa, kun Sampolaan avataan Soppi-näyttely, jonka yhteydessä järjestetään erilaisia tapahtumia. Tampereen seudun työväenopiston 125-juhlaluennot ovat tiivis osa teemavuotta. Kirjastoissa ja lastenkulttuurissa kunnioitetaan Kirsi Kunnasta, jonka syntymästä tulee kuluneeksi 100 vuotta.

Tampereen taidemuseon perusparannuksen ja uudisrakennuksen hankesuunnitelma käynnistyy vuonna 2024. Nekalan koulun muutostyöt kulttuuritiloiksi on määrä alkaa vuoden 2024 alussa. Vanhan kirjastotalon julkisivukorjaus valmistuu vuoden 2024 aikana. Kokoelmakeskuksen tilaongelmiin etsitään vaihtoehtoisia toteutustapoja.

Liikkumiseen kannustetaan ja nuorisotyötä kehitetään 

Liikunta- ja nuorisopalveluissa merkittävänä uudistuksena on uuden Koskikeskuksessa sijaitsevan nuorisokeskus Kolon ensimmäinen toimintavuosi ja Vuoreksen nuorisotyön käynnistäminen. Kuntalaisten liikkumisaktiivisuuden lisäämiseksi toteutetaan uimahallien lippu-uudistuksen pilotti ja ikäihmisten maksuttomat uintivuorot arkipäivisin.

Liikkumiseen kannustavia ja alueellista aktiivisuutta vahvistavia tapahtumia on vuonna 2024 muun muassa Ahvenisjärven tekojään avajaiset, Sorsapuiston ystäväluistelu, maauimalan startti kesälomaan, perheliikuntapäivät sekä ikäihmisille suunnattu Sykettä syksyyn -tapahtuma. Nuorisotyötä kehitetään nuoria kuuntelemalla ja osallistamalla toimintaan. 9-luokkalaisille suunnattuja Vaikuta!-päiviä kohdennetaan jatkossa myös erityisryhmille. Digitaalinen nuorisotyö on vahvasti mukana pilotoimassa ja kehittämässä valtakunnallista nuorisotilaa Discordissa. 

Vuoden 2024 merkittävin urheilun suurtapahtuma on koripallon nuorten U18 EM-kilpailut Tampereen jäähallissa.

Isoista rakennushankkeista vuonna 2024 valmistuvat Hervannan jäähallin oheistilat, Kaupin pesäpallostadionin oheistilat ja Kalevan liikuntapuiston huoltorakennus. Tammelan uusi stadion otetaan käyttöön alkuvuonna 2024. Tarveselvitykset laaditaan ainakin seuraavista hankkeista: Hiedanrannan liikuntahallin ja nuorisotilojen uudisrakennus sekä Kaukajärven koulun, päiväkodin, nuorisotilan ja kirjaston perusparannus ja laajennus.

Lisätietoja

Matti Helimo
Apulaispormestari
Puhelin:
040 513 8625
Teksti: Aila Rajamäki
Jaa sosiaalisessa mediassa