Talvikausi saadaan hiljalleen avattua luistelukentillä ja laduilla

Poikkeuksellisen kylmä loppusyksy on mahdollistanut luistinratojen jäädyttämisen sekä hiihtolatujen valmistuksen tavallista aikaisemmin.
Jääkiekkoilijoita luistelemassa jäällä
Koulukadun ja Sorsapuiston tekojäät ovat avautuneet tänä vuonna jo marraskuun puolessa välissä.

Loppusyksyn kylmien pakkasilmojen myötä luistelun olosuhteet on saatu käynnistettyä aiemmista vuosista poiketen jo marraskuun puolessa välissä. Ensimmäisinä luistelukenttien osalta ovat avautuneet Koulukadun ja Sorsapuiston tekojäät. Koulukadun kentällä luistelevat päiväaikaan pääasiassa koululaiset sekä päiväkodit ja muina aikoina juniorijääkiekkoilijat. Erillisinä aikoina on mahdollisuus luistella myös maksuttomilla yleisöluisteluvuoroilla. 

Sorsapuiston tekojääradalla ja kaukalossa on mahdollisuus maksuttomiin yleisöluisteluvuoroihin päivittäin, lukuun ottamatta erillisiä ratavarauksia ja kentän huoltotaukoja. Sorsapuistossa luistelijoita palvelee myös tuttuun tapaan kahvila Pullasorsa, jonka aukioloajat löytyvät Sorsapuiston tekojään verkkosivuilta. Tekojäät ovat avoinna joka päivä klo 8 – 21.30 lukuun ottamatta jouluaaton aattoa, 23.12., jolloin kaikki tekojääkentät hiljenevät joulun viettoon klo 14.30 ja ovat suljettuina jouluaattona 24.12. Koulukadun tekojää sulkeutuu 31.12. klo 14.30. Tarkemmat kenttien aukioloajat löytyvät niiden omilta verkkosivuilta. 

Luistelukenttiä jäädytetään eri puolilla kaupunkia

Tampereen 134 luistelukenttää ollaan jäädyttämässä hyvällä sykkeellä ja jäädytystyön etenemistä sekä ajantasaista tilannetta voi seurata ulkoliikunnan olosuhdepalvelusta, jota päivitetään heti sitä mukaa kun jää on saatu luistelukuntoon.  Luonnonjäistä Amurin koulun kenttä on jäämässä tällä kaudella pois, mutta uutena kenttänä palveluverkkoon saadaan Raholan luistinkentän viereen myös kaukalo, mikä parantaa läntisen Tampereen luisteluolosuhteita. 

Uudet tekojäät Ahvenisjärvellä ja Lielahdessa

Ahvenisjärven tekojääkenttää on jäädytetty luonnonjään tavoin jo marraskuun loppupuolelta saakka ja nyt, tekojään kylmäkoneistonkin käynnistyttyä, kentän arvioidaan avautuvan lähipäivinä. Ahvenisjärven kentällä on mahdollista pelata sekä mailojen kanssa että ilman mailoja, sillä kenttä tullaan jakamaan erillisiin alueisiin siten, että kaikkien on turvallista luistella alueella.  Pukusuojat ovat käytössä kentän aukioloaikojen mukaisesti.

Lielahden tekojääalue toimii tämän talvikauden ajan normaalina luonnonjäänä ja kaukalona, mutta ensi kaudella kentän on tarkoitus toimia myös tekojäänä.  

Latuja tehdään Kaupissa

Latuja on saatu hiihtokuntoon alkukauden aikana Kaupin urheilupuistossa tykkilumen avustuksella, muualla reitistöllä pohjustustyöt on saatu alkuun. Luonnonlunta kaivataan kuitenkin lisää, jotta varsinaisia luonnonlumilatuja päästäisiin tekemään. Kaupissa hiihtokauden on avannut tällä hetkellä noin 3,7 kilometrin pituinen tykkilumilatu, kun niin kutsuttu metsälenkki on saatu lisättyä alkukautena tehdyn latuosuuden perään. Kaupin urheilupuiston alueelle tultaessa suosittelemme hyödyntämään lähialueen pysäköintilaitoksia, sillä pysäköintimahdollisuudet kentän tuntumassa ovat rajalliset. Pysäköintialueista on myös poistunut niin kutsutun jousiammuntaradan pysäköintialue, sillä kentälle syksyllä asennettu tekonurmi ei kestä enää autojen painoa.

Tesomalla vanhan taimiston alueen rakentaminen on käynnistynyt, mutta siitä huolimatta alueella kulkeva latureitti pysyy tällä kaudella pääosin tutuksi tulleella linjauksellaan. Yhdyslatu Tuomarinkadulle jää kuitenkin pois latuverkostosta. Peltolammin ulkoilureitillä tehty vesihuollon saneeraus on valitettavasti viivästynyt ja vaikuttaa alueen latureitteihin toistaiseksi. Osa reitistä, sekä yhdyslatu Multisiltaan, on toistaiseksi pois käytöstä. Latu saadaan kuitenkin tehtyä Peltolammin ympäri, mutta tietyömaan ylitystien kohdalla on kuitenkin syytä ottaa sukset pois ja ylittää kohta jalan.

Liikuntapalvelujen laturyhmä tekee latuja sitä mukaa kuin lumiolosuhteet sen sallivat. Valaistut latuosuudet pyritään hoitamaan päivittäin, perheladut ja puistoladut sen mukaan, kuin valaistuilta latuosuuksilta jää aikaa. 

Ulkoliikunnan olosuhdepalveluista reaaliaikainen tieto

Sähköisestä ulkoliikunnan olosuhdepalvelusta voi tarkastella reaaliaikaista latujen ja luistelukenttien kuntotietoa. Hiihtolatujen osalta ladun kuntoluokittelu menee siten, että musta väri symboloi latujen olevan poissa käytöstä. Keltainen väri kertoo, että latupohja on pohjustettu ja sillä voi hiihtää vapaalla hiihtotyylillä, mutta varsinaisia latu-uria ei vielä ole saatu tehtyä. Vihreän värin mukaan ladut ovat huollettuja, ja niillä voidaan hiihtää sekä vapaalla että perinteisellä tyylillä. Olosuhdepalvelusta voi myös tarkistaa ladun vaativuusluokittelun, jonka avulla voi valita omaan kuntoon sopivan vaihtoehdon. Lapsille ja helppoa hiihtoa kaipaaville vihreällä värisymbolilla varustettu latu on huolettomin vaihtoehto, punainen latuprofiili kuvastaa jo jonkin verran haasteellisempaa reittiä, missä on nousuja ja laskuja.

Luistelukenttien osalta punainen väri tarkoittaa sitä, että kenttä on suljettu, keltainen väri symboloi jäädytystöiden aloittamista ja vihreällä värillä varustettu kenttä on luistelukunnossa ja avoinna. Palvelun kautta voi myös jättää palautetta, joka luetaan ja mikäli palautteesta käy ilmi esimerkiksi vaaratilanteita (kuten roskia ladulla, kaatuneita puita tai vastaavaa), tieto päivitetään karttasovellukseen. 

Lisätietoja

Mikko Heinonen
Ladut, tekojäät ja luistelukaukalot Liikuntapäällikkö
Puhelin:
050 554 5835
Teemu Kylmäkoski
Luonnonjäät Työpäällikkö
Puhelin:
040 801 6376
Teksti: Satu Lähteenmäki
Kuvat: Laura Happo/Tampereen kaupunki
Jaa sosiaalisessa mediassa