Tanssikummit tanssittavat vanhainkodin asukkaita Koukkuniemessä

Tampereen Koukkuniemen vanhainkodissa kokeillaan tänä syksynä tanssikummitoimintaa. Tanssikummien avulla vanhainkodin asukkaat pääsevät nauttimaan kohtaamisista, musiikista, tanssista ja siihen liittyvästä kosketuksesta. Kokeilu on osoittautunut onnistuneeksi.

Tampereen Koukkuniemen vanhainkodissa on tämän vuoden lopulla käynnissä pari kuukautta kestävä kokeilu, jonka aikana tanssikummit tulevat mukaan talon asukkaiden arkeen. Tanssikummit ovat Pirkanmaan Tanssin Keskuksen ammattitanssitaiteilijoita, jotka ovat erikoistuneet taidelähtöiseen toimintaan ja soveltavaan tanssiin.

Tanssikummit tutustuvat vanhuksiin ja keskustelevat heidän kanssaan. Kohtaamisissa tanssikummit liikuttavat vanhuksia niin henkisesti kuin fyysisestikin. Liikkeillä ja tanssilla ilmaistaan tunteita ja muistikuvia.

– Tanssija toi suunnattomasti iloa ja valoa, kertoo 80-vuotias Orvokki, joka asuu Koukkuniemessä.

Tanssikummit tanssittavat niin vuodepotilaita kuin ryhmiä. Jokaisen kanssa edetään tälle sopivimmalla tavalla, kehon omien mahdollisuuksien mukaisesti.

– Moni jo puhekyvyltään heikentynyt ja sisäänpäin kääntynyt vanhus tuntuu heräävän, kun tuttu musiikki täyttää huoneen. He muistavat laulujen sanoja ja tanssin liikkeen, sanoo suunnittelija Tiina Santala Tampereen kaupungilta.


Tanssista kulttuurihyvinvointia

– Tanssissa yhdistyy musiikki, liike, kosketus ja kohtaaminen, joista jokainen jo itsessään lisää ihmisen hyvää oloa. Yhdessä ne muodostavat vahvan elämyksen, joka lisää kulttuurihyvinvointia ja osallisuutta, Santala toteaa.

Tanssikummikokeilun tavoitteena oli lisätä vanhusten kulttuurihyvinvointia mutta myös vahvistaa hoitohenkilökunnan ymmärrystä kulttuurin ja taiteen vaikutuksesta hyvinvointiin.

– Tuntui todella hyvältä nähdä ja kuulla asukkaiden nauttivan. Iloinen naurunremakka kuului kauas! kertoo hoitaja Koukkuniemestä.

Tanssi ja muu taidetoiminta voi lisätä myös hoitohenkilöstön työhyvinvointia. Tanssi virkistää mutta myös rauhoittaa vanhainkodin iäkkäitä asukkaita, mikä helpottaa hoitotyötä. Hoitajilla oli myös itsellään mahdollisuus osallistua tanssiin.


Tanssikummitoiminnan jatko

– Kokeilu on jo nyt osoittautunut onnistuneeksi. On todennäköistä, että tanssikummitoiminta jatkuu vuonna 2024 ja leviää Koukkuniemen lisäksi muihinkin ikäihmisten hoivakoteihin, Santala toteaa.

Pirkanmaan Tanssin Keskus on tuonut yhteistyössä Läntisen tanssin aluekeskuksen kanssa sen kehittämän Tanssikummi-toiminnan Tampereelle ja Pirkanmaalle. Tanssikummitoiminta tuo tanssin ja taiteen ikäihmisten arkeen. Se muistuttaa kuinka kehollisuus on läsnä ihmisen kaikissa elämänvaiheissa.

Koukkuniemen tanssikummitoiminta toteutuu Tampereen kaupungin, Pirkanmaan hyvinvointialueen ja Pirkanmaan Tanssin Keskuksen yhteistyönä. Toimintaa rahoittaa Tampereen kaupungin kulttuuri- ja liikuntarahasto.
 

Lisätietoja

Tiina Santala
Suunnittelija
Puhelin:
040 159 1588
Teksti: Johanna Kurela
Kuvat: Läntinen tanssin aluekeskus / Rosa Huuska
Jaa sosiaalisessa mediassa