Nyyttärilounaat, minigolf ja tutustumisretket lisäävät kaupungin henkilöstön työhyvinvointia

Kaupungin yksiköissä ja tiimeissä on monenlaista työhyvinvointitoimintaa, esimerkiksi tyhy-päiviä, yhteisiä ruokailuita tai joulupuuroja, pikkujouluja tai muita yhteisiä tapahtumia.
Kaksi henkilöä seisoo tarjoiluastioita täynnä olevan buffetpöydän takana.
Digikoordinaattori Karo Leikomaa ja palveluneuvoja Satu Kosola valmistelevat salaattibuffetia. Ohjaamon keittiössä käy iloinen kuhina, kun jokainen tuo jotakin yhteiseen pöytään.

Nuorten palvelupiste Ohjaamon henkilökunta nauttii kerran kuussa yhteisen salaattilounaan tiimipalaverin jälkeen. Jokainen tuo jotakin yhteiseen salaattibuffetiin, ja usein pöytään on katettu myös jälkiruokaa.

– Salaattibuffetit ovat rentoja, välittömiä ja hauskoja lounaita. Meillä on kauhean hyviä keskusteluja työkavereiden kanssa. Keskustelu soljuu eri tavalla, kun istumme pienissä porukoissa, kertoo Ohjaamon digikoordinaattori Karo Leikomaa.

Leikomaa koordinoi salaattibuffetia eli lähettää kalenterikutsut ja pyytää osallistujia merkkaamaan verkkopohjaiseen excel-taulukkoon, mitä kukin aikoo tuoda yhteiseen nyyttäripöytään.  

Ohjaamolaiset aloittivat salaattibuffetit kaksi vuotta sitten. Alun perin idea syntyi henkilöstön lounastauolla käymässä keskustelussa, ja muutaman innokkaan ohjaamolaisen ansiosta ideasta muodostui perinne. Karo Leikomaan mukaan erilainen lounas työkavereiden kanssa kerran kuussa irrottaa hyvin arkisesta rutiinista.

–  Minulle jää se fiilis, että kaikki ovat hyvällä mielellä sen jälkeen.  

Ohjaamo on moniammatillinen neuvontapiste alle 30-vuotiaille. Neuvontapisteessä työskentelee noin 20 ammattilaista, muun muassa palveluneuvojia, työllisyyspalvelujen OMA-valmentajia ja hyvinvointialueen sosiaalityöntekijöitä. Karo Leikomaan tehtäviin kuuluu Ohjaamon digitaalisen ohjauksen kehittäminen.

– Ohjaamolle tullessani siirryin täydellisestä etätyöstä täydelliseen lähityöhön. Se oli aluksi shokki, mutta nyt en siitä luopuisi. Tämä tiimi täällä on voimavara.
 

Monta ryhmää ruokailijoita istuu syömässä pyöreiden pöytien ääressä.
Ohjaamolaiset nauttivat yhteisen nyyttärilounaan tiimipalaverinsa päätteeksi kerran kuussa.

Tapahtumat kasvattavat paljon etätöitä tekevän yksikön yhteisöllisyyttä

Tietojohtamispalvelujen analyytikko Tero Mamia arvostaa sitä, että strategia- ja kehittämisyksikön henkilöstö voi käyttää aikaansa myös työhyvinvointiin ja -yhteisön rakentamiseen. Yksikköön kuuluu 50 työntekijää.

– Olemme paljon etätöissä, joten on hyvä, että voimme käyttää pienen osan työajastamme yhteisiin tapahtumiin. Virastotalon remontin takia teemme lähitöitä väliaikaistiloissa Frenckellissä, jossa me viiden tiimin jäsenet työskentelemme eri puolilla isoa taloa. Tapahtumat lisäävät yhteenkuuluvuuden tunnetta, Mamia sanoo.

Mamia on yhdessä suhdetoiminta- ja markkinointitiimin koordinaattorin Pirjo Rantasen kanssa ideoinut ja järjestänyt koko yksikön yhteistä toimintaa erillisiin iltapäivähetkiin tai seminaaripäivien väleissä oleviin rennompiin tuokioihin.

Tyhy-toiminta on tarjonnut mahdollisuuksia oppia uutta, verkostoitua ja tutustua Tampereen tarjontaan.

– Olemme esimerkiksi jumpanneet, syöneet pizzaa, nähneet työhyvinvointinäytelmän ja tutustuneet Hiedanrantaan. Marraskuussa pelaamme vielä hohtominigolfia. Syysseminaarin tauolla Milavidassa kokeilimme erilaisten kravattien solmimista, mutta vaikeaahan se oli, Rantanen kertoo nauraen.

Aiemmin eri tiimit järjestivät yksikön tapahtumia vuorotellen, mutta nyt toimintaa järjestetään vapaaehtoisten voimin.

Strategia- ja kehittämisyksikköön kuuluvat tiimit ovat riskienhallinta, turvallisuus ja varautuminen, strateginen johtaminen, suhdetoiminta ja markkinointi, tietojohtaminen ja asiakkuuksien hallinta sekä viestintä.
 

Kaksi henkilöä seisoo yhdellä jalalla tasapainoillen puiden ja punatiilisen rakennuksen edessä..
– Haluamme tarjota erilaisia tyhy-vaihtoehtoja eri viikonpäivinä, jotta kaikki pääsisivät osallistumaan edes silloin tällöin. Kysymme säännöllisesti palautetta ja ideoita osallistujilta, jotta voimme kehittää toimintaa, Tero Mamia ja Pirjo Rantanen sanovat.

Yksiköt järjestävät tyhy-toiminnan itselleen sopivalla tavalla

Työpaikat määrittelevät, millaiset työhyvinvoinnin kehittämistoimenpiteet ovat juuri heille tarpeen ja ajankohtaisia.

– Yksiköt tekevät suunnitelmia henkilöstönsä hyvinvoinnin edistämiseksi muun muassa henkilöstö- ja koulutussuunnitelmaprosessissa laadittavissa työhyvinvointisuunnitelmissa. Monella työpaikalla on tyhy- tai virkistystoimikuntia järjestämässä toimintaa, kertoo työhyvinvointiasiantuntija Katja Nieminen henkilöstöyksiköstä.

Hyvinvoiva henkilöstö on työnantajan perustavanlaatuinen voimavara.

– Työhyvinvointi on meidän kaikkien yhteinen asia. Sen merkitys konkretisoituu työpaikan jokapäiväisessä arjessa, ja jokainen voi antaa oman tärkeän panoksensa sen muodostumiseen, Nieminen korostaa.
 

Teksti: Tuuli Oinonen ja Hanna Porrassalmi
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa