Tammelan stadionin rakennustyöt ovat valmistumassa

Tammelan uuden stadionin liikekeskus aukesi torstaina 9.11. ja jalkapallostadionin rakennustyöt valmistuvat marras-joulukuun vaihteessa. Kokonaisuuteen kuuluu Tammelan jalkapallostadion, asuinkerrostaloja, kauppakeskus ja pysäköintilaitos. Alueen rakentaminen alkoi kesällä 2021.

Stadionin liikekeskuksen avajaispäivää vietetään torstaina 9.11.2023 kello 10–22. Liikekeskuksessa toimivat muun muassa päivittäistavaraliike, Alko sekä ravintoloita. Stadionin yhteyteen on valmistunut myös asuinkerrostaloja, jotka tarjoavat uuden kodin yli 400 asukkaalle.

Jalkapallostadionin rakennustöiden valmistuttua stadion luovutetaan toiminnan operoinnista vastaavalle Ilves Stadion Oy:lle, joka vastaa myös stadionin sisätilojen varustamisesta ja kalustamisesta. Kauden jalkapallo-ottelut alkavat uudella stadionilla keväällä 2024.  

Pelkästään jalkapallolle omistettu stadion tarjoaa 8000 katsomopaikkaa. Jalkapallostadion täyttää keskeiset UEFA 4 -kategorian vaatimukset, joten kentällä voidaan pelata myös euro- ja maajoukkuepelejä.

– Tampere on maailman parhaiden urheilukaupunkien listalla. Uusi Tammelan stadion edistää jalkapallon asemaa muiden lajien ohella. Stadion lisää myös alueen palvelutarjontaa ja on merkittävä kohotus nykyisten liikunta- ja urheiluolosuhteiden rinnalle, painottaa pormestari Kalervo Kummola.

Stadionin rakentamiskustannukset ovat noin 42,7 miljoonaa euroa. Kaupunki myi korttelin asunto- ja toimitilatontit noin 15 miljoonalla eurolla. Lisäksi Euroopan jalkapalloliitto UEFA on myöntänyt kaupungille jalkapallo-olosuhteiden parantamiseen miljoonan euron HatTrick-avustuksen ja opetusministeriön liikuntapaikka-avustusta 750 000 euroa.

Energiaa saadaan kaupan kylmälaitteista

Stadionin tekonurmikentän ansiosta kentän käyttöaste tulee olemaan moninkertainen Tammelan vanhaan luonnonnurmikenttään verrattuna. Tekonurmi kestää kulutusta, ja lämmityksen ansiosta kenttää voidaan käyttää lähes läpi vuoden.

Energiaa stadionin ja kentän lämmitykseen saadaan kaukolämmöstä sekä energiankierrätysjärjestelmästä. Stadionin päivittäistavarakaupan kylmälaitteiden lauhdutuslämpö otetaan talteen ja hyödynnetään liikekeskuksen lämmittämiseen ja jalkapallokentän sulana pitämiseen.

Arviolta noin puolet kentän tarvitsemasta lämmöstä saadaan energiakierrätysjärjestelmästä ja loput kaukolämmöstä. Vastaavasti merkittävä osa kaupan kylmälaitteiden liikalämmöstä pystytään lauhduttamaan jalkapallokenttään, ja vain kesällä lauhduttamiseen joudutaan ostamaan kaukokylmää.

Ripustettu katto suojana

Tammelan stadionin erikoisuutena on ripustettu katto, jollaisia ei ole aiemmin Suomessa toteutettu. Päätykatsomoiden suojana oleva katto on yli sata metriä pitkä, ja sitä kannattelevat satametriset vaijerit. Uniikin arkkitehtonisen ratkaisun ansiosta kaikilta katsojapaikoilta on esteetön näkyvyys koko kentän alueelle.

Tammelan stadionin ympärillä on tehty ja tehdään mittavia katutöitä. Talvella 2024 rakennetaan Paltsun aukio ja viimeistellään Teiskontien vesihuoltotyöt. Myös Kalevan puistotie urakoidaan kuntoon ensi vuoden aikana.

Stadion sijaitsee keskeisellä paikalla lähellä Tampereen rautatieasemaa, ja sinne on helppo saapua julkisilla kulkuvälineillä. Liikuntaesteisille on varattu oma katsomoalueensa, johon pääsee sujuvasti pyörätuolilla. Myös sisäkatsomoon ravintolatilojen puolelle pääsee kulkemaan esteettömästi hissillä.

Tammelan uusi stadion on toteutettu allianssimallilla, jonka kumppaneina toimivat Tampereen kaupunki, JKMM arkkitehdit ja Pohjola Rakennus. Stadionkorttelin integroidussa projektitoteutushankkeessa oli mukana lisäksi YIT.

Pohjola Rakennus on vastannut stadionin sekä Salhojankadun puolen asuinkerrostalojen rakentamisesta. YIT on toteuttanut Kalevan puistotien puoleiset asuinkerrostalot sekä liike- ja pysäköintitilat. Tampereen Tilapalvelut Oy on vastannut rakennuttamisesta.

Tekstistä poistettu 9.11.23: Suomen toiseksi suurin pelkästään jalkapallolle omistettu stadion.

Lisätietoja

Antti Lakka
Tampereen Tilapalvelut Oy Hankepäällikkö
Puhelin:
040 553 8008
Virpi Ekholm
Tampereen kaupunki Kiinteistöjohtaja
Puhelin:
040 020 5044
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa