Tampere aikoo olla Suomen paras kaupunki hyödyntämään dataa

Tampereen kaupunki on hyväksynyt ensimmäisen datastrategiansa. Kaupunki ryhtyy entistä suunnitelmallisemmin kehittämään yksilöllisiä, automaattisia ja ennakoivia palveluja kuntalaisille keräämänsä datan avulla. Ajantasainen data auttaa myös kaupunkia tekemään parempia päätöksiä ja tehostamaan toimintaansa. Tampereen alueen liiketoimintaa ja tutkimusta kaupunki tukee muun muassa tarjoamalla yrityksille ja tutkimuslaitoksille data-aineistoja.
Finlaysonin vanhan tehtaan valkoinen seinä on valaistu sinisellä valolla.
Kaupungin tavoitteena on tarjota entistä parempia palveluja ja tukea datataloutta.

Tampereen kaupunki kehittää palvelujaan keräämänsä datan avulla. Datalla tarkoitetaan digitaalisesti tallennettua, merkeistä ja symboleista koostuvaa koneellisesti luettavissa olevaa informaatiota. Kehittämistyön tueksi Tampere laati ensimmäisen datastrategian.

– Dataa hyödynnetään jo eri puolilla kaupunkiorganisaatiota. Nyt haluttiin, että kehittämisellä on yhteisiä päämääriä. Samalla haluttiin tarkentaa, millaisia hyötyjä kaupunki tavoittelee. Näitä ovat esimerkiksi sujuvampi arki asukkaille, alueen elinkeinoelämän menestys ja kaupungin resurssien tehokkaampi kohdentaminen, tietohallintojohtaja Maria Nikkilä toteaa. 

Datan avulla Tampereen kaupunki tavoittelee seuraavia muutoksia:

1. Yksilöllisiä palveluja kuntalaisille automaattisesti oikeaan aikaan

Tampere tahtoo olla Suomen paras kaupunki tarjoamaan ennakoivia ja automaattisia palveluja kuntalaisille. Jos kuntalainen antaa kaupungille suostumuksen tietojensa käyttöön, voi kaupunki tarjota palvelujaan räätälöidysti ja ennakoiden. Esimerkiksi Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelmassa tutkitaan, voitaisiinko dataa hyödyntäen uusille maahan muuttaneille tamperelaisille tarjota automaattisesti ja yksilöidysti heidän kotoutumistaan ja työllistymistään parhaiten tukevat palvelut.

2. Elinkeinoelämän mahdollisuudet parantuvat

Tampere edistää datatalouden muodostumista Pirkanmaalla. Tampere on yritysten aktiivinen yhteistyökumppani esimerkiksi kansainvälisissä, EU-rahoitteisissa hankkeissa, joissa yritykset ja julkinen sektori yhdessä kehittävät uusia tuotteita tai ratkaisuja datasta. Kaupunki myös tukee elinkeinoelämän toimintaa tarjoamalla data-aineistoja liiketoiminnan ja tutkimuksen pohjaksi.

Tampereen tavoitteena on luoda uusia palveluja datasta alueen yrityksille. Tuore esimerkki dataan perustuvasta palvelusta on Tampereen keskustan kävijävirtoja ennakoiva Tampereen Pulssi -palvelu. Palvelu kerää dataa keskustan liikennekameroista ja sääennusteesta sekä huomioi myös muun muassa viikonpäivät, juhlapyhät sekä Nokia Arenan tapahtumat.  Kerätyn datan avulla luodaan tekoälyyn pohjautuva ennuste kävijävirroista kuukaudeksi eteenpäin. Tieto auttaa yrityksiä varautumaan tapahtumien aikaan esimerkiksi kasvavaan kysyntään, riittävään työvoimaan ja aukioloaikoihin. 

3. Kaupungin toiminta tehostuu ja päätökset pohjautuvat ajantasaiseen tietoon

Ajantasainen data auttaa tekemään älykkäämpiä päätöksiä ja kohdentamaan kaupungin palveluja sinne, missä niitä eniten tarvitaan. Data-analytiikan avulla kaupunki pyrkii myös parantamaan kykyään ennakoida ja ennaltaehkäistä ongelmia. Esimerkiksi Älykaupunki kaupunkilaisille -ohjelmassa pyritään tunnistamaan keskeinen tieto lasten ja nuorten koulupolulla, jotta tiedon avulla kaupunki voisi vastata lapsiperheiden ja nuorten haasteellisiin elämäntilanteisiin ennakoivasti.

– Datastrategia saattaa kuulostaa juhlalliselta, mutta se on käytännön työkalu, jolla teemme selkeäksi ne asiat, joihin keskitymme tulevina vuosina. Strategian ymmärtääkseen ei tarvitse olla datatieteilijä, ja se on tarkoituksella teknologianeutraali, toteaa tietohallintojohtaja Nikkilä.

– Tampereella on jo tehty pitkäjänteisesti työtä datan hyödyntämiseksi, ja aiomme myös jatkossa pysyä kehityksen kärjessä, Nikkilä jatkaa.

Tampereen kaupunginhallitus hyväksyi datastrategian kokouksessaan 26.6.2023. Datastrategiaan kuuluu toimeenpanosuunnitelma vuosille 2023–2025, jonka toteutumisesta raportoidaan kaupunginhallitukselle yhdessä Älykaupunki kaupunkilaisille -kehitysohjelman kanssa. 
 

Tutustu datastrategiaan

  • Tampereen kaupungin datastrategia

    Tampereen kaupungin datastrategia

Lisätietoja

Maria Nikkilä
Johtaja
Puhelin:
040 581 1477
Teksti: Hanna Porrassalmi
Kuvat: Laura Vanzo, Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa