Lähikuvassa liikuntamotivaattori Jenita Savinainen

Jenitasta on moneksi! Varsin liikkuvainen tamperelainen liikuntaneuvoja ja motivaattori jalkautuu nuorten pariin, motivoi ja tsemppaa, liikuttaa ryhmässä ja lähtee tarvittaessa nuoren mukaan uuteen harrastukseen.

Tampereen tällä hetkellä ainoa liikuntamotivaattori Jenita Savinainen aktivoi nuoria koulupäivän jälkeiseen liikunnalliseen vapaa-ajan harrastustoimintaan. Jenita toimii kolmen koulun alueella pääsääntöisesti yläkouluikäisiä motivoiden, Etelä-Hervannassa, Ahvenisjärven koululla ja Vuoreksessa, jossa hän esimerkiksi on ohjannut nuoria suoraan koulusta palloiluhöntsyjen pariin.

Liikuntamotivaattorin toimenkuva on sangen monipuolinen.

– Pidän luentoja koululaisille ja käyn liikuntatunnilla juttelemassa nuorille, jotka eivät syystä tai toisesta osallistu liikuntatunnin aktiviteetteihin. Myös kouluterveydenhuollosta otetaan minuun yhteyttä, ja yhdessä pohditaan, voisinko auttaa nuorta, jolla on ongelmia liikkumisessa.

Kouluvuoden jälkeen kesällä Jenitan on voinut löytää Etelä-Tampereelta nuorten treeneistä tai vaikkapa Monarilta, missä hän on vetänyt kesäkursseja nuorille. Jenitan voi bongata myös liikuntapalvelujen järjestämissä tapahtumissa, esimerkiksi laavuretkillä.

Liikunnan ilo vetää puoleensa

Nuoret koululaiset ovat ottaneet Jenitan yllättävän hyvin vastaan, ja jalkautuminen nuorten pariin tuottaa tulosta. Kun yksi lähtee mukaan liikuntaryhmään, tulee kaverikin mukaan, ja sana lähtee leviämään.

– Nuoriin on otettava rohkeasti kontaktia, ja he ovatkin lähteneet hyvin mukaan ryhmiin. Pyydän mukaan  vaikka edes kokeilemaan, ja kyllähän he tulevat! Toki kohtaamiset ovat aina yksilöllisiä, toiset ovat helpommin lähestyttäviä kuin toiset, joiden kanssa alkuun jutustellaan ja kysellään kuulumisia. Mennään hiukan pitemmän kaavan kautta ja mietitään, mikä olisi se oma juttu, joka kiinnostaa, Jenita selvittää.

– Monella on iso kynnys lähteä liikuntaryhmään. Eräs nuori tuli luokseni yksilöohjaukseen etsivän nuorisotyön kautta, ja pikkuhiljaa, kahdestaan kokeilemalla, hän voitti pelkonsa ja uskalsi lähteä mukaan liikkumaan ryhmään muiden nuorten kanssa. Tämä oli iso muutos hänelle, Jenita muistelee.

Toinen mieleen painunut nuoren tsemppaaminen johti liikkumista karttaneen tytön innostumaan liikkumisesta siinä määrin, että hän hakeutui lopulta liikunnan opintoihin Varalan urheiluopistoon.

Vasta vuoden verran työssä olleen liikuntamotivaattorin työuralle mahtuu tämän lisäksi huikea määrä muitakin onnistumisia nuorten motivoimisessa. Yksi onnistumisen takana oleva tekijä on rakkaus omaa työtä kohtaan.

– Tykkään olla tekemisissä nuorten kanssa ja pidän heistä! En vaihtaisi tätä työtä mihinkään, Jenita summaa.

Teksti: Satu Jarva
Kuvat: Satu Jarva
Jaa sosiaalisessa mediassa