Kulttuuritalo Laikun näyttelyissä etsitään utopiakaupunkia ja tutkitaan muutosta

Tiitu Takalon kutsuman työryhmän näyttely Utopiakaupunkia etsimässä – Searching for a Utopian City sekä Liisa Ahlforsin Keltainen kirjasto -näyttely aukeavat Kulttuuritalo Laikussa lauantaina 19.8. Avajaispäivänä järjestetään myös paneelikeskustelu ja myöhemmin myös muita oheistapahtumia. Näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.
Keltaisia, irtonaisia kirjankansia on pinottu päällekkäin.
Liisa Ahlfors: Keltainen kirjasto

Kulttuuritalo Laikun Galleriassa aukeava Utopiakaupunkia etsimässä – Searching for a Utopian City -näyttely koostuu kahdeksan ammattitaiteilijan teoksista sekä Sara Hildén -akatemian nuorten taiteen opiskelijoiden töistä. Näyttely on kutsunäyttely. Taiteilijat ja taiteen opiskelijat tutkimusmatkalle utopiakaupunkeihin on kutsunut tamperelainen sarjakuvataiteilija ja kuvataiteilija Tiitu Takalo, joka kokee, että haaveilu tuo näkyväksi nykyhetken ongelmia. Tekijöille on pyritty antamaan vapaat kädet tulkita kaupunkiunelmiaan.

– Kaupunkeja suunnitellaan ja rakennetaan monilla sellaisilla tavoilla, jotka hyödyttävät joitakin ihmisryhmiä mutta vahingoittavat toisia esimerkiksi iän, etnisyyden, sosioekonomisen aseman, sukupuolen ja toimintakyvyn perusteella. Olemme niin tottuneita epätasa-arvon ilmentymiin, että ne saattavat vaikuttaa luonnollisilta ja niiden muuttaminen mahdottomalta, Takalo kertoo.

Utopiakaupunkia etsimässä – Searching for a Utopian City -näyttely haluaa antaa näyttelyn taiteilijoille ja kävijöille edes pienen mahdollisuuden nähdä toisin. Nina Mutikin teos muistuttaa, että luontoa ei saa pois kaupungista. Emmi Niemisen teos 2060 on tekijän toive tulevaisuuden vanhuudesta ja vanhan ihmisen kodista. Aku Meriläisen ja Tuisku Lehdon Nakurampa OOH* -teos pyrkii tuomaan kaikkien silmille sopivan, täyden palvelun seksityön mainonnan julkisiin tiloihin. Väinä Räsänen suuret lyijykynäteokset inspiroituvat kansalaistottelemattomuudesta, queerkapinasta ja -ilosta.

Näyttelyn taiteilijat ovat Özgü Gündeşlioğlu, Minjee Hwang Kim, Aku Meriläinen ja Tuisku Lehto, Nina Mutik, Emmi Nieminen, Väinä Räsänen, Jiipu Uusitalo sekä Sara Hildén -akatemian 10. vuosikurssin nykytaiteen työpajan 15–16-vuotiaat tekijät. Sara Hildén -akatemian nykytaiteen työpajaa on ohjannut Riika Ajanki.

Näyttely on osa Keiden kaupunki -hanketta. Se on Koneen Säätiön rahoittama hanke, joka käynnistyi vuoden 2021 alussa. Keiden kaupunki -hanke tarkastelee suomalaisten kaupunkien historiaa, nykypäivää ja tulevaisuutta tasa-arvon ja oikeudenmukaisuuden näkökulmasta historiantutkimuksen ja taiteen keinoin. Hankkeessa ovat mukana sarjakuvataiteilija ja kuvataiteilija Tiitu Takalo sekä historiantutkijat Ainur Elmgren, Tiina Männistö-Funk ja Hanna Tyvelä.

Keltainen kirjasto tutkii aikaa ja muutosta

Laikun Studiossa aukeaa Liisa Ahlforsin teoskokonaisuus Keltainen kirjasto, joka koostuu puretuista ja uudelleensidotuista kirjoista, kellastuneista sivuista ja fragmentaarisesta esseestä. Teoksissa on käytetty materiaalina Tammen Keltainen kirjasto -sarjassa vuodesta 1954 julkaistuja kirjoja. Teoskokonaisuus tutkii kansainvälisestikin ainutlaatuisen pitkäikäisen, käännöskirjallisuuteen keskittyneen kirjasarjan kautta aikaa – kuinka sen kuluminen näkyy niissä hauraissa materiaaleissa, joista pysyvyyttä merkitsevät kirjat koostuvat. Teoskokonaisuus kertoo muutoksesta, joka on tapahtunut sekä massatuotettujen kirjojen materiaaleissa että maailmankirjallisuuden merkityksissä vuosikymmenten aikana. Kirjasarjan tunnus, keltainen väri, ei pysy samana. Teoskokonaisuudella Ahlfors pohtii myös keräilyn ja kokoelman mahdottomuutta ja kattavuuden ainaista vaillinaisuutta.

Liisa Ahlfors (s. 1985) on tamperelainen kuvataiteilija ja kuvataidekasvattaja. Hän on valmistunut taiteen maisteriksi Aalto-yliopiston kuvataidekasvatuksen ja ympäristötaiteen koulutusohjelmista (2020 ja 2015) sekä kuvataiteilijaksi Tampereen ammattikorkeakoulusta (2011). Tällä hetkellä Ahlfors työskentelee Suomen kulttuurirahaston 1-vuotisella apurahalla. Keltainen kirjasto -näyttelyn teoskokonaisuuden valmistumista on tukenut Taiteen edistämiskeskus.

Utopiakaupunkia etsimässä -näyttelyn oheistapahtumat

Näyttelyn alkamispäivänä 19.8. klo 12–13 järjestetään Kulttuuritalo Laikussa paneelikeskustelu, johon osallistuvat taiteilijat Nina Mutik, Emmi Nieminen, Jiipu Uusitalo ja Tiitu Takalo. Keskustelua johtaa Ainur Elmgren.

Samana päivänä 19.8. klo 14–17 järjestetään myös näyttelyyn liittyvä liveroolipeli Erilaiset lähtökohdat, yhteinen kaupunki. Liveroolipeliin on ennakkoilmoittautuminen. Lue lisää liveroolipelistä ja ennakkoilmoittautumisesta.

Lauantaina 26.8. klo 16–17 pidetään sarjakuvan julkaisutilaisuus ja keskustelutilaisuus. Paikalla sarjakuvan tekijät Tiina Männistö-Funk ja Tiitu Takalo.

Kaikkiin oheistapahtumiin on vapaa pääsy.

Utopiakaupunkia etsimässä – Searching for a Utopian City Laikun Galleriassa ja Liisa Ahlforsin Keltainen kirjasto Laikun Studiossa 19.8.–24.9.2023.
Näyttelyihin ja tapahtumiin on vapaa pääsy.

Kulttuuritalo Laikku
Keskustori 4, Tampere

Avoinna
ti-pe klo 9–20
la-su klo 10–18

Teksti: Kiti Saarinen
Kuvat: Liisa Ahlfors
Jaa sosiaalisessa mediassa