Etene kohti tavoitteitasi välivuonna

Välivuoden viettoon on monia vaihtoehtoja! Kokosimme tähän juttuun vinkkejä työnhaun aloittamiseen, opiskeluun ja osaamisen kehittämiseen liittyen. Tällä pääset alkuun, kun suunnittelet välivuottasi!

Jos jäät työttömäksi

Takaa toimeentulosi, jos et saanut opiskelupaikkaa eikä sinulla ole töitä. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi Työmarkkinatorin Oma asioinnissa. Tee ilmoitus viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänäsi. Kun ilmoittaudut työttömäksi työnhakijaksi, ilmoita samalla, että haet työttömyysetuutta.

Jos olet Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakas, saat tueksesi OMA-valmentajan. OMA-valmentaja kartoittaa tilanteesi ja osaamisesi. Hän ohjaa sinut kohti työtä, koulutusta tai muita palveluja ja seuraa tilanteesi edistymistä.

Kartuta työkokemustasi

Välivuosi voi olla hyvä mahdollisuus kartuttaa työkokemusta ja tienata rahaa. Voit etsiä töitä, jotka liittyvät mahdolliseen tulevaan opiskelupaikkaasi, mutta pohdi kuitenkin myös muita matalan kynnyksen työpaikkoja. Koko vuoden ei kuitenkaan tarvitse mennä ainoastaan töitä paiskiessa. Osa-aikatyöt jättävät tilaa myös vapaa-ajalle. Tutustu ennakkoluulottomasti erilaisiin töihin, sillä kaikesta työkokemuksesta on hyötyä!

Voit aloittaa työnhaun esimerkiksi Työmarkkinatori-palvelussa. Työmarkkinatorilla voit selata avoimena olevia työpaikkoja, luoda oman työnhakuprofiilisi sekä löydät tietoa oman työnhakusi tueksi. Työnantajilla on myös mahdollisuus selata työnhakijoiden profiileja ja ottaa sinuun yhteyttä.

Tampereen alueen avoimiin työpaikkoihin pääset tutustumaan myös Kohtaamisia.työpaikat-videoilla YouTubessa. Videoilta saat tietoa avoinna olevista työpaikoista sekä siitä, keneen ja kuinka ottaa matalalla kynnyksellä yhteyttä, mikäli olet kiinnostunut työpaikasta.

Tutustu myös erilaisiin rekrytointitilaisuuksiimme. Löydät Tampereen Ohjaamon ja Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen järjestämiä tapahtumia osoitteessa tapahtumat.tampere.fi. Valitse kategorioista Työ ja yrittäminen. Syksyllä 2023 on tulossa kaikille työnhakijoille suunnattuja Tuu töihin -tapahtumia, joissa työnantajat haastattelevat hakijoita jo tapahtuman aikana. Paikalla on myös oppilaitoksia esittelemässä erilaisia opiskelumahdollisuuksiaan. Tapahtumissa piipahtaessasi voit myös otattaa itsestäsi uuden CV-kuvan sekä saada vinkkejä CV:si parantamiseen CV-pajassa. Lue lisää tamperetyonhakijoille.fi:stä.

Tamperetyonhakijoille.fi-verkkosivujemme Kohti uutta työtä -osiosta voit löytää nopeitakin väyliä suoraan työhön. Lisäksi sivulla on esitelty erilaisia työnhakupalveluja, joissa voit saada tukea esimerkiksi sopivien työpaikkojen etsimiseen, osaamisen tunnistamiseen ja tuotteistamiseen, työhakemusten ja CV:n tekemiseen sekä yritysten kontaktoimiseen. Työnhakupalveluihin hakeudutaan OMA-valmentajan kautta.

Vai kiinnostaisiko sinua yrittäjyys? Olet sitten vasta vain ajattelemassa yrittäjyyttä tai ideasi on vain hiomista vaille valmis, autamme sinut eteenpäin! Alkaville yrittäjille suunnatuissa palveluissamme opit huomioimaan kaiken tarpeellisen. Tarjoamme runsaasti erilaista opastusta ja tukea. Löydät lisätietoa alkavan yrittäjän palveluista verkkosivuiltamme.

 

Kehitä osaamistasi

Korkeakouluun pääseminen ei ole itsestäänselvyys. Moni joutuu hakemaan toivomaansa koulutukseen useamman kerran. Kilpailu rajoitetutuista opiskelupaikoista on kovaa. On siis täysin luonnollista, että kaikki halukkaat eivät saa opiskelupaikkaa samana vuonna. Älä silti lannistu, sillä vaikka et pääsisikään heti tähtäämääsi opiskelupaikkaan. Voit käynnistää opiskelupolkusi välivuoden aikana. Tarjolla on monenlaisia vaihtoehtoja, kun haluat kehittää osaamistasi.

Voit hakea useisiin eri ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin syksyn yhteishaussa 4.–14.9. Syksyllä haettaessa opinnot alkavat seuraavan vuoden tammikuussa. Tutustu syksyn hakutarjontaan Opintopolun sivuilla.

Avoin korkeakoulu on loistava mahdollisuus tutustua erilaisiin aloihin, saada ensikosketusta korkeakoulussa opiskelemiseen ja suorittaa tutkintoon kuuluvia osia, jos tiedät jo mille alalle pyrit. Voit suorittaa korkeakoulun opetussuunnitelman mukaisia opintoja joko avoimessa yliopistossa tai ammattikorkeakoulussa. Nämä tutkinnonosat voidaan lukea hyväksi, jos päätät jatkaa opintojasi korkeakoulussa tutkinto-opiskelijana. Huomioithan kuitenkin, että opiskelu avoimessa korkeakoulussa on maksullista etkä voi saada siihen opintotukea.

Osa korkeakouluista tarjoaa tietyille suuntauksille mahdollisuuden päästä tutkinto-opiskelijaksi avoimessa korkeakoulussa suoritettujen opintojen perusteella. Eri koulutuksilla on omat kriteerinsä, joiden täyttyessä voit hakea tutkinto-opiskelijaksi avoimen väylän haussa. Tarkemmat tiedot eri korkeakoulujen ja opiskelualojen mahdollista väyläopinnoista löydät oppilaitosten nettisivuilta.

Kansanopistot ovat eräänlaisia sisäoppilaitoksia, jotka järjestävät sekä yleissivistävää että ammatillista koulutusta. Opiskelulinjan kesto on noin vajaa vuosi. Opiskelu ajoittuu tyypillisesti elokuusta aina kevääseen saakka. Monilla linjoilla voit myös valmistautua jatko-opintoihin suorittamalla avoimen yliopiston opintoja. Lisäksi useat kansanopistot tarjoavat erilaisia lyhytkursseja, joiden avulla voit tutustua mielenkiintoisiin aloihin.

Opiskelu ulkomailla voi olla hyvä vaihtoehto, jos haluat kehittää kielitaitoasi, nähdä maailmaa ja kerätä kansainvälistä kokemusta. Eri maiden lukukausimaksut vaihtelevat paljonkin, mutta voit opiskella EU-maan yliopistossa samoilla ehdoilla kuin maan omat kansalaiset. Voit myös saada Kelalta opintotukea sellaisiin opintoihin, jotka vastaavat Suomessa suoritettuja opintoja.

Aloita seuraaviin pääsykokeisiin valmistautuminen hyvissä ajoin. Pohdi, mikä opiskelutyyli toimii sinulle parhaiten ja tee suunnitelma, jossa pitäydyt. Kokeile opiskeluryhmän luomista kaveriporukalla, piirrä ajatuskarttoja oppimisen tueksi ja tutki vanhoja valintakokeita. Voit myös harkita valmennuskurssille osallistumista.

Keskity myös itseesi!

Välivuoden ei tarvitse olla pelkkää puurtamista ja seuraaviin pääsykokeisiin valmistumista. Monelle välivuosi tarjoaa mahdollisuuden kerätä uusia kokemuksia ja tilaisuuden pohtia omaa tulevaisuutta rauhassa. Muista myös ottaa aikaa itsellesi ja toteuta haaveitasi. Ehkä keksit, mikä on unelma-ammattisi tai huomaat, mikä ei ainakaan ole sinun juttusi.

Välivuosi sujuu rennommin ja vähemmällä stressillä, jos olet laatinut itsellesi selkeät taloudelliset tavoitteet. Haluatko esimerkiksi kerätä rahaa opiskeluja varten vai onko tavoitteenasi muuttaa asumaan omaan kotiin? Kenties haluat matkustaa tai osallistua erilaisiin tapahtumiin? Selkeä budjetointi ja oman talouden hallinta on arvokas taito, joka kantaa kauas.

Mitä jos lähtisit ulkomaille? Jos sinulla on siihen mahdollisuus, nyt on loistava tilaisuus nähdä maailmaa ja kerätä uusia kokemuksia. Lähde vaikka interrailaamaan ystäviesi kanssa tai harkitse au pairiksi ryhtymistä. Voit myös tehdä muutaman kuukauden mittaisia sesonkitöitä. Lyhyet työjaksot ulkomailla antavat ainutlaatuisen mahdollisuuden tutustua syvemmin eri maiden kulttuureihin, vahvistaa kielitaitoa ja itsenäistyä.

Välivuonna kannattaa varata aikaa asioille, jotka tekevät sinut onnelliseksi. Vietä aikaa esimerkiksi sinulle tärkeän harrastuksen parissa tai kokeile jotain uutta. Jos välivuosi kuitenkin ahdistaa, älä jää yksin tunteidesi kanssa. Keskustele läheisiesi kanssa ja avaa tuntemuksiasi.

Tampereen Ohjaamo on tukenasi

Jos sinua mietityttää esimerkiksi työnhakusi, opiskelupaikan saaminen, raha-asiat, jaksamisesi tai muu asia arjessasi, saat alle 30-vuotiaana maksutonta neuvontaa Ohjaamosta. Ohjaamossa tilanteesi ja toiveesi tulevaisuudelle otetaan huomioon, ja he auttavat sinut eteenpäin.

Tutustu Ohjaamon palveluihin ja katso yhteystiedot Ohjaamon verkkosivuilta.

Löydä ideoita Välivuosi edessä -tapahtumasta

Tule kuuntelemaan lisää vinkkejä elokuussa järjestettävään Välivuosi edessä -tapahtumaan! Tapahtuma järjestetään torstaina 24.8.23 kello 13–16 Finlaysonin Kohtaamisia.-tilassa. Tapahtumassa kuulet erilaisista oppilaitosten tarjoamista mahdollisuuksista, opiskelijoiden korkeakoulukokemuksista ja innostavan puheenvuoron Idalta, joka pääsi sisään lääketieteelliseen kolmannella yrityksellä. Sinulla on lisäksi mahdollisuus jutella oppilaitosten edustajien kanssa samalla kun nautit kupin kahvia. Tutustu tapahtuman ohjelmaan tarkemmin tamperetyonhakijoille.fi-sivuilta. Tervetuloa mukaan!

Teksti: Eveliina Vainikka, Sanna Orbinski, Hanna Kirmanen
Kuvat: Getty Images
Jaa sosiaalisessa mediassa