Tamperelaiset arvostavat Hatanpään puistojen rauhaa ja järvimaisemaa – moni haluaa myös mukaan puutarhatalkoisiin

Tampereen kaupunki toteutti toukokuussa 2023 Hatanpään arboretumiin ja sen tulevaisuuteen liittyvän kyselyn. Kyselyyn vastanneet kertoivat arvostavansa Hatanpään puistojen kasvillisuuden lisäksi alueen rauhallista tunnelmaa ja avaraa järvimaisemaa. Puistoon toivottiin vain maltillisia uudistuksia. Vastaajista 36 % oli kiinnostunut tekemään vapaaehtoistyötä satunnaisesti tai säännöllisemmin puiston hyväksi.

Tampereen kaupungin verkkokyselyssä 10.–24.5.2023 selvitettiin tamperelaisten ajatuksia Hatanpään arboretumin, ruusutarhan ja kartanopuiston muodostamasta puistoalueesta ja siitä, miten siitä voitaisiin tehdä yhä parempi. Samalla kartoitettiin vastaajien halukkuutta tehdä silloin tällöin erilaisia vapaaehtoistöitä puiston hyväksi. Kyselyyn saatiin 163 vastausta. 

– Hatanpään alueen puistot ovat tamperelaisille tärkeitä, ja haluamme ottaa heidät mukaan niiden kehittämiseen. Kyselyssä puiston käyttäjät pääsivät kertomaan, mitä sinne kaivataan lisää ja millainen uusi toiminta sopii puiston henkeen, sanoo Tampereen kaupunginpuutarhuri Timo Koski.


Tamperelaisten paratiisi

– Vastaajat arvostavat Hatanpään puistoalueen kauneutta, vehreyttä ja luonnonläheisyyttä. Hyvinhoidetut, monipuoliset istutukset, vanhat puut ja ruusut mainittiin useissa vastauksissa. Myös alueen seesteinen tunnelma ja avarat maisemat Pyhäjärvelle ovat monelle vastaajalle merkittäviä arvoja, kertoo työmaapäällikkö Titta Holmala-Kylmäkoski.

– Hatanpään puistoalue on tamperelaisille rauhan paikka, jossa sielu lepää, stressi vähenee ja mieli virkistyy. Puistoa luonnehdittiin paratiisiksi ja ihanaksi keitaaksi, Holmala-Kylmäkoski vetää yhteen tamperelaisten näkemyksiä.

Vastaajat toivoivat puistoon vain maltillisia uudistuksia. Vaikka puistoa pidettiin yleisesti ottaen siistinä, toivottiin alueelle lisää roska-astioita. Myös lisää penkkejä kaivattiin.

– Saamme alueelle lisää penkkejä jo tänä kesänä. Kiinnitämme myös huomiota puiston siisteyteen etenkin niinä aikoina, kun lämmin sää on houkutellut eväsretkeilijöitä piknikille, lupaa kaupunginpuutarhuri Timo Koski.

– Käymme läpi kaikki asukkaiden esittämät ideat ja selvitämme, mitkä niistä olisi mahdollista toteuttaa. Esimerkiksi monen toivoma grilli- ja piknik-alue saadaan tehtyä Hatanpään puistoalueen laajennusosan eli K. J. Gauffinin puiston puolelle, Koski jatkaa. 


Puutarhatalkoita halukkaille

Monissa ulkomaisissa puistoissa asukkaat pääsevät osallistumaan eri tavoin puistojen hoitamiseen tai muulla tavoin toimimaan niiden hyväksi. Samanlaista toimintamallia ollaan valmistelemassa myös Tampereelle. 

– Toiminta omassa lähipuistossa lisää asukkaiden hyvinvointia. Puisto tuntuu enemmän omalta, kun on päässyt sinne vaikkapa haravoimaan nurmikoita tai istuttamaan kukkasipuleita yhdessä muiden kanssa. Tämä vahvistaa voimakkaasti kokemusta yhteenkuuluvuudesta ja luo turvallisuuden ja jatkuvuuden tunnetta, kaupunginpuutarhuri Koski toteaa. 

Kyselyn mukaan 36 % vastaajista oli valmis tekemään vapaaehtoistyötä Hatanpään puistoalueella. Varovaisen kiinnostuneita asiasta oli 42 % vastaajista. 

Valtaosa vapaaehtoistoiminnasta kiinnostuneista oli valmis auttamaan puistossa satunnaisesti muutaman kerran kesässä silloin, kun se sopii omaan aikatauluun. Osa oli kuitenkin valmis sitoutumaan auttajaksi jopa 2–4 kertaa kuukaudessa kesäkaudella. 

Istuttaminen, haravointi ja muut puutarhatyöt kiinnostivat tamperelaisia eniten. Monet halusivat myös olla mukana huolehtimassa alueen siisteydestä, suunnittelemassa puistoon pienimuotoisia tapahtumia tai osallistumaan sen viestintään esimerkiksi ottamalla valokuvia sosiaaliseen mediaan.

– Olemme iloisesti yllättyneitä tamperelaisten innokkuudesta tulla apuvoimiksi puistoon. Se on enemmän kuin osasimme odottaa, kertovat Koski ja Holmala-Kylmäkoski. 


Elokuussa tietoa ensimmäisistä talkoista

Kyselyn tuloksia käydään läpi tamperelaisista muodostuvan asukaskehittäjäryhmän eli arboretumin ystävien kanssa. Asukasryhmä ja kaupungin edustajat miettivät, millaista toimintaa lähdetään ensimmäisenä kokeilemaan. 

– Vapaaehtoistyöllä ei korvata ammattilaisten tekemää työtä. Tarkoituksena ei myöskään ole se, että tamperelaiset pääsisivät nyt vapaasti puuhailemaan puistossa. Kaikki vapaaehtoisvoimin tehtävä työ tullaan tekemään ammattilaisten ohjeiden mukaisesti ja heidän valvonnassaan, kaupunginpuutarhuri Koski korostaa.

Ensimmäisistä asukastalkoista tullaan kertomaan elokuussa, jolloin vietetään Hatanpään arboretumin 50-vuotisjuhlaa.
 

Lisätietoja

Titta Holmala-Kylmäkoski
Työmaapäällikkö
Puhelin:
040 806 4218
Timo Koski
Kaupunginpuutarhuri
Puhelin:
050 345 7568
Teksti: Johanna Kurela
Kuvat: Laura Vanzo / Visit Tampere
Jaa sosiaalisessa mediassa