Jussi Lahtisen tekoälytaideteos Urban AI Art valloitti Nokia Arenan Tampere Smart City Expo & Conferencessa

Tampere Smart City Expo & Conferencen iltajuhlassa koettiin tekoälytaiteilija Jussi Lahtisen Urban AI Art -taideteos. Metaversumin ja älyteknologian mahdollisuuksien äärelle kerääntyneet messuvieraat kokivat yllätyksen, kun qr-koodin skannaamalla jokainen sai koettavakseen puhelimensa ruudulta uniikin ja hetkellisen kaupunkitaideteoksen.
Tekoälytaideteos Nokia Arenan kattonäytöillä.
Jussi Lahtisen Urban AI -taideteos valloitti Nokia Arenan näytöt Tampere Smart City Expo & Conference -tapahtumassa.

Tampere Smart City Expo & Conference on Tampereen kaupungin ja Business Tampereen järjestämä kansainvälinen älykaupunkitapahtuma, jonka tuottajana toimii Tampereen messut. Tapahtuma järjestetään 6.–7.6. Nokia Arenalla. Tiistain messupäivä päättyi iltajuhlaan, joka huipentui Jussi Lahtisen Urban AI Art-taideteokseen. Lahtinen on Urban AI Art -teoksessaan syöttänyt aiemmin tekemiään Tampere-taideteoksia tekoälylle, joka tekee teoksista reaaliajassa loputtomasti uusia versioita. Jokaisen katsojan kokemus on hetkellinen ja ainutlaatuinen. 

Tekoäly ja Urban AI Art haastavat perinteisen taidekäsityksen

Lahtisen mukaan tekoäly tuo taiteen yhä suuremman yleisön ulottuville.

–Urban AI Art on tekoälytaideteos, jonka kautta nousee esiin kysymyksiä muun muassa siitä, mitä taide on ja mihin taiteilijaa tarvitaan. Taidekoneella on ainoastaan valta tuottaa loputtomasti uusia teoksia sille syöttämieni taideteosten avulla. Sillä on koneen valta valita tai olla valitsematta. Taiteilijan merkitys on teokseen valitsemansa tunteen tai viestin syventämisessä. Koneella ei ole omaa luovaa prosessia, eikä se ymmärrä merkityksiä, Lahtinen pohtii. 

Lahtinen toivoo, että taidekoneen tuottamaa kuvavirtaa katsotaan avoimin mielin hetkeen keskittyen ja mielikuvitukselle tilaa antaen. 

–Katsojan on hyväksyttävä se, ettei hän pysty hallitsemaan ja kontrolloimaan koneen kuvavirtaa. En kuitenkaan halua antaa lukuohjetta kuvien katsomiseen, Lahtinen sanoo.

Urban AI Artin esittäminen älykaupunkikehityksen tapahtumassa korostaa metaversumin monia mahdollisuuksia

Tampere Smart City Expo & Conferencen pääteemana on metaversumin mahdollisuudet älykaupunkikehitykselle. Urban AI Art -taideteos tuo tapahtumaan tekoälyn elämyksellisen ulottuvuuden. 

–Metaversumi ja uudet tekoälyteknologiat tuovat elämystalouteen mahdollisuuksia, joita ei ennen ole ollut. Keskiöön nousee kokemus. Nokia Arena paikkana luo erinomaiset puitteet elämyksille, kuten nyt tälle Lahtisen teokselle, toteaa Maiju Viiki, Tampereen kaupungin asiakkuuspäällikkö ja Elämystalouden kehitysohjelman projektipäällikkö.

Lahtisen tekoälyteos on syntynyt osana Tampereen Yliopiston hanketta Urbaanit utopiat ja dystopiat: Tekoäly taiteessa ja yhteiskunnassa (UrbanAI). Koneen Säätiö rahoittaa yhteiskuntatieteen ja taiteen yhdistävää hanketta vuosina 2021–2024. Urban AI tarkastelee tekoälyn ihmisissä tuottamia mielikuvia urbaanissa todellisuudessa. Tutkijat selvittävät, millaisia tarpeita, toiveita ja pelkoja ihmisillä on suhteessa älykkääseen teknologiaan ja millaiseksi tulevaisuus voi muodostua. 

–En ole kuitenkaan tekoälyn asiantuntija, olen taiteilija. Teosta ei pidä sekoittaa esimerkiksi videotaiteeseen. Kyseessä ei ole etukäteen kuvattu ja editoitu videoteos, jolla on alku ja loppu, vaan taidekone tuottaa kuvaa reaaliaikaisesti nyt ja tässä, loputtomasti. 

Taideteoksia Tampereesta

Tampere on inspiroinut Lahtisen taidetta myös aiemmin, kun hän toteutti Metropolis-taidenäyttelyn Tampere-talossa vuonna 2015. Nykyään Metropolis-taideteoksia on jo 14, joista kolme on Tampereesta. 

–Olen inspiroitunut kaupungista yhä uudelleen, Lahtinen toteaa.

Lahtinen kertoo lähteneensä luomaan tekoälytaidetta Urban AI -hankkeessa uteliain mielin, eikä hänellä ollut tekoälyn käytöstä taiteessa aiempaa kokemusta. Tekoälyteema kuitenkin jatkuu, sillä seuraavaksi Lahtiselta on tulossa Urban AI Art-taidekoneen kanssa uusi taideteossarja Happy Dystopia. 
 

Jussi Lahtisen vihreäsävytteinen tekoälytaideteos
Jussi Lahtisen Tampere Smart City Expo & Conferenceen suunnittelema tekoälytaideteos.

Lisätietoja

Jussi Lahtinen
Kuvataiteilija AMK
Maiju Viiki
Asiakkuuspäällikkö
Jaa sosiaalisessa mediassa