Kuolleina löytyneistä villieläimistä tarvitaan näytteitä tautiseurannan vuoksi

Ilmoita kuolleista tai sairauden takia kuolleina löytyneistä luonnonvaraisista eläimistä Ruokavirastolle. Näytteiden avulla seurataan muun muassa vakavien eläintautien ja eläimistä ihmisiin tarttuvien tautien esiintymistä Suomessa. Kuolleena löytyneestä eläimestä voi tehdä myös ilmoituksen verkkolomakkeella, jos näytettä ei pysty antamaan.

Linnuista seurataan lintuinfluenssaa, hirvieläimista hirvieläinten näivetystautia ja villisioista mm. afrikkalaista sikaruttoa ja sikaruttoa.

Kuolleita eläimiä käsiteltäessä tulee aina käyttää suojakäsineitä

Kokonaisen, vasta kuolleen eläimen tai sen elimiä voi kuka tahansa lähettää maksuttomaan tutkimukseen Matkahuollon kautta. Näytteeksi toivotaan hiljattain kuolleita, kokonaisia luonnonvaraisia eläimiä tai niiden elimiä. Pilaantuneita ja eläinten syömiä raatoja ei kannata lähettää tutkimuksiin, ellei siihen ole erityisiä syytä. Kuolleita eläimiä käsiteltäessä tulee käyttää suojakäsineitä. Ruokaviraston sivuilla on tarkemmat ohjeet näytteen ottamisesta.

Jos näytteiden lähettäminen ei jostain syystä ole mahdollista, voi havainnon villieläimen kuolemasta Ruokaviraston sivuilta löytyvän sähköisen lomakkeen avulla.

Joukkokuolemista tai sairaista villieläimistä ilmoitus kunnaneläinlääkärille

Luonnonvaraisten eläinten joukkokuolemista tai sairaista eläimistä tulee aina ilmoittaa kunnaneläinlääkärille, joka antaa lisäohjeita.

Kuolleena löydetyistä hirvieläimistä ja villisioista ilmoitus aina kunnaneläinlääkärille

Kuolleena löydetyistä villisioista ja hirvieläimistä sekä luonnonvaraisten eläinten joukkokuolemista tulee ilmoittaa viipymättä alueen kunnaneläinlääkärille. Kuolleiden villisikojen osalta näytteenoton järjestämisestä vastaa aina kunnaneläinlääkäri.
 

Jaa sosiaalisessa mediassa