Torju vieraslajeja ja osallistu soolotalkoisiin kesän aikana

Kesällä voit nauttia kaupunkiluonnosta myös talkoilemalla. Torju vieraslajeja omalla pihalla, puutarhapalstalla tai kaupungin alueella.  Kaupungin osoittamat soolotalkookohteet löydät kartalta. Valtakunnalliset vieraslajitalkoot luonnon monimuotoisuuden parantamiseksi ovat alkaneet ja jatkuvat 31.8.2023 saakka.

Voit talkoilla kesän aikana yksin, pienellä tai isommalla porukalla.  Vieraslajien torjuntaan tarvitaan maanomistajan lupa, ja kaupunki onkin osoittanut jättipalsamiesiintymiä, joilla voi talkoilla. Komealupiinin kukkia voi kerätä kaikilta Tampereen kaupungin hallinnoimilta maa-alueilta lukuun ottamatta luonnonsuojelualueilta, joilla toimimiseen tarvitaan ELY-keskuksen lupa. Soolotalkokohteet merkitään kyltein maastoon kesäkuun aikana. 

Jos haluat torjua vieraslajeja jossain muualla kaupungin alueella kuin kaupungin jo osoittamissa soolotalkookohteissa, ole yhteydessä Tampereen palvelupisteeseen, niin sinulle etsitään sopiva kohde. 

Tietoa ja ohjeita verkosta

Torjuntaohjeet ja tietoa vieraslajeista löytyy Tampereen kaupungin verkkosivuilta tampere.fi/vieraslajit ja valtakunnalliselta vieraslajit.fi-sivustolta. 

Halutessasi voit liittyä soolotalkoisiin voi liittyä iNaturist-sovelluksella, mutta talkoilla voi myös ilman rekisteröintiä sovellukseen.

Useat haitalliset vieraslajit leviävät tehokkaasti luontoon ja aiheuttavat suurta vahinkoa alkuperäislajistolle.  Kasveista haitallisia vieraslajeja ovat muun muassa jättipalsami, komealupiini, kurtturuusu, jättiputket ja aasialaiset tattaret.

Tampereen palvelupiste

Osoite:
Frenckellinaukio 2 B 33100 Tampere
Puhelin:
041 7308168 (puhelin, pvm/mpm) Asiakaspalvelu
Maanantai: 09:00-16:00
Tiistai: 09:00-16:00
Keskiviikko: 09:00-16:00
Torstai: 09:00-16:00
Perjantai: 09:00-16:00

Lisätietoja

Teija Ahonen
Ympäristösuunnittelija
Puhelin:
041 730 4733
Teksti: Tarja Nikupaavo-Oksanen
Kuvat: Soolotalkoiden kampanjakuva (vieraslajit.fi)
Jaa sosiaalisessa mediassa