Kaupin Medi-Parkiin työpaikkoja ja asumista viheralueiden lomaan

​​​​​​​Kaupin Medi-Parkin uusimman asemakaavan valmistelu idän suunnan raitiotiereitin varrella etenee. Asemakaavan valmisteluaineisto ja asemakaavaluonnokset ovat nähtävillä ja kommentoitavina 25.5.2023 saakka. Alueelle on kaavaluonnosten mukaan tulossa lähinnä lääketieteeseen liittyvä noin 450 työpaikan alue sekä vehreä noin 2 500 asukkaan asuinalue. Valtaosa kaava-alueen pinta-alasta jää viheralueeksi.

Suunnitteilla oleva kansallinen kaupunkipuisto sijaitsee alueen pohjoispuolella. Kaava-alue on pääosin jo aiemmin kaavoitettua yritystoimintojen- ja puistoaluetta, jonka keskellä on noin 240 metriä leveä kaavoittamaton alueen osa. Suunnittelualueella on hakattua metsää, laikuittaista sekametsää, pienialaisia kosteikkoja ja eri ikäisiä metsäkuvioita. Noin 38,5 hehtaarin alueelle on tulossa myös palveluasuntoja, liikuntatiloja sekä kaupallisia palveluita uuden raitiotiepysäkin läheisyyteen.

Kauppi-Niihaman laajat noin 900 hehtaarin virkistys- ja luontoalueet avautuvat kaava-alueen pohjoispuolella. Merkittävät luontoarvot ja vanhat metsät suojellaan.

Asemakaava-alue sijaitsee neljän kilometrin päässä Tampereen keskustasta ja siihen kuuluu noin kilometrin verran Teiskontien vartta sen pohjoispuolella. Alue alkaa lännessä Arvo Ylpön kadulta, jonka läheisyydessä on muun muassa Pirkanmaan hoitokoti ja muuta palveluasumista sekä lääketieteellistä tutkimus- ja tuotantotilaa. Kaava-alueen rajana idässä on tenniskeskus.. Medi-Parkin asemakaava-alue muodostaa yhdessä viereisen, nykyisen golf-kentän paikalle suunniteltavan alueen kanssa noin 9000 asukkaan uuden kaupunginosan, joka tukeutuu rakennettavaan raitiotiehen.

Medi-Parkin länsipäähän rakennetaan koko ajan Pirkanmaan hyvinvointialueen Kaupin Kampuksen sairaalatoimintojen ja Tampereen yliopiston lääketieteen laitoksen tiloja. Raitiotie on rakennettu jo Taysin alueelle Lääkärintien kautta kohti Lääkärinkatua, ja tarkempi jatkosuunnittelu itään Linnainmaalle on alkamassa.

Kaavatyön tavoitteet

Kaavoituksen tavoitteena on Kaupin kampuksen ja nykyisten Medi-Park-alueiden toimintoja jatkaen mahdollistaa palvelut, opetus- ja toimitilat muun muassa lääketieteen ja tutkimuksen toiminnoille sekä terveysteknologian tarpeisiin. Samalla alueelle sijoitetaan asumista ja palveluasumista sekä liikuntarakentamista ja pienimuotoisen liikerakentamista.

Tavoitteena on myös kestävän kehityksen mukainen ja hiilineutraali rakentaminen alueen ja ympäristön merkittävät luontoarvot huomioiden. Asemakaavalla mahdollistetaan uuden länsi-itäsuuntaisen kokoojakadun ja sinne sijoittuvan raitiotien sekä raitiotiepysäkin rakentaminen. Alueen pysäköinti tulee pysäköintilaitoksiin. Teiskontien pohjoispuolelle on sijoitettu pyöräliikenteen alueellinen pääreitti.

Yleiskaavassa alueelle suunnataan monipuolisia työpaikka- ja koulutustoimintoja, kaupallisten palvelujen, kulttuuri- ja vapaa-ajantoimintojen sekä ympäristöhäiriötä aiheuttamattoman tuotantotoiminnan alueena. Alueella sallitaan myös asuminen. Liikenneympäristön tulee tukea kestävien liikkumismuotojen käyttöä.

Medi-Parkin asemakaava on ollut kaavoitusohjelmissa jo pitkään, mutta muun muassa luontoselvitykset ovat vieneet aikaa. Suunnittelu alkoi vuonna 2019, minkä jälkeen tavoitteita on tarkennettu ja tehty edelleen selvityksiä erityisesti alueen luontoarvoihin liittyen sekä tehty viranomaisyhteistyötä. Valmistelussa on soviteltu luontoarvoja, raitiotielle sopivaa reittiä ja asumisen sekä muun käytön tavoitteita. Lopputuloksena on vehreä, rakennettuina saarekkeina metsäiseksi jäävien alueiden lomaan sijoitettu kokonaisuus.  

Asemakaavaluonnoksen sisältö

Rakentaminen sijoittuu moreenirinteille ja kallioisille selänteille, osin savialueille. Luontoarvoiltaan rikkaat väli- ja laaksoalueet jäävät suojaviher- ja virkistysalueiksi. Viheralueet, jotka on suojeltu luonnon monimuotoisuudelle, muodostavat jatkuvan verkoston ja korttelit jäävät kylämäisiksi kokonaisuuksiksi metsän keskelle.

Asemakaavassa osoitetaan kolme uutta asuinkorttelia tai kortteliosaa sekä korttelialueita liike- ja toimistorakennuksille. Yksi kortteli on tulossa sosiaalitointa ja terveydenhuoltoa palveleville rakennuksille, jolle saa rakentaa pienasuntoja erityisryhmien käyttöön.

Alueen itäpäässä osoitetaan keskustatoimintojen korttelialue, josta kaksi kolmasosaa tulee asuntorakentamiselle ja loput liike- ja toimisto- sekä palvelutiloille. Kaavassa varaudutaan urheiluhallin rakentamiseen Toimelankadun varrelle Tenniskeskuksen länsipuolelle. Itäosaan tulee jonkin verran kaupan palveluja sekä toimitiloja. Raitiotie sijoittuu Lääkärinkadulle ja sen pysäkki alueen itäpäähän.

Merkittävät luontoarvot on suojeltu sijoittamalla rakennetut alueet luontoarvojen ulkopuolelle, jotta voidaan turvata lajien säilyminen ja liikkuminen Teiskontien varren metsäisellä vyöhykkeellä. Samalla muodostuu merkittävät suojelualueet liito-oravalle, viitasammakolle ja lahokaviosammalelle. Luontoympäristön jatkuvuutta tavoitellaan kaavamääräyksillä ja rakentamistapaohjeilla. Myös viheralueiden yleissuunnitelma, hulevesien yleissuunnitelma sekä korttelialueiden viherkerrointarkastelu turvaavat luontoympäristöä maankäytön tiivistäessä helminauhamaisesti kaupunki- ja viherrakennetta.

Asemakaava-alueella rakennusoikeutta muodostuu noin 193 310 kerrosneliömetriä, josta yli puolet kerrostalotonteille. Palveluasunnoille varataan 4 500 kerrosneliömetriä. Työpaikkojen toiminnoille varataan noin 63 600, pysäköintitaloille varataan noin 18 600, urheiluhallille 9 000 ja keskustatoimintojen korttelialueelle 22 400 kerrosneliömetriä, josta asumiselle yli puolet ja loput työpaikoille ja palveluille. Viheralueita on asemakaavasta yli puolet eli 52 prosenttia. Nämä ovat pääosin asemakaavamerkinnöin suojeltuja.

Osallistuminen ja työn eteneminen

Medi-Parkin asemakaavan valmisteluaineistoa esitellään yleisötilaisuudessa tiistaina 16.5.2023 kello 17-19 Kaupin Kampuksen Arvo-talon Jarmo Visakorpi -salissa ja aulassa (Arvo Ylpön katu 34). Kahvitarjoilu ja aineistot ovat esillä klo 16.30 alkaen. Tilaisuudessa esitellään myös Alasjärven länsipuolen asemakaavan sekä Pirkkala-Linnainmaan raitiotien valmisteluaineistoja. Alustusten jälkeen keskustelua jatketaan suunnitelmien ääressä.

Alasjärven länsipuolen eli nykyisen golfkentän alueen asemakaavan valmisteluvaihe on meneillään, ja sen aineistot tulevat virallisesti nähtäville syksyllä. Tavoitteena on kaupunkikuvallisesti vaihteleva, mielenkiintoinen ja viihtyisä korttelirakenne, jota entisen golfkentän alueelle tuleva keskuspuisto halkoo. Asuinalueet rajautuvat pohjoisessa nykyisiin metsäalueisiin.

Valtuusto hyväksyi äskettäin raitiotien tähänastiset suunnitelmat Linnainmaalle asti sekä rakentamispäätökseen tähtäävän jatkosuunnittelun aloittamisen. Alasjärven länsipuolen asemakaava ja asemakaavan muutos mahdollistavat raitiotiekadun sekä sitä ympäröivien asuinkortteleiden rakentamisen nykyisen golf-kentän alueelle. Golftoimintojen jatkuminen turvataan toisessa sijainnissa. Frisbeegolfrata jää alueelle.

Kaavatyö etenee siten, että valmisteluvaiheen aineistosta tullut palaute käsitellään, tehdään tarvittavat selvitykset ja muutokset, ja kehitetään sen jälkeen asemakaavaluonnoksesta asemakaavaehdotus. Ehdotus tulee yhdyskuntalautakunnan kautta nähtäville arviolta alkuvuodesta 2024, ja siitä pyydetään viranomaislausunnot. Edelleen voidaan tehdä muutoksia ennen kuin asemakaava etenee yhdyskuntalautakunnan ja kaupunginhallituksen kautta valtuuston päätettäväksi.

Nyt nähtävillä olevaan Medi-Parkin asemakaavoituksen valmisteluaineistoon voi tutustua myös katsomalla videoesittelyn kaupungin verkkosivuilla. Palautetta voi antaa nähtävillä olon aikana kaupungin kirjaamoon.

Linkki kuulutuksen kautta aineistoon

Linkki kaavasivulle ja videoon

Linkki tiedotteeseen nähtävillä olevasta vihersuunnitelmasta:

Medi-Park 4:n metsäalueella kulkua ohjataan kulumisen ehkäisemiseksi – viheralueen suunnitelma nähtävänä

Lisätietoja

Katarina Surakka
(Lisätiedot ajalla 27.-28.5.) Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 806 3935
Vesa Kinttula
(Paikalla 2.5.2023 alkaen) Projektiarkkitehti
Puhelin:
040 800 7901
Teksti: Anna-Leea Hyry
Jaa sosiaalisessa mediassa