Tammelan stadion -korttelin rakentaminen on loppusuoralla

Tammelan stadionin rakennustyöt ovat harjakorkeudessa, ja työt alkavat olla loppusuoralla. Stadionin ja liikekeskuksen työmaa luovutetaan käyttäjälle marraskuun lopussa varustelua varten. Jalkapalloilijat pääsevät käyttämään keinonurmikenttää ensi talvena. Kauden jalkapallo-ottelut alkavat uudella stadionilla huhtikuussa 2024.

Kymmenen vuotta sitten kaupungin järjestämän arkkitehtuurikilpailun voittaneen ehdotuksen pohjalta toteutettavan stadionin tekonurmikenttä pystytään pitämään pelikunnossa lähes koko talven. Kentän alla on lämmitysputket pienempien lumisateiden sulattamiseen, ja paksummat lumikerrokset poistetaan kentältä auraamalla. Keinonurmen etuna on suuri päivittäinen käyttötuntien määrä verrattuna luonnonnurmikenttään, joka edellyttää tarkkaa hoitoa jopa kesäkaudella.

Uusi stadion tarjoaa modernit puitteet jalkapallon ystäville myös katsomossa, joka sijoittuu aiempaa lähemmäs pelikenttää. Jyrkistä katsomoista on hyvä näköala kentälle. Länsipuolen katsomoon on sijoitettu erityinen ravintolakatsomo, jossa voidaan järjestää oheisohjelmaa ja siellä on myös ruokailu- ja anniskelumahdollisuus. Länsipuolella sijaitsee myös VIP-katsomo, joka muodostuu yhtenäisestä tilasta yhteisöllisen jalkapallotunnelman luomiseksi.

Stadion lisää alueen palvelutarjontaa

Tammelan stadionin toteuttavat JKMM Arkkitehdit, Pohjola Rakennus Suomi Oy ja Tampereen kaupunki yhteisenä allianssihankkeena. Stadionin lisäksi Pohjola rakentaa Salhojankadun varteen asuntoja. Hankejohtaja Erkki Ikosen mukaan stadion ja siihen liittyvät hankkeet tulevat luomaan uuden vetovoimaisen kohteen Tampereelle ja Tammelaan. Uniikin kokonaisuuden asunnot ovat herättäneet runsaasti kiinnostusta, joskaan kaikista ei ole vielä tehty kauppoja.

YIT toteuttaa Kalevan puistotien varren asuinkerrostalojen lisäksi stadionkortteliin kentän alle sijoittuvan liikekeskuksen sekä pysäköintilaitoksen. Aluejohtaja Sami Viitasen mukaan laajuudeltaan noin 4000 neliön suuruinen, päivittäispalveluihin keskittyvä liikekeskus parantaa merkittävästi Tammelan kaupunginosan palvelutarjontaa. Liikekeskuksen kaikki tilat on jo vuokrattu. Pysäköintilaitos palvelee kaupan lyhytaikaispysäköintiä, asukaspysäköintiä sekä stadionin tarpeita.

Stadionin allianssi käynnisti rakennustyöt heinäkuussa 2021 Tammelan puretun pallokentän korttelissa. Parhaillaan tehdään runko- ja sisävalmistustöitä, jotka etenevät 6–8 viikkoa myöhässä aikataulusta, mutta länsikatsomon lämpimien tilojen sisätyöt ovat asetetussa aikataulussa. Stadion valmistuu toteutussuunnitelman mukaisesti marraskuussa 2023 varustelua varten. Asuinkerrostalot valmistuvat vaiheittain syyskuussa ja marraskuussa.

Kustannusennuste ylittymässä

Allianssin 16. helmikuuta 2023 laatiman talousraportin mukaan Tammelan stadionin kustannusennuste on 39 481 880 euroa. Kustannusarvion ylitys on arviolta 11 081 880 euroa. Alkuperäinen toteutussuunnitelman mukainen kustannusarvio oli 28 400 000 euroa. Hankkeelle on myönnetty Euroopan Jalkapalloliiton UEFA:n HatTrick-avustus 1 000 000 euroa ja opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikka-avustus 750 000 euroa.

Toteuttajaosapuolet vastaavat tavoitekustannuksen ylityksestä 50 prosentin osuudella, ja Tampereen kaupunki vastaa 50 prosentin osuudella. Mikäli ylitys on suurempi kuin 3 920 592 euroa, vastaa kaupunki sen ylittävästä ylityksestä kokonaan itse. Kaupungin vuoden 2023 talousarviossa Tammelan stadion -hankkeelle on varattu yhteensä 34 000 000 euroa. Talousarviomuutoksen osalta asia käsitellään kesäkuun kaupunginvaltuustossa yhdessä muiden talousarviomuutosten kanssa.

Allianssin osapuolet ovat analysoineet kustannusylitystä. Tavoitehinnan lähtötietona ei ole osattu huomioida riittävän laajasti poikkeuksellisen vaativia teknisiä rakenneratkaisuja, joista ei vielä laskentahetkellä ole ollut suunnitelmia. Myös vuosien 2021–2022 suhdannetilanne on ollut poikkeuksellinen, sillä siihen ajoittuu kaksi erillistä talouteen vaikuttavaa shokkia. Lisäksi IPT-hankkeen monimuotoisuus on osoittautunut kaikille sen osapuolille haastavammaksi kuin on osattu ennakoida.

Lisätietoja

Virpi Ekholm
Kiinteistöjohtaja
Puhelin:
040 020 5044
Erkki Ikonen
Hankejohtaja, Pohjola Rakennus Oy Suomi
Puhelin:
050 539 7068
Sami Viitanen
Aluejohtaja, YIT
Puhelin:
0400 873 516
Teksti: Raija Lindell
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa