Hardcoren kultaiset nuoruusvuodet esillä pääkirjasto Metsossa toukokuussa

Punkmuseon ja Tampereen kaupunginkirjaston yhdessä toteuttamaan Tre HC 82–85 hardcoren kultaiset nuoruusvuodet -näyttelyyn voi tutustua pääkirjasto Metsossa 3.–31. toukokuuta.

Tre HC 8285 hardcoren kultaiset nuoruusvuodet -näyttelyssä on esillä kuvia, lehtiä, levyjä ja muuta tavaraa Suomen hardcoren nuoruusvuosilta. Joukossa on paljon aikaisemmin näkemätöntä kuvamateriaalia ihmisistä, bändeistä ja 1980-luvun Suomen hc-pääkaupungista.

Suomeakin ravisuttanutta punk-aaltoa seurasi 70–80-lukujen vaihteessa musiikillisesti raaempi hardcore. Hoosee-punkkien viesti oli jyrkempää ja kantaaottavampaa, vaatteita koristivat rintamerkkien sijaan niitit, ja yleiskuva oli uhkaavampi.

Vuosikymmenen alkupuolella tamperelaiset hardcore-bändit – Kaaos, Riistetyt ja Bastards kärjessä – kasvattivat suosiotaan niin Suomessa kuin ulkomaillakin, missä näiden ryhmien vaikutukset ovat ehkä vaimentuneet, mutta elävät yhä. Syyttä ei Tamperetta kutsuttu Suomen hardcore-pääkaupungiksi.

Näyttelyn materiaali ei esittele ainoastaan bändejä, vaan myös ihmisiä, hengailua ja ajanviettoa kavereiden kanssa. Esillä on myös Tampereella ja lähiseuduilla tehtyjä pienlehtiä, punkzinejä sekä muuta esineistöä, kuten levyjä ja vaatteita. Esillä on lisäksi aiheeseen liittyvää kirjaston lainattavaa aineistoa.

Näyttely tarjoaa oivan yleiskuvan hardcore-punkin maailmaan 1980-luvun alkupuolella Tampereella. Kuvamateriaalissa on runsaasti ennen näkemättömiä kuvia, joten asiaan vihkiytyneelle tai tässä ajassa eläneelle ja sen kokeneelle, on myös uutta nähtävää.

Näyttely on esillä Metson musiikkiosastolla 3.5.31.5.2023, ja sinne on vapaa pääsy. Näyttelyyn liittyy useita oheistapahtumia Metsossa, Klubilla ja Vastavirta-klubilla.

Näyttely on Punkmuseon (punkmuseo.fi) ja Tampereen kaupunginkirjaston yhteisponnistus. Mukana toteutuksessa ovat Tullikamari, Vapriikki ja Vastavirta.

 

Monia kiinnostavia oheistapahtumia
 

pe 5.5. Metso musiikki Steve Ignorant, Pelle Miljoona

klo 17.15 Pelle Miljoona kertoo uutuuskirjastaan Veriveljet (Like 2023). Haastattelijana kirjastonhoitaja Juhani Koivisto.
klo 18 Vieraana Steve Ignorant (Crass). Pitkä haastattelu. Haastattelijoina informaatikko Arto Hietikko (Ylöjärven kirjasto) ja kirjastovirkailija Arja Rantanen (Tampereen kirjasto).

 

pe 5.5. Klubi klo 19 Steve Ignorant (UK), Pelle Miljoona & Pispala Punks

Steve Ignorantin erikoiskokoonpano esittää Crass-materiaalia vuosilta 19771984. Pelle Miljoona & Pispala Punks esittää Pellen alkuaikojen tuotantoa vuosilta 197881.

 

ti 16.5. klo 18 Metso musiikki Tampere HC 8285 keskustelu; hardcore-kysymyksiä hardcore-veteraaneille
Keskustelijoina Arja (Juggling Jugulars), Lazze (Riistetyt) ja Lättä (Kohu-63). Haastattelijana Jukka Jukkeli Nakari.

Harrastehuone Vision pinssipaja klo 1620. Vetäjinä mediasihteerit Janne Hertell ja Kalle Lehtinen.

 

la 20.5. Vastavirta-klubi klo 21 Bastards, Riistetyt, Sekaannus, JHC82

Vastavirralla esiintyvät alkuperäisen Tampere HC kulmakivet Bastards ja Riistetyt, sekä lyhytaikainen Kaaoksesta ja Riistetyistä irronnut Järjestyshäiriö, joka toimii nykyään nimellä JHC82. Bändikatraan täydentää Virroilta tuleva Sekaannus, 80-luvun HC-bändejä sekin.

 

Lisätietoja:

Tampereen kaupunginkirjasto
kirjastonhoitaja Juhani Koivisto

[email protected], 040 747 2843

Punkmuseo
Timo Kiippa
[email protected], 040 760 0097

Kuvat: Katriina Etholén
Jaa sosiaalisessa mediassa