Työkokemusta, palkkaa ja opiskelua – tämän takia Maha valitsi oppisopimuksen

Kun Maha Rehman muutti Suomeen, löysi hän odottamattoman polun kohti unelma-ammattiaan farmaseuttina. Oppisopimus mahdollisti, että hän pystyi tekemään töitä samalla kun kouluttautui lisää.

Maha Rehman valmistui farmaseutiksi kotimaassaan Pakistanissa vuonna 2015. Seuraavana vuonna hänen tiensä vei kuitenkin Suomeen. Maha kertoo viihtyvänsä täällä oikein hyvin.

–Mielestäni Suomi on hyvä ja kaunis maa. Täällä myös maahan muuttaneita autetaan sopeutumaan uuteen elinympäristöön. Tykkään Suomen kesistä ja talvista, vaikka talvella sataakin lunta aika paljon, hän kuvailee.

Kun Maha oli asettunut Suomeen, opetteli hän suomen kieltä. Hän halusi aloittaa työt farmaseuttina, mutta ei kuitenkaan saanut Valviran myöntämää ammattipätevyyttä. Sen vuoksi hänen piti keksiä uusi suunnitelma.

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen ohjaamana Maha pääsi hankkimaan työkokemusta työkokeilun avulla. Sen aikana hän pääsi työskentelemään monissa Tampereen alueen apteekeissa.

–Päätin, että haluan työskennellä lääketyöntekijänä, Maha kertoo.

Oppisopimuksen kautta kohti unelmia 

Työkokeilusta innostuneena Maha pohti sopivaa koulutusta ja haki opiskelemaan lääkealan perustutkintoa Stadin ammattiopistoon. Alkuhaastattelun aikana hänelle selvisi, että tutkinto on mahdollista suorittaa oppisopimuksena.

Oppisopimusopiskelija saa palkkaa samalla kun hän saa työkokemusta ja suorittaa oppilaitoksessa toisen asteen tutkintoa tai tutkinnon osaa. Samalla solmitaan määräaikainen työsopimus sopivan työnantajan kanssa. Työnantaja huolehtii asianmukaisesta perehdytyksestä työtehtävään.

Tämä sopi Mahalle hyvin, koska hän halusi tehdä työtä opintojensa ohessa. Hän aloitti oppisopimuksen yhteistyössä Stadin ammattiopiston ja Tampereen seudun ammattiopisto Tredun kanssa.

Maha antaa erityiskiitokset työohjaajalleen, jolta on oppinut paljon. Parasta oppisopimuksessa hänen mielestään on kuitenkin se, että hän saa palkkaa samalla kun suorittaa tutkintoaan. Oppisopimustutkinnon myötä Mahasta tulee virallisesti lääketyöntekijä ja hän voi työskennellä apulaisena esimerkiksi apteekissa, sairaalassa tai lääketeollisuudessa.

Maha valottaa myös tulevaisuuden suunnitelmiaan. Alkuperäinen tavoite farmaseutin työstä elää edelleen ja hän haaveilee jatko-opinnoista Helsingissä.

–Kun olen suorittanut lääkealan perusopinnot, haluaisin toteuttaa unelmani eli hakea Helsingin yliopistoon opiskelemaan farmaseutiksi.

Voisiko oppisopimus sopia sinulle? Lue lisää osoitteesta Oppisopimus – Kouluttaudu tai kouluta ammattiin työpaikalla ja keskustele asiasta OMA-valmentajasi kanssa!

Teksti: Sara-Sofia Hostikka
Kuvat: Hanna Kirmanen
Jaa sosiaalisessa mediassa