Sarjakuva-Finlandia 2023 -voittajaksi Silmukka

Waltteri Torikka nosti kymmenen finalistin joukosta vuoden 2023 Sarjakuva-Finlandia-tunnustuspalkinnon saajaksi Kimmo Lustin sarjakuva-albumin Silmukka (Suuri Kurpitsa).

- Silmukka on riipaisevasti ja väkevästi kuvattuja satunnaisia muistoja alkoholismin varjossa eletystä lapsuudesta ja nuoruudesta. Lapsen hätä, yksinäisyys ja pelko pysäyttävät. Teoksen kuvallinen kerronta on herkkää ja jälki omaleimaista. Turvattomuuden läpäisemä maailma tuntuu sydänalassa. Teos herättää ajatuksia ja kysymyksiä vanhemman vastuusta sekä alkoholin roolista suomalaisissa perheissä. Ajatuksia herättävä, vavisuttava ja tärkeä teos, Waltteri Torikka perusteli valintaansa.

Silmukka kertoo kasvamisesta päihdeongelmaisen yksinhuoltajan ainoana lapsena ilman ensimmäistäkään turvallista aikuista. Se kuvittaa nuoruuden tunnemyrskyt ja menetetyn lapsuuden seuraukset. Pienten silmukoiden on tarkoitus muodostaa kudos, joka kantaa koko elämän läpi. 

Solmu jouluvaloissa saattaa olla pahin mahdollinen enne ja pehmokissa luotetuin turva myrskyn keskellä. Teos avaa lapsen ja nuoren näkökulman 1990-luvun laman jälkeiseen aikaan ja tuo kuuluville niitä pieniä ääniä, jotka helposti hautautuvat suuremmilta näyttävien yhteiskunnallisten ongelmien alle. Päähenkilö Nipsun vaiheet perustuvat tekijän kokemuksiin pienellä varsinaissuomalaisella paikkakunnalla.

Kimmo Lust on vuonna 1986 syntynyt järvenpääläinen sarjakuvantekijä. Sarjakuva-Finlandialla palkittu Silmukka (Suuri Kurpitsa 2022) on hänen tähänastinen päätyönsä ja ensimmäinen täysimittainen albuminsa. Lustin töitä on aiemmin ilmestynyt omakustanteissa ja antologioissa.  Hänen sarjakuvansa perustuvat yleensä omiin kokemuksiin ja käsittelevät usein tavalla tai toisella mielenterveyttä ja seksuaalisuutta. Lämmin ja hempeä väritys luo karuille tarinoille poikkeuksellisen tunnelman. Palkittu taiteilija viihtyy paitsi piirustuspöydän ääressä, myös luonnossa ja metsissä.

Tampere Kuplii ry:n vuonna 2007 perustama Sarjakuva-Finlandia-palkinto myönnetään kotimaiselle tekijälle joko yksin tai yhdessä toisten osapuolten kanssa tehdystä ansiokkaasta sarjakuva-albumista. Palkintosumma on 5.000 euroa.

Vuonna 2023 ehdolla oli 54 sarjakuva-albumia, joista nelihenkinen esiraati valitsi 10 finalistia päätuomareiden puntaroitaviksi.

Kimmo Lust on haastateltavana Tampere Kuplii -festivaalilla Tampere-talossa 25.-26.3.2023. Tarkat ohjelma-ajat löytyvät festivaalin verkkosivuilta.

Lisätietoja

Kyösti Koskela
Tampere Kuplii ry, puheenjohtaja
Puhelin:
050 572 8777
Teksti: Aila Rajamäki
Jaa sosiaalisessa mediassa