Norovirusta Tampereen seudulla – pese kädet huolella

Tampereen seudulla on meneillään noroviruskausi. Yleensä norovirus tarttuu ihmisestä toiseen kosketuksen kautta, toisinaan ruoan tai veden välityksellä. Tartunnan voi saada esimerkiksi oven kahvasta, jos omat kädet vie suuhun, sillä virus voi säilyä pinnoilla jopa useita viikkoja. Käsienpesu saippualla ja vedellä on avainasemassa noroviruksen torjunnassa.

Noin kolmasosa tartunnoista oireettomia, riskiryhmillä oireet rajumpia

Norovirus aiheuttaa oksentelua ja ripulia, ja toisinaan myös kuumetta ja pitkittyneitä vatsavaivoja. Taudin voi sairastaa myös lievänä tai jopa oireettomana. Noin kolmasosa tartunnoista on oireettomia. Noroviruksen aiheuttama vatsatauti kestää yleensä yhdestä kahteen päivään, mutta riskiryhmillä ja vastustuskyvyltään heikentyneillä tauti voi kestää pidempään ja oireet voivat olla rajuja. Riskiryhmiin kuuluvia ovat mm. pienet lapset, raskaana olevat ja vanhukset. 

Älä syö ulkomaisia pakastemarjoja kuumentamatta

Norovirus ei kuole pakastettaessa. Tämän takia ulkomaisia pakastemarjoja ei tule syödä kuumentamatta. Pakastemarjoja tulee kuumentaa 90 asteessa yli viisi minuuttia. 

Elintarviketyöhön vasta kahden oireettoman päivän jälkeen

Koska norovirus voi levitä myös elintarvikkeiden välityksellä, on sairastuneen elintarviketyöntekijän pidättäydyttävä ruuan laittoon ja tarjoiluun liittyvistä työtehtävistä. Elintarviketöihin on suositeltavaa palata vasta kahden oireettoman päivän jälkeen. Myös kotona sairastava perheenjäsen voi olla tartunnanlähde. Mikäli elintarviketyöntekijän kotona sairastetaan, on oireettomankin työntekijän kiinnitettävä erityistä huomiota käsihygieniaan.
 

Lisätietoja

Hanna Lundström
Hygieenikkoeläinlääkäri
Maarit Miskala
Elintarviketarkastaja
Puhelin:
050 521 5168
Jaa sosiaalisessa mediassa