Kulttuuritalo Laikun näyttelyt käsittelevät muistoja ja elämän kiertokulkua

Anu Haapasen Memoria-näyttelyn teokset käsittelevät muistamista ja muistoja, niiden suhdetta paikkaan sekä maiseman roolia muistojen näyttämönä ja kantajana. Fanny Varjon näyttely Sykli käsittelee ristiriitoja elämän kiertokulun kauneudesta ja sen raadollisuudesta. Näyttelyt aukeavat Kulttuuritalo Laikussa 25.2.
Oranssien ritilähäkkien sisässä on vaaleanpunainen, karvainen hahmo, josta roikkuu kolme vaalean ihon väristä ja päärynän mallista objektia.
Fanny Varjo: Sykli

Anu Haapasen videoteos Memoria antaa hahmon muistoille ja etsii muotoa tyhjiölle, jonka läheisen menetys jättää. Teos on kuvaus paikkaan kietoutuneista muistoista ja tuttuun näkymään sidotusta haikeudesta, menetetyn jäljestä maisemassa.

– Video on kuvattu isosiskoni kuoleman jälkeisinä vuosina perheemme kesäpaikassa yhteistyössä kaksosiskoni Satu Haapasen kanssa, joka toi teokseen liikkeen ja tanssin. Memoria on omistettu siskollemme ja se on rakkauskirje paitsi hänelle, myös meihin kiinnittyneelle metsälle ja järvelle sekä niiden äärellä tanssiville muistoille, Anu Haapanen kertoo.

Teoksen äänimaiseman on luonut taiteilija ja äänisuunnittelija Eliel Tammiharju. Näyttelyn teoksissa Memory box -laatikoihin on taltioitu kappaleita, jotka voivat tulevaisuudessa muuttua muistoiksi. Window-videoteos on päiväkirjamainen dokumentaatio eristäytyneestä toipilasajasta.

Kuvataiteilija, FM Anu Haapanen (s. 1981) opiskelee Aalto-yliopiston ViCCA-maisteriohjelmassa.

Varjo yhdistää veistoksissaan söpön ja ällöttävän

Laikun Studiossa aukeava Fanny Varjon näyttely Sykli käsittelee elämän kiertokulun kauneuden ja sen raadollisuuden ristiriitoja. Materiaalien sisältämät merkitykset ja niiden yhdistelmistä syntyvät jännitteet ovat työskentelyn keskiössä.

Materiaalisuus ja muoto ohjailevat vahvasti Varjon työskentelyä. Ruumiillisten veistosten pohjana toimii maalattu puu, johon on liitetty värjättyjä hiuksia, silikonia ja yksityiskohtia polymeerimassasta ja keramiikasta. Teoksissa yhdistyy söpö ja ällöttävä.

– Ympäristö kaikessa uskomattomuudessaan saattaa vaikuttaa usein luonnottomalta. Se on täynnä syklisyyttä, hallintaa, sekä tasapainoa – toisaalta niiden rankkaa horjuntaa. Veistosten keholliset piirteet jättävät tilaa tulkita teoksia luonnossa esiintyvän hallinnan lisäksi myös ihmisten välisten dynamiikkojen ja valta-asemien kautta, Fanny Varjo kuvailee.

Fanny Varjo (s. 1995) valmistui kuvataiteilijaksi vuonna 2021 Turun Taideakatemiasta. Viime vuonna hän työskenteli Serlachius-residenssissä Mäntässä ja Cité Des Arts -residenssissä Pariisissa.

Anu Haapanen: Memoria Kulttuuritalo Laikun Galleriassa
Fanny Varjo: Sykli Kulttuuritalo Laikun Studiossa

25.2.–2.4.2023

Vapaa pääsy

Aukioloajat:
ti–pe 9–20
su–la 10–18
ma suljettu

Lisätietoja

Irma Puttonen
Johtava koordinaattori
Puhelin:
050 553 8673
Jaa sosiaalisessa mediassa