Alle 25-vuotiaan työttömyysturva ja koulutukseen hakuvelvollisuus

Nuori mies kirjapinon ja tietokoneen ääressä pohtimassa tulevaisuuttaan.
Alle 25-vuotiaan työttömyysturva ja koulutukseen hakuvelvollisuus.

Koulutukseen hakuvelvollisuus koskee alle 25-vuotiaita, joilla ei ole peruskoulun tai lukion jälkeistä ammattiin tai tutkintoon johtavaa koulutusta. Velvollisuuden laiminlyöminen saattaa vaikuttaa työttömyysturvaan.

Koulutukseen hakuvelvollisuuden tavoitteena on parantaa nuorten mahdollisuuksia saada tutkinto, joka auttaa heitä työllistymisessä. Jos olet alle 25-vuotias ja sinulta puuttuu peruskoulun tai lukion jälkeinen tutkintoon johtava, ammatillisia valmiuksia antava koulutus, niin koulutukseen hakuvelvollisuus koskee sinua. Kun huolehdit velvollisuudestasi, vältät mahdolliset katkokset työttömyysturvassasi. 

Miten täytät koulutukseen hakuvelvollisuuden?

Täytät hakuvelvollisuuden, kun haet vähintään kahteen tutkintoon johtavaan ja ammatillisia valmiuksia antavaan koulutukseen, jotka alkavat syksyllä 2023. Hakuvelvollisuutesi täyttyy, kun viet kaksi hakua asianmukaisesti loppuun. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi osallistut kahteen pääsykokeeseen, jos et saa opiskelupaikkaa suoraan todistusvalinnassa. Tämän lisäksi, jos olet suorittanut ainoastaan peruskoulun oppimäärän, voit myös täyttää hakuvelvollisuutesi, jos haet kahta lukiopaikkaa, joiden oppimäärä on vähintään 150 opintopistettä.

Jos et hae koulutukseen, et ota opiskelupaikkaa vastaan tai keskeytät opinnot, voit menettää oikeutesi työttömyysetuuteen toistaiseksi. Haettavan koulutuksen ei kuitenkaan tarvitse kuulua yhteishakuun. Työvoimakoulutukseen hakeutuminen ei kuitenkaan täytä hakuvelvollisuutta. 

Jos olet joko työkokeilussa tai kuntouttavassa työtoiminnassa, sinun on myös haettava koulutukseen. Kahden opiskelupaikan hakemisen voi mahdollisesti korvata myös muilla toimilla esimerkiksi terveydellisien perusteiden pohjalta. Jos olet asiakkaamme Tampereen työllisyys- ja kasvupalveluissa, on asiasta kuitenkin sovittava työllistymissuunnitelmassasi yhdessä OMA-valmentajan kanssa.

Löydät lisää tietoa aiheesta Työmarkkinatorilta.

Koulutukseen hakuvelvollisuus ja työttömyysetuuden ehdot alle 25-vuotiaille 

Jos et hae koulutukseen, kieltäydyt koulutuksesta tai keskeytät sen, voit menettää oikeutesi työttömyysetuuteen toistaiseksi.

Jos oikeutesi työttömyysturvaan katkeaa, koska et hakenut kahta koulutuspaikkaa, voit kuitenkin saada työttömyysturvaa siltä ajalta, kun osallistut työllistymistä edistävään palveluun. Työllistymistä edistäviä palveluja ovat esimerkiksi työkokeilu, työvoimakoulutus ja kuntouttava työtoiminta. Keskustele tarvittaessa lisää vaihtoehdoista OMA-valmentajasi kanssa. 

Jos menetät oikeuden työttömyysetuuteen, oikeutesi siihen palautuu, kun olet suorittanut ammatillisen tutkinnon, korkeakoulututkinnon tai olet täyttänyt 25 vuotta, ja muut edellytykset täyttyvät. Samaten oikeutesi palautuu myös, kun olet täyttänyt työssäolovelvoitteen 21 kalenteriviikon ajalta. Tämä tarkoittaa sitä, että olet joko osallistunut työllistymistä edistäviin palveluihin, opiskellut päätoimisesti, työllistynyt päätoimisesti yrittäjänä tai ollut työssäoloehdon mukaisessa palkkatyössä.

Jos sinulla ei ole tutkintoa, Kela voi määrätä sinulle työmarkkinatuen odotusajan, jonka aikana sinulle ei makseta työmarkkinatukea. Odotusajan kesto on enintään 21 viikkoa. Työttömyysturvan ehdoista löydät tarkempia lisätietoja myös Kelan sivuilta

Mistä saat apua?

OMA-valmentajasi auttaa sinua, jos sinulla herää kysymyksiä koulutukseen hakuvelvollisuuden täyttämisessä. Jos et vielä tiedä, mitä haluaisit opiskella, käänny rohkeasti ammatinvalintapsykologien puoleen. He auttavat sinua, jos kaipaat apua esimerkiksi koulutusvaihtoehtojen kartoittamisessa.

Työllisyys- ja kasvupalvelujen yhteystiedot löydät Tampereen kaupungin verkkosivuilta

Tampereen Ohjaamo auttaa sinua myös esimerkiksi hakemuksien täyttämisen kanssa. Jos et tiedä mistä aloitat, aloita Tampereen Ohjaamosta.

Tarkempia tietoja hakemisesta, valinnasta ja koulutuksista löydät myös Opintopolun verkkosivuilta.

Voit myös soittaa TE-palvelujen valtakunnalliseen koulutusneuvontaan numeroon 0295 020 702 ma-pe 9.00–16.15.

Kevään hakuajat

Korkeakoulujen 1. hakuaika 4.1.-18.1.2023

  • Koskee vieraskielisiä koulutuksia sekä Taideyliopiston koulutuksia.
  • Hakemuksen on oltava perillä korkeakoulussa tai tallennettuna Opintopolussa viimeistään 18.1.2023 klo 15.00.

Ammatillinen koulutus ja lukiot 21.2.-21.3.2023

  • Vaativana erityisenä tukena järjestettävä ammatillinen koulutus Tutkintoon valmentava koulutus (TUVA)
  • Työhön ja itsenäiseen elämään valmistava koulutus (TELMA) Kansanopistojen oppivelvollisille suunnatut opinnot Hakuaika päättyy 21.3.2023 klo 15.00.

Korkeakoulujen 2. hakuaika 15.3.-30.3.2023

  • Koskee muita ammattikorkeakoulututkintoon johtavia koulutuksia ja yliopistojen pelkästään alempaan korkeakoulututkintoon tai sekä alempaan että ylempään korkeakoulututkintoon johtavaa koulutusta.
  • Hakemuksen on oltava perillä korkeakoulussa tai tallennettuna Opintopolussa viimeistään 30.3.2023 klo 15.00.

Muita hakuaikoja

Aikuiskoulutus

Ammatillisen aikuiskoulutuksen hakuajat löydät Opintopolusta katso www.opintopolku.fi tai suoraan oppilaitoksien sivuilta

Korkeakoulujen lisähaut

Korkeakoulut voivat järjestää lisähakuja vapaiksi jääneille paikoille. Korkeakoulut päättävät itse lisähaun kestosta.

Lue lisää korkeakoulujen hauista

Teksti: Sanna Orbinski, Marja-Liisa Tuomisaari ja Petra Mattila
Kuvat: Canva
Jaa sosiaalisessa mediassa