Välityömarkkinat tukevat paluuta työelämään

Jos siirtyminen suoraan avoimille työmarkkinoille ei ole sinulle vielä ajankohtaista, voit löytää sopivaa työtä välityömarkkinoilta. Apunasi voi olla työllisyys- ja kasvupalvelujen välityömarkkinakoordinaattori.

Mitä välityömarkkinat tarkoittavat?

Välityömarkkinat tarjoavat erilaisia matalan kynnyksen työmahdollisuuksia. Niitä ovat esimerkiksi työkokeilu- ja palkkatukijaksot. Niiden tarkoituksena on vahvistaa työkykyäsi ja auttaa tai ohjata sinua kohti avoimia työpaikkoja tai muita jatkopolkuja.

Välityömarkkinatyötä on tarjolla esimerkiksi erilaisissa järjestöissä, yhdistyksissä, säätiöissä, sosiaalisissa yrityksissä sekä työvoimapoliittisissa TYPO-hankkeissa.

Kenelle välityömarkkinat ovat tarkoitettu?

Välityömarkkinat ovat tarkoitettu sinulle, jos haluat työllistyä, mutta siirtyminen suoraan avoimille työmarkkinoille ei ole vielä ajankohtaista. Olet ehkä ollut esimerkiksi pidempään työttömänä tai pois työelämästä sairauden vuoksi. Välityömarkkinoilta on tarkoitus palata työelämään pienin askelin.

Mitä välityömarkkinakoordinaattori tekee?

Välityömarkkinakoordinaattori auttaa sinua kohti sopivaa välietappia. Hän kartoittaa yhdessä kanssasi sinulle sopivia erilaisia vaihtoehtoja.

Hän voi esimerkiksi ehdottaa sinulle sopivia palkkatuki- tai työkokeilupaikkoja, auttaa sinua päivittämään työnhaun asiakirjasi, ohjata sinut rekrytointitapahtumiin tai tulla mukaasi työhaastatteluihin. Hän auttaa sinua myös työnhakuvelvollisuuteen liittyvissä asioissa.

OMA-valmentajasi ohjaa sinut välityömarkkinakoordinaattorille.

Millainen polku sinulla voi olla välityömarkkinoiden kautta?

Voit esimerkiksi aloittaa työkokeilun sinua kiinnostavassa työssä. Sen aikana voit kokeilla, sopiiko työ sinulle ja sovellutko alalle.

Sinulla voi olla myös mahdollisuus palkkatukeen. Palkkatukityö voi olla koko- tai osa-aikaista. Palkkatukityössä saat palkkaa.

Työjakson aikana saat tukea jatkosuunnitelmiisi. Tukenasi ovat OMA-valmentaja, välityömarkkinakoordinaattori ja työpaikka.

Kysy mahdollisuudestasi työkokeiluun tai palkkatukeen OMA-valmentajaltasi. Työkokeilun tai palkkatukityön voi aloittaa vasta, kun siitä on sovittu yhdessä työpaikan ja OMA-valmentajan kanssa.

Työkokeilu

Työkokeilun avulla voit tutustua työelämään, erilaisiin työtehtäviin ja ammattialoihin sekä selvittää oman soveltuvuutesi eri tehtäviin. Työkokeilun tavoitteena on selkeyttää ammatillisia suunnitelmiasi. Työkokeilun avulla voidaan myös tukea paluutasi työmarkkinoille pitkän poissaolon jälkeen. 

Lue lisää: Suomi.fi
 

Palkkatuki

Palkkatuki on taloudellinen tuki, jota Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelut voi myöntää työnantajalle työttömän työnhakijan palkkauskustannuksiin ja korvauksena työnohjaukseen käytetystä ajasta. OMA-valmentaja arvioi yhdessä kanssasi, onko palkkatuki mahdollinen tilanteessasi. 

Lue lisää: Suomi.fi
 

Teksti: Hanna Kirmanen
Kuvat: RossHelen / Envato Elements
Jaa sosiaalisessa mediassa