Alireza sai otteen työelämästä Juniorit osaa! -palvelun avulla

Alireza Tavakoli muutti perheensä kanssa Suomeen Afganistanista, kun hän oli vain 10-vuotias. Elämä Suomessa ei ollut aluksi helppoa. Kun Pietarsaari alkoi viimein tuntua tutulta, oli edessä jälleen muutto. Nyt perhe muutti Tampereelle. Yläasteen aloittaminenkin toi omat haasteensa.

–Alussa koulu oli hyvin vaikeaa, koska en osannut englantia. Minulla ja opettajillani ei ollut yhteistä kieltä. Koska aloitin yläkoulun uudessa kaupungissa, en myöskään saanut heti ystäviä. Kun aikaa kului, sain paljon kavereita ja sen avulla kielitaitonikin parani. Olen edelleen kiitollinen ystävilleni ja opettajilleni, joita ilman en olisi päässyt näin pitkälle, hän kertoo.

Yläasteen jälkeen teknisesti lahjakkaasta Alirezasta tuli datanomi. Urasuunnitelmat muuttuivat kuitenkin armeijan jälkeen, kun hän päätti pyrkiä korkeakouluun. Sinne hakeminen tuntui hankalalta ilman ylioppilastutkintoa, joten Alireza aloitti opinnot aikuislukiossa. Opiskelu sujui hyvin, mutta työpaikan etsiminen oli uuvuttavaa.

–En saanut edes harjoittelupaikkaa ja turhauduin, kun sain kielteisen vastaanoton ilman minkäänlaisia perusteluja. Olisin toivonut, että minulle olisi annettu mahdollisuus näyttää kuka olen, hän kuvailee.

Työnhakutaidot paranivat valmennuksen aikana

Alireza pääsi ylioppilaaksi syksyllä 2021. Työnhaku oli taas edessä, joten hän päätti jutella OMA-valmentajansa kanssa erilaisista mahdollisuuksista. Koska Alireza kaipasi lisää työkokemusta ja halusi kehittää osaamistaan, hänen OMA-valmentajansa suositteli Eezy Työllisyyspalvelujen Juniorit osaa! -palvelua.

–Halusin oppia jotain uutta, joten päätin lähteä mukaan valmennukseen. Olin palvelussa kolme kuukautta, jonka aikana opin käyttämään erilaisia työnhakusivustoja, kuten Linkedinia, Työmarkkinatoria ja Monsteria edukseni. Palvelu oli todella hyvää, valmentajani oli ystävällinen ja sain paljon vinkkejä!

Alireza suosittelee Juniorit osaa! -palvelua muillekin työnhakijoille.

–Tästä voi oikeasti olla hyötyä. Olen itse aina ollut ajan tasalla teknologiasta, mutta yllätyin, kuinka esimerkiksi Linkedin oli muuttunut ja kuinka paljon siitä oli hyötyä työn etsimisessä, hän vakuuttaa.

Tulevaisuuden tavoitteena psykologia ja politiikka

Nykyään elämä hymyilee työrintamallakin. Alireza on työllistynyt kaupan alalle ja tekee keikkatöitä K- ja S-ryhmän myymälöissä. Kielitaitokaan ei ole enää ongelma. Mies puhuu erinomaista persiaa, suomea ja englantia sekä hieman ruotsia ja venäjää. Kun Alirezalta kysytään hänen vahvuuksistaan työelämässä, hän vastaa:

–Olen rauhallinen ja ystävällinen ihminen. Työelämässä vahvuuksiini kuuluu hyvät sosiaaliset taidot, yhteistyökyky sekä ahkeruus.

Entäpä haave korkeakoulututkinnosta? Tähänkin Alireza antaa tyhjentävän vastauksen.

–Unelmani on opiskella psykologiksi. Psykologina saisin tutkia, oppia ymmärtämään ihmisiä ja ihmisyyttä paremmin samalla kun edistäisin tiedettä. Haluan myös muuttaa maailmaa parempaan suuntaan. On mahdollista, että minusta tulee poliitikko sitten kun koen olevani siihen valmis.

Eezy Työllisyyspalvelujen Juniorit osaa! -valmennus on suunnattu alle 30-vuotiaille Pirkanmaan kuntakokeilun asiakkaille. Korkeintaan kuusi kuukautta kestävän palvelun aikana saat ideoita, vinkkejä sekä ohjausta työ- ja koulutushakuusi. Palvelu sisältää yksilö- ja ryhmävalmennusta ja valmentajasi tukee sinua sopivan työ-, työkokeilu- tai koulutuspaikan löytämisessä.

Tutustu Eezy Työllisyyspalvelujen koulutus-, valmennus-, ohjaus- ja kuntoutuspalveluihin Eezyn verkkosivuilta. 

Kiinnostuitko? Hae mukaan OMA-valmentajasi kautta! Lisätietoa saat Tampere työnhakijoille -verkkosivuilta.

Teksti: Sara-Sofia Hostikka
Kuvat: Alireza Tavakoli
Jaa sosiaalisessa mediassa