1,5 asteen muuttuja: pikkulapsiperheen isä Tampereelta

”Elämän ei tarvitse olla askeettista tai kurjaa ollakseen kestävää”, sanoo perheenisä Antti. Nautiskelijaksi, mutta taloudesta tarkaksi itseään kutsuva Antti elää perheineen jo nyt 1,5 asteen ilmastotavoitteiden mukaisesti. Antti arvioi tämän johtuvan ennen kaikkea autottomuudesta, vihreän sähkön käytöstä ja tavaroiden hankkimisesta ensisijaisesti käytettynä. Hän haluaisi kuitenkin syödä vielä useammin vegaaniruokaa, tuottaa sähköä aurinkopaneeleilla ja sijoittaa vihreisiin yrityksiin.

Ajatushautomo Demos Helsinki selvitti yhdessä Lahden, Oulun ja Tampereen sekä 12 kaupunkilaisen kanssa, että 1,5 asteen ilmastotavoite on saavutettavissa kaupunkilaisilla elämäntavoilla. Työn tavoitteena oli vastata elokuun alussa julkaistun hallitustenvälisen ilmastopaneelin IPCC:n esittämään haasteeseen: suomalaistenkin hiilijalanjälkien täytyy laskea radikaalisti.

Tampereelta mukana olivat Tampere-talon toimitusjohtaja Paulina Ahokas, muusikko Heikki Salo, luonnosta virkistyvä lähiöpariskunta Katja ja Ari Nieminen sekä pikkulapsiperheen isä Antti Lippo.

Tämä on Antti Lipon tarina.

Lähtötaso vuonna 2021

39-vuotiaan Antin nelihenkiseen perheeseen kuuluu kaksi alle kouluikäistä lasta ja puoliso Pauliina. Perhe asuu 2010-luvulla rakennetussa taloyhtiössä Itä-Tampereella. Perheen hiilijalanjälki vuonna 2021 on noin 2,7 tonnia per henkilö, eli se on vuoden 2030 ilmastotavoitteen mukaisella tasolla. Tavarat ja kulutus aiheuttavat reilun 40 prosenttia heidän hiilijalanjäljestään.

 

Antti Lippo: "Haluan priorisoida arjessa laatua ja kokemuksia"

"Raha ohjaa valintojani siinä missä halu elää kestävästi. Silti sanoisin olevani pohjimmiltani esteetikko ja perso nautinnoille. En ole valmis tinkimään elämänlaadusta. Olen esimerkiksi vähentänyt punaisen lihan syömistä opiskeluajoista lähtien terveyteen ja ympäristöön liittyvistä syistä, mutta nautin silti edelleen liharuoista.

Puolisoni Pauliina syö jo kasvisruokaa, mutta itselleni täysin kasvissyöjäksi tai vegaaniksi ryhtyminen olisi vaikeaa. Lapset ja minä syömme lihaa muutaman kerran viikossa. Lapset tykkäävät tietysti eniten liharuoista ja koska nautin paljon jugurtista, jäätelöstä ja suklaasta, en varmaan koskaan luovu täysin maitotuotteista. Voisin kuitenkin lisätä vegaaniruoan määrää vaikka parilla kolmella päivällä viikossa. Niin monet kaveritkin syövät enenevissä määrin kasvisruokaa, että se tuntuu normaalilta.

Haluan priorisoida arjessa laatua ja kokemuksia. Tämä näkyy ruokaharrastamisen lisäksi omissa ja perheelle tehdyissä tavaroiden hankinnoissa. Monet asiat jäävät hankkimatta, koska ei tunnu fiksulta käyttää niihin rahaa. Esimerkiksi noin 90 prosenttia huonekaluistamme on kierrätettyjä. Ne ovat seuranneet meitä muutosta toiseen. On ollut kiva jälkikäteen summata yhteen, paljonko rahaa olemme tällä valinnalla säästäneet. Olen laskeskellut, että tuhansia, ehkä jopa toistakymmentä tuhatta euroa.

Meidän kokemuksemme on, ettei elämän tarvitse olla askeettista tai kurjaa ollakseen kestävää, vaikka Pauliina omin sanoin tykkäisikin hieman askeettisuudesta. Olemme valinneet monet nykyiset elämäntapamme halusta käyttää rahaa fiksusti. Esimerkiksi ostamme käytettyjä, laadukkaita ja arvoaan säilyttäviä kodin tavaroita. Autoakaan emme ole hankkineet, koska olemme laskeneet siitä koituvat kulut ja todenneet, että ei kannata. Tarvitsemme autoa muutaman kerran vuodessa esimerkiksi kotimaan matkoille ja tällöin turvaudumme vuokra-autoon tai Pauliinan vanhempien autoon. Olemmekin naapurustomme ainoat autottomat.

Arkiliikkuminen on meille helppoa julkisilla kulkuneuvoilla tai sähköpyörällä. Ensi vuonna ajattelimme hankkia sähkökuormapyörän, koska lapset kasvavat ulos nykyisestä pyörän peräkärrystä. Aloimme jokin aika sitten ostaa ruoat verkosta kotiinkuljetuksella. Nyt huomaamme kauppalaskuista, että säästämme kuussa noin 30 prosenttia ruokakuluissa suunnitelmallisuuden ansiosta.

Pauliinan sukulaisia asuu Sveitsissä ja olemme käyneet heillä kylässä kerran vuodessa yleensä syyslomalla. Tähän asti olemme lentäneet, sillä se on nopein tapa matkustaa. Unelmatulevaisuudessa matkustaisimme viikon junalla Sveitsiin ja viettäisimme toisen viikon sukulaisten kanssa. Jos tulevaisuudessa työ ja koulunkäynti eivät olisi niin paikkaan sidottuja, voisimme hyvin matkustaa hieman hitaammin. Matkustamista emme halua lopettaa.

Tulevaisuudessa voisimme myös sijoittaa elämäntavoista säästyneitä rahoja vihreisiin yrityksiin tai ratkaisuihin. Näin tukisimme kestävää kehitystä ja kasvattaisimme positiivista kädenjälkeämme. Esimerkiksi kun seuraavaksi muutamme, voisimme investoida aurinkopaneeleihin ja -keräimiin. Näin tuottaisimme itse sähköä ja lämmittäisimme veden auringon voimalla."

Päästöjen vähennys 2021–2030

Antti pienentää hiilijalanjälkeään eniten näillä teoilla:

  • Sijoittamalla kestävistä elämäntavoista säästyneitä rahoja vihreästi -510 kg
  • Ryhtymällä tuottamaan sähköä aurinkopaneeleilla ja lämmittämällä vettä aurinkokeräimellä -410 kg
  • Syömällä useammin vegaaniruokaa -330 kg

Elämäntapamuutosten avulla Antti perheineen voi vähentää hiilijalanjälkeään 1,5 tonnilla per henkilö. Näin heidän hiilijalanjälkensä olisi 1,2 tonnia, eli huomattavasti alle 1,5 asteen ilmastotavoitteen vaatiman tason, joka on 2,5 tonnia.

Artikkeli on julkaistu alunperin 1.11.2021.

Teksti: Otso Sillanaukee / Demos Helsinki
Kuvat: Kirmo Kivelä ja Miika Peltola
Jaa sosiaalisessa mediassa