13.10.2022 15.00
Tummansinistä taustaa vasten seisoo henkilö keltaisessa hupparissa. Hän pitää suurennuslasia kasvojensa edessä. Suurennuslasista näkyy vain suuri silmä.

Ammatinvalintapsykologit auttavat koulutus- ja uravaihtoehtojen selkiyttämisessä

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen psykologit auttavat sinua koulutus- ja uravaihtoehtojen selkiyttämisessä. Jos mietit esimerkiksi, millaisiin tehtäviin voisit työllistyä, tarvitsetko täydennystä osaamiseesi tai onko työkykysi riittävä, voit kääntyä ammatinvalintapsykologin puoleen!

Voinko tulla asioimaan, jos minua ei kiinnosta mikään tai en tiedä, mitä haluan?

Kyllä voit! Moni psykologille tuleva on juuri tässä tilanteessa. Tapaamisten tarkoituksena on löytää uusia näkökulmia ja mahdollisuuksia omaan tilanteeseesi myös silloin, jos se tuntuu epäselvältä tai hankalalta. Tärkeintä on oma halu ja motivaatio tilanteesi selvittämiseen.

Mitä tapaamisissa tehdään?

Tapaamisissa psykologin kanssa keskustelette luottamuksellisesti ja kokonaisvaltaisesti elämäntilanteestasi. Keskustelun aikana käytte läpi esimerkiksi koulutus- ja työhistoriaasi, terveydentilaasi, toiveitasi ja tavoitteitasi sekä kiinnostuksen kohteitasi. Keskustelun tukena voidaan hyödyntää erilaisia psykologisia testejä ja itsearviointeja, kuten kiinnostus-, persoonallisuus- ja kykytestejä.

Millaista apua saan tapaamisesta?

Saat ammattilaisen apua tulevaisuutesi suunnitteluun. Tavoitteena on löytää sinulle realistinen ja toteuttamiskelpoinen polku kohti työelämää, koulutusta tai ammatillista kuntoutusta. Tarvittaessa saat myös ohjausta eteenpäin, esimerkiksi tutustumisjaksoille, uravalmennukseen, työkokeiluun tai koulutuskokeiluun. Saat tietoa myös eri alojen työllistymisnäkymistä.

Entä jos olen sairas tai koen työkykyni heikentyneen? Voiko minulle löytyä jotain sopivaa?

Tapaamisissa kartoitetaan myös terveyteesi liittyviä asioita. Tilanteesi pohjalta etsimme yhdessä sinulle sopivia vaihtoehtoja. Tapaamisessa selvitämme, miten osaamisesi, vahvuutesi ja ammatilliset toiveesi sopivat työelämään siirtymisen kanssa. Tunnistamme myös esimerkiksi erilaisia työllistymiseen tai kouluttautumiseen liittyviä esteitä. Tarvittaessa ohjaamme sinut eteenpäin lääkärin tutkimuksiin, neuropsykologin tutkimuksiin tai työkykytutkimuksiin. Etenemisesi kohti työelämää voi olla mahdollista myös esimerkiksi KELAn ammatillisen kuntoutuksen avulla.

Miten pääsen ammatinvalintapsykologille?

Voit pyytää OMA-valmentajaa varaamaan sinulle ajan ammatinvalintapsykologille. Voit myös laittaa itse yhteydenottopyynnön psykologeille Oma asiointi -palvelussa Työmarkkinatorin verkkosivuilla. Tapaamiset voidaan järjestää kasvokkain, verkossa tai puhelimitse.

Teksti: Hanna Kirmanen, Sara-Sofia Hostikka
Kuvat: Gettyimages / Hanna Kirmanen
Jaa sosiaalisessa mediassa