Matalan kynnyksen tieto-, ohjaus- ja neuvontatyön Pirkanmaan laajuiseen toimintaan avustusta

Mainiolaiset
Monikielinen neuvonta Mainion tiimin esihenkilö ja palveluohjaajat

Työ- ja elinkeinoministeriö on jatkanut erityisavustusten myöntämistä kasvukeskuksille, joiden alueellinen väestöpohja mahdollistaa saavutettavan ohjaus- ja neuvontatyön organisoimisen muun kielisille. Avustus tukee Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen monikielinen neuvonta Mainion 14 kielellä tekemää kotouttavaa työtä, mahdollistaen samalla kehittämistyön monella rintamalla.

Mainio on neuvonut omakielisesti Tampereella jo pitkään. Nykyinen sijainti ja tilat International House Tampereessa, Kansainvälisen osaamiskeskuksen alakerrassa, mahdollistavat neuvontapalvelun saatavuuden niin heikommassa asemassa oleville kuin akateemisesti koulutetuillekin maahan muuttaneille. Lisäksi avustusta hyödynnetään koko Pirkanmaan kattavaan ekosysteemiin, jolloin palvelu on saavutettavaa ja tasalaatuista koko maakunnassa.

Mainion monikielinen neuvonta on merkittävässä roolissa asiakkaiden kotoutumisessa ja asettautumisessa aktiivisiksi kansalaisiksi. ”Pirkanmaan kuntien kannattaa tarttua tilaisuuteen, ja ohjata yleisluontoiset kysymykset Mainioon”, kehottaa tiimiesimies Kristina Kemi. "Kaikissa kunnissa ei kannata 14 kieltä organisoida, ajantasaista materiaalia ylläpitää sekä kerätä eri verkostotoimijoiden kurssit ja kuulumiset yhteen. Pirkanmaan laajuisena toimijana Mainio auttaa yhden luukun periaatteella, ja asioinnin tarpeen sitä vaatiessa ohjaa asiakkaan esimerkiksi kunnan sosiaalitoimeen. Yhteistyön keskiössä on luottamus, ammattimaisuus ja ongelmien ennalta ehkäisy", kuvailee Kemi. Kunnat osallistuvat työhön 30 %:n omarahoitusosuuden kuluja jakamalla ja ohjausryhmätyön muodossa.

Asiakas voi kävellä Mainioon Rautatienkatu 10:een ilman ajanvarausta, tai halutessaan varata ajan neuvojalta etukäteen paikan päälle tai etätapaamiseen verkossa. Asiakkaiden neuvonnan lisäksi Mainio osallistuu International House Tampereen kansainvälisiin rekrytointi- ja opiskelijatapahtumiin, digitaalisten palvelujen kehittämiseen sekä selkosuomen käytön edistämiseen.

Erityisavustuksen ansiosta Mainiossa voidaan ratkoa myös uudenlaisia haasteita. Näitä ovat muun muassa hajautuneen palveluverkoston yhteen tuominen, järjestöjen yhteistyön edistäminen, työperusteisen hyväksikäytön estäminen sekä kaupungin poikkihallinnollinen kriisityö. Lisäksi Mainio on mukana lähiökehityksessä ja köyhyystyöryhmässä sekä ihmiskaupan vastaisessa työssä.

Viime aikojen globaalit haasteet ovat osoittaneet entisestään ketterän, monikanavaisen ja monikielisen neuvonnan ja viestinnän tarpeellisuuden. Luomalla toimivan yhdyspinnan hyvinvointialueelle, Mainio voi edelleen mahdollistaa laaja-alaisen ja laadukkaan kotoutumisen tuen osana yksilöiden palvelupolkua. Keskitetystä rakenteesta hyötyvät niin Pirkanmaan kunnat, työelämä kuin muun kieliset kuntalaisetkin perheineen.

Monikielinen neuvonta Mainio

Kristina Kemi
Lisätiedot Palvelupäällikkö
Jaa sosiaalisessa mediassa