29.7.2022 12.13
Nuori tummahiuksinen nainen katsoo puhelintaan läppäri edessään.
Korkeakoulujen kevään yhteishaun tulokset julkistettiin heinäkuussa.

Etkö saanut opiskelupaikkaa? Älä huoli – näin valmistaudut seuraavaan vuoteen!

Korkeakoulujen kevään yhteishakutulokset julkistettiin heinäkuussa. Odotus oli monelle pitkä ja stressaava, eikä tulos ollut kaikille se toivottu. Jos et pääse aloittamaan opintoja tänä syksynä, älä huolestu. Mahdollisuuksia on enemmän kuin kuvittelet. Listasimme vinkkejä, joilla pääset helposti alkuun.

1. Älä panikoi

Korkeakouluun pääseminen ei ole itsestäänselvyys. Monet joutuvatkin hakemaan mieleiseensä koulutukseen useamman kerran. Kilpailu on kovaa ja koulupaikkoja vain rajoitettu määrä. On siis täysin luonnollista, että kaikki halukkaat eivät saa opiskelupaikkaa samana vuonna. Yritä miettiä asiaa näin: jos kysyisit roolimalliltasi, onko hän kokenut vastoinkäymisiä tai torjutuksi tulemista elämässä, mitä uskoisit hänen vastaavan? Olemme kaikki yksilöitä, mikä tarkoittaa, että omaksumme asiat eri tavoin. Vältä siis vertaamasta itseäsi muihin ja keskity mieluummin siihen, mihin voit itse vaikuttaa. Pohdi, mikä mahdollisesti vaikutti omaan suoritukseesi ja merkitse ylös, missä asioissa haluat kehittyä.

2. Ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi

Jos olet ilman jatko-opiskelupaikkaa, työtön tai jäämässä työttömäksi, voit turvata toimeentulosi ilmoittautumalla työttömäksi työnhakijaksi TE-palvelujen Oma asioinnissa. Näin varmistat oikeutesi Kelan peruspäivärahaan tai mahdolliseen ansiosidonnaiseen työttömyyspäivärahaan, mikäli kuulut työttömyyskassaan. Jos olet Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakas, saat tueksesi OMA-valmentajan. Hän kartoittaa tilanteesi ja osaamisesi sekä suunnittelee kanssasi tavoitteisiisi sopivan, yksilöllisen polun kohti työtä, koulutusta tai muita palveluja. Lisäksi hän tukee sinua työnhaussa ja neuvoo työttömyyteen liittyvissä asioissa.

3. Valmistaudu seuraaviin pääsykokeisiin

Pääsykokeeseen osallistuminen saattaa olla sinulle jo entuudestaan tuttua. Olet siis etulyöntiasemassa, koska tiedät, millaiseen koitokseen valmistaudut. Voit aloittaa seuraaviin pääsykokeisiin valmistautumisen jo hyvissä ajoin. Pohdi, mikä opiskelutyyli toimii sinulle parhaiten ja tee suunnitelma, jossa voit pitäytyä. Kokeile opiskeluryhmän luomista kaveriporukalla, piirrä ajatuskarttoja oppimisen tueksi ja tutki vanhoja valintakokeita. Mahdollisuuksien mukaan voit myös harkita valmennuskurssille osallistumista. Varaa kuitenkin aikaa itseäsi ilahduttaville asioille – ne auttavat sinua jaksamaan eteenpäin!

4. Hae korkeakouluun syksyn yhteishaussa

Tiesitkö, että kevään yhteishaku ei ole ainoa ajankohta hakea opiskelemaan korkeakouluun? Voit hakea lukuisiin ammattikorkeakouluihin ja yliopistoihin myös syksyn yhteishaussa 31.8.–14.9. Tätä kannattaa harkita, sillä syksyllä hakijoita on yleensä vähemmän ja todennäköisyytesi saada opiskelupaikka kasvaa. Tutustu syksyn hakutarjontaan Opintopolun sivuilla ja listaa hakutoiveesi mieluisuusjärjestyksessä. Opiskelupaikoista voit vastaanottaa vain sen, joka on haussasi korkeimmalla sijalla ja johon pistemääräsi riittää.

5. Harkitse avointa korkeakoulua

Avoin ammattikorkeakoulu tai yliopisto on oiva mahdollisuus opiskella mielenkiintoisia kursseja ja edetä korkeakouluopintoihin. Tämä voi olla sinulle sopiva polku, jos et ole vielä varma, mitä haluat opiskella tai haluat kehittyä valitsemallasi alalla. Avoin korkeakoulu ei ole maksuton, mutta voi olla aikasi ja rahasi arvoinen, jos etenet suorittamaan varsinaista tutkintoa avoimen väylän kautta ja opintopisteesi luetaan hyväksesi. Suurin osa suomalaisista korkeakouluista tarjoaa avoimia kursseja, joihin voi hakea kuka tahansa iästä ja koulutustaustasta riippumatta.

6. Laajenna hakuasi

Vaikka suosikkikoulusi tuntuisi ainoalta hakukohteelta, kannattaa tutkia muitakin vaihtoehtoja. Voisiko sinulla olla esimerkiksi kaupunkia vaihtamalla paremmat mahdollisuudet saada opiskelupaikka? Opinnot kestävät muutamia vuosia, eli kyse ei ole loppuelämän päätöksestä. Jos olet haaveillut ulkomailla asumisesta, nyt myös siihen on loistava tilaisuus! Ulkomailla opiskelu sopii sinulle, jos haluat kehittää kielitaitoasi, nähdä maailmaa ja saada kansainvälistä kokemusta. Esimerkiksi useat pohjoismaiset korkeakoulut tarjoavat koulutusohjelmiaan suomalaisille maksutta, ja voit saada Kelan opintotukea myös ulkomaille.

7. Löydä apua Ohjaamosta

Uuden suunnan löytäminen voi tuntua vaikealta. Jos et vielä tiedä, mistä aloittaa, aloita Ohjaamosta! Ohjaamon palvelut on tarkoitettu alle 30-vuotiaille nuorille aikuisille. Apua saat työelämän, koulutuksen ja arjen kysymyksiin, kuten uudelle paikkakunnalle asettumiseen, raha-asioihin ja mielenterveyden haasteisiin. Käytössäsi on muun muassa ammatinvalintapsykologi, joka auttaa sinua kartoittamaan vahvuutesi ja hakeutumaan oikealle alalle. Palvelut ovat ilmaisia ja mukaan voit tulla matalalla kynnyksellä – Ohjaamon tiimi auttaa sinua kaikissa niissä asioissa, jotka sinua askarruttavat.

8. Kartuta työkokemustasi

Jos koulutussuunnitelmasi eivät toteutuneetkaan odotetulla tavalla, voit etsiä työpaikan, joka tukee tulevaisuuden opintojasi ja vahvistaa taloudellista puskuriasi. Pohdi myös matalan kynnyksen työpaikkoja. Asiakaspalvelutyö on usein hyvä startti uralle ja saattaa mahdollistaa sinulle työpaikan opintojen aikanakin. Monet yritykset tarjoavat lisäksi palkallisia harjoitteluohjelmia, joiden avulla voit tutustua eri aloihin.

Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluilla on lukuisia yhteistyökumppaneja, jotka tarjoavat erilaisia työllistämistä edistäviä palveluja. Myös rekrytointitilaisuudet ovat erinomaisia paikkoja verkostoitua ja löytää työpaikka. Jos syksyn suunnitelmasi ovat vielä auki, osallistu Ohjaamon tiloissa 4.8. järjestettävään Suunta syksyyn -rekrytointitapahtumaan. Staffpointin rekrytointikonsultit kertovat avoimista työpaikoista ja haastattelevat sinua jo paikan päällä. Löydät lisää ajankohtaisia tapahtumia ja palveluja tamperetyonhakijoille.fi -sivustolta.

Muista, että elämän ei tarvitse olla liian vakavaa. Pieni aikalisä antaa sinulle mahdollisuuden nollata ajatuksesi ja tehdä jotain uutta ja erilaista. Jos sinulla on siihen mahdollisuus, miksi et aloittaisi harrastusta, interrailaisi ystäviesi kanssa tai lähtisi au pairiksi ulkomaille? Aina ei tarvitse täydellistä suunnitelmaa. Oma polku voi löytyä täysin odottamattomalla tavalla.

Loppujen lopuksi, vuosi on todella lyhyt aika elämästäsi.

Teksti: Sara-Sofia Hostikka
Kuvat: Unsplash
Jaa sosiaalisessa mediassa