Artikkeli
22.7.2022 12.46
Partioleiriläisiä.
Partiolaisten suurleirillä Kajolla osallistujat pääsevät ratkomaan kestäviin elämäntapoihin liittyviä haasteita systeemiajattelun keinoin

Partiolaiset ratkovat kestävyysongelmia Systeemisimulaatiossa

Ilmastonmuutoksen myötä monen asian täytyy muuttua yhteiskunnassa. Harvemmin muutos tapahtuu kuitenkaan passiivisesti, vaan se vaatii aktiivisia tekoja: yhteiskunta muuttuu, kun me sen jäseninä muutamme sitä.
Mitä voimme siis tehdä muutoksen eteen? Miten meidän tekomme vaikuttaa koko systeemiin – onko sillä väliä, jos me pyöräilemme, suosimme kasvisruokaa tai pidennämme vaatteen käyttöikää? Voimmeko jotenkin arvioida tekojemme tai tekemättä jättämisiemme seurauksia?

Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan tällä viikolla Suomen partiolaisten suurleirillä, Finnjamboree Kajolla, jonka osallistujat pääsevät ratkomaan ilmastonmuutokseen, luontokatoon ja kestävään resurssienkäyttöön liittyviä haasteita Systeemisimulaatio-työpajassa. Tampereen kaupunki on Kajon virallinen kumppani ja työpaja on osa Hiilineutraaleja tekoja -kehitysohjelmaa.

 

Mikä Systeemisimulaatio?

Osallistujat luovat kuvitteellisen Antti Autoilijan, Kaija Kulinaristin, Miikka Mukavuusalueen tai Peppi Pro Eräilijän hahmon.

  • He pohtivat, miksi hahmo käyttäytyy epäekologisesti, miten heidän käyttäytymisensä vaikuttaa ympäristöön ja mitä ratkaisuja ongelman ratkaisemiseksi on.
  • Ongelman ja sen ratkaisun havainnollistamisessa hyödynnetään systeemikaaviota, joka on yksi systeemiajattelun työkaluista. 
  • Systeemikaavio koostuu yhdestä tai useammasta kierteestä, joka voi olla joko vaikutusta tasapainottava tai vahvistava. Kaavion avulla voi havainnollistaa ja tutkia, mitkä tekijät vaikuttavat eri ilmiöihin ja miten ne liittyvät toisiinsa.  
     
Systeemikaavio ilmastonmuutoksesta.
Esimerkki systeemikaaviosta, joka on vaikutusta vahvistava. Ilmastonmuutoksen myötä maapallon keskilämpötila nousee, mikä vähentää jää- ja lumipeitteen määrää. Koska valkoista pinta-alaa on vähemmän, takaisin avaruuteen heijastunut lämpösäteily vähenee, mikä kasvattaa entisestään maapallon keskilämpötilaa, kun lämpö jää maan pinnalle. Plusmerkki kuvaa, että tekijöiden välinen vuorovaikutus on samansuuntainen, ja miinusmerkki kuvaa, että vaikutus on eri suuntainen.

- Hei, meidän pitää laittaa tähän myös se, että tavaroita voi korjata!

Anni Forsell, Venla Lehtovuori ja Kia Koskinen partiolippukunta Nuotiotytöt ry:stä Turusta piirtävät kaaviota Peppi Pro Eräilijästä, joka on rikkaasta perheestä ja haluaa aina uusia tavaroita. He etsivät syitä, seurauksia ja ratkaisuja Pepin kulutukseen keskittyvän elämäntapaan ja sen kestävyysmuutokseen.

Ennen Kajoa Venla oli koulussa kuullut jotain systeemiajattelusta, muut eivät. Tehtävä tuntuikin aluksi vähän vaikealta, mutta kaavion tekemisen jälkeen partiolaiset olivat yhtä mieltä siitä, että tekemällä oppii myös systeemistä ajattelua ja nyt he ymmärtävät paljon paremmin, mistä siinä on kyse.

- Kuvaa oli myös kiva tehdä, kun siihen pystyi yhdistelemään itsellä olevia erilaisia tietoja ja taitoja. Oli tosi hauskaa miettiä tarinaa ja tehdä kuvasta oman näköinen, Anni, Venla ja Kia toteavat.

Partioleiriläisiä kaavion kanssa.
Vasemmalta oikealle Anni Forsell, Venla Lehtovuori ja Kia Koskinen kaavion kanssa.

Tampereen kaupunki haluaa testata, miten nuoret kokevat ilmastonmuutoksen ja systeemiajattelun oppimisen käytännön kautta. Palautteen perusteella tehtävä onkin tuottanut nuorille omia oivalluksia, että pienikin teko voi vaikuttaa isoihin asioihin.

- Voisi olla ihan kiva tehdä vaikka koulussa jotain tällaista, myös Anni, Venla ja Kia toteavat.

Tarkoitus onkin, että systeemisimulaatioita päästään Tampereella kokeilemaan laajemmin osana Tampereen kaupungin uutta kehitysohjelmaa Hiilineutraaleja tekoja. Kajolla systeemisimulaatioita tekevät vielä sadat nuoret leirin loppuun asti.

Mitä ratkaisuja partiolaiset löysivät Pepin auttamiseksi? He halusivat rohkaista Peppiä olemaan oma itsensä ja ymmärtämään, että hienoilla ja uusilla tavaroilla ei saa kavereita. Vaikeampaa oli kuitenkin miettiä, mikä saisi Pepin ymmärtämään tämän.

Lopulta ratkaisu löytyi harrastuksista, joissa Peppi voisi saada uusia ystäviä. Sellainen harrastus voisi olla esimerkiksi partio.
 

Teksti: Olivia Kaarlela ja Tiina Leinonen
Kuvat: Kristian Jokinen
Jaa sosiaalisessa mediassa