14.7.2022 15.04
Pitkähiuksinen nuori nainen katsoo hymyillen kameraan.
Marianne Bodmann sai unelmiensa työpaikan kaupan alalta.

Marianne löysi suunnan työelämälleen kaupan alalta

Eezy startti kaupan alalle -pilottikokeilu käynnistyi helmikuussa 2022. Kyseessä on Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen, Eezy henkilöstöpalvelujen ja Tampereen aikuiskoulutuskeskus TAKKin yhteistyökonsepti, joka yhdistää liiketoiminnan opintoja ja työssäoppimista S- ja K-ryhmän kaupoissa. Marianne Bodmann ei epäröinyt hetkeäkään, kun sähköpostiin tuli työllisyyspalvelujen uutiskirje.

Sosiaaliseksi introvertiksi itseään kuvaileva Marianne oli haaveillut jo pidempään kaupan alasta. Paikkaa ei ollut kuitenkaan vielä löytynyt, koska pandemia vaikeutti työnhakua. Asiakaspalvelun hän kertoo sopivan itselleen loistavasti puheliaan persoonansa johdosta. Mariannelle on aiemmin kertynyt kokemusta muun muassa henkilökohtaisen avustajan, eläintenhoitajan ja lehtimyyjän tehtävistä.

Minulla on lukiotausta ja aika värikäs työhistoria. Olen tehnyt kaikkea laidasta laitaan.

Marianne sai sähköpostiinsa Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen uutiskirjeen. Kirje nostaa esiin ajankohtaisia, työllistämistä edistäviä palveluja työnhakijoille. Kun Marianne luki viestiä, huomio kiinnittyi uuteen Eezy startti kaupan alalle -palveluun. Neljä kuukautta kestävä palvelu koostui työssäoppimisesta ja opiskelusta sekä mahdollisuudesta työllistyä kaupan alalle. Marianne ei epäröinyt hetkeäkään, vaan haki heti mukaan.

Ajattelin, että nyt mennään, Marianne muistelee.

Marianne otti yhteyttä OMA-valmentajaansa, joka kannusti häntä osallistumaan palveluun. Hakuprosessi ja haastattelu sujuivat mutkattomasti.

Homma lähti liikkeelle kuin höyryjuna. Alkuun opiskelimme kaksi viikkoa teoriaa TAKKissa. Sen jälkeen keskityimme työssäoppimiseen päivittäistavarakaupassa ja vastuukouluttaja oli yhä tukenamme. Myös opiskelukavereilta sai vertaistukea. Koulutus kesti neljä kuukautta, eli pääsin oikeasti näkemään, onko tämä minun hommani.

Työssäoppimisen Marianne suoritti K-kaupassa Tampereella. Sinä aikana hän perehtyi monipuolisiin työtehtäviin ja vastuutakin annettiin. Mariannelle tarjottiin harjoittelun jälkeen osa-aikatyötä, ja vakituista paikkaakin on jo mietitty.

Olen aktiivinen ja energinen, ja kaupassa löytyy aina tekemistä! Olen ollut kassalla, hyllyttänyt, purkanut kuormia, käsitellyt paketteja sekä hoitanut paistopistettä. Lisäksi olen päässyt luovuttamaan passeja, ja silloin olo oli kuin virkahenkilöllä. Pian hoidan ensimmäisen sulkuvuoroni. Jännitän sitä ihan hirveästi, mutta olen saanut jo harjoitella sitä.

Tavoitteena kehittyä kaupan alalla

Marianne hieman herkistyy, kun hän kertoo työyhteisöstään. Hän kertoo viihtyneensä hyvin ja kaipailevansa työpaikalle jopa vapaapäivinään.

Meillä on niin mahtava porukka. Kaikki ovat erilaisia, mutta silti meitä kaikkia yhdistää yksi asia – kauppa on meille kuin toinen koti. Tiedän, että tälle tielle haluan jäädä. Viihtyvyys on minulle kaikista tärkein asia työssä.

Marianne aikoo opiskella merkonomin tutkinnon, jotta hän voi hoitaa haastavampiakin tehtäviä, kuten raportointia. Kun häneltä kysytään, että oliko tämä tosiaan Eezy startti kaupan alalle, hän nyökkää ja naurahtaa.

No kyllä. Tänne voi tulla kuka tahansa persoona, hiljaisempi tai sosiaalinen. Olen itsekin vähän ujo, vaikka puhun paljon. Töissä on hyvä tsemppi, annetaan kehuja ja luotetaan. Jos vain nautit työstä ja teet mielelläsi monenlaisia hommia, kyllä sinulle paikka löytyy.

Voisiko kaupan ala olla sinunkin juttusi? Hae mukaan Eezy startti kaupan alalle -palveluun 31.7. mennessä Eezyn sivuilta.

Teksti: Sara-Sofia Hostikka
Kuvat: Marianne Bodmann
Jaa sosiaalisessa mediassa