Harjoittelusta kertyy hyötyä kaikille osapuolille

Olivia hymyilee kameralle Tammerkosken edessä.
Olivia Kaarlela sai Trainee-ohjelmansa aikana ihailla Frenckellissä sijaitsevasta työhuoneestaan kansallismaisemaa.

Olivia Kaarlela ja Mika Mahosenaho olivat Tampereen kaupungin Trainee-ohjelmassa harjoittelijoina. He ja harjoittelijoiden ohjaaja antavat pelkkää kiitosta ohjelmasta, joka on tarkoitettu korkeakouluopiskelijoille ja vastavalmistuneille.

Trainee-ohjelma järjestetään vuosittain, ja ajankohtainen tieto hausta ja valinnoista päivittyy kaupungin verkkosivuille.

Olivia Kaarlela, 23, opiskelee ympäristötekniikkaa Tampereen yliopistossa viidettä vuotta.

– Olin viime keväänä vaihdossa Islannissa. Halusin jäädä sinne pidemmäksi aikaa, joten en hakenut Suomesta kesätöitä. Sitten näin Tampereen kaupungin ilmoituksen syksylle ja kiinnostuin, Olivia Kaarlela kertoo.

Viime syksynä mukaan valittiin 13 harjoittelijaa. Kaarlela työskenteli kaupunkiympäristön palvelualueella ilmastonmuutokseen liittyvien hiilineutraaliuden ja päästöselvitysten parissa.

– Tein selvityksiä ja keräsin asiantuntijoiden tarvitsemia tietoja, opin paljon työpaikkaohjaajaltani ja pääsin tekemään itse. Se oli palkitsevaa.

Trainee-ohjelmaan liittyviä yksikkövierailuja Kaarlela pitää onnistuneina. Perehdytyksen myötä hän tutustui myös muihin harjoittelijoihin. Vaikka hän teki korona-ajan vuoksi etätyötä, ei sekään haitannut harjoittelun onnistumista.

– Tutustuin osaston koko henkilökuntaan ja tein töitä kaikkien kanssa. Minut otettiin vastaan tasavertaisena työyhteisön jäsenenä.

Mika katsoo ikkunasta verhojen välistä ulos. Hänellä on pelastuslaitoksen paita päällä.
Paikkatieto on trainee Mika Mahosenaholle mieluista. Tällä kertaa Tampere näyttäytyi datan sijasta maisemina keskuspaloaseman ikkunasta.

Trainee-ohjelma avarsi näkemystä

Mika Mahosenaho, 34, suoritti Trainee-ohjelmansa Tampereen keskuspaloasemalla. Hän vastasi hakuun, jossa haettiin harjoittelijaa paikkatietotyöhön.

Se osui nappiin, sillä paikkatieto on Mahosenaholle tuttua. Hän tuli vuonna 2009 Tampereen yliopistoon opiskelemaan tilastotiedettä. Kandidaatin tutkinnon jälkeen hän ajoi jokusen vuoden jäteautoa, mutta palasi opintojen pariin ja on nyt filosofian maisteri.

– Paikkatiedossa tarvitaan data-analyysiä, joka yhdistyy tilastotieteeseen. Toisaalta se liittyy harrastukseeni, kalliokiipeilykohteiden etsintään, Mika Mahosenaho kertoo.

Hän peittosi muut hakijat videoesittelyllään ja paikkatietoanalyysinäytteellä.

– Olisin saanut toisenkin paikan, mutta valintani oli selvä, koska työn sisältö oli minulle niin mieluinen.

Paikkatieto on dataa maantieteellisistä alueista ja kohteista. Pelastuslaitoksella sitä tarvitaan toiminnan, resurssien ja budjetin suunnittelussa.

– Harjoitteluaikana tekemääni työtä käytetään 2040-luvulle ulottuvassa ennustuksessa.

Mahosenahon ohjaajana toimi pelastuslaitoksen kehittämispäällikkö Martti Honkala.

– Työtehtäväni olivat selkeät, mutta ongelmien ratkaisussa sain käyttää luovuutta. Se oli hienoa.

Keskuspaloasemalla oli kaksi muutakin traineeta. Kaikille yhteinen ensimmäinen viikko tutustutti kaupungin rakenteeseen sekä pelastuslaitokseen työpaikkana ja sen ihmisiin.

– Olemme voineet vaihtaa ajatuksia harjoittelusta, kun aloitimme samalta viivalta. Tuli myös tervetullut olo, koska pelastuslaitoksella kaikki tiesivät etukäteen, keitä me olimme ja mitä kukin oli tullut tekemään. Varsinaisen työn alettua oli koko ajan turvallinen olo, sillä tiesin, että voin nykäistä ihmisiä hihasta ja kysyä neuvoa ja apua.

Mahosenaholle Trainee-ohjelman suurin yllätys liittyi Tampereeseen.

– En ollut tullut ajatelleeksi, miten laaja kaupungin organisaatio on ja miten isossa vastuussa se on kaupunkilaisten elämästä. Minulle on ollut tärkeää, että maailmankuvani on avartunut. Olen myös huomannut, miten mielellään ihmiset kertovat työstään ja auttavat, kun olen tarvinnut jotakin tietoa.

Harjoittelusta on hyötyä myös työpaikkaohjaajalle

Olivia Kaarlelan työpaikkaohjaajalla, energia- ja ilmastoasiantuntija Elina Seppäsellä on ollut harjoittelijoita ennenkin. Hän lähti mukaan Trainee-ohjelmaan positiivisten kokemusten myötä.

– Etsimme ilmastopäästölaskennan traineeta ja laadimme hakuilmoituksen, jossa työnkuva oli laaja, jotta voisimme harkita erilaisin painotuksin opiskelleita. Hakijoita oli yli 40, Elina Seppänen kertoo.

Seppänen neuvoo miettimään, mihin aikaan vuodesta harjoittelijaa tarvitaan ja suunnittelemaan hyvissä ajoin työtehtävät valmiiksi. Syksy osoittautui Kaarlelan töiden osalta hyväksi ajankohdaksi. Perehdytykseen kannattaa varata aikaa. Koska Kaarlelalla oli työelämästä jo kokemusta ja valmiudet tarttua tehtäviin, hoitui hänen harjoittelunsa jopa korona-aikaan.

Asiantuntijatyö on usein yksinäistä. Seppänen rohkaiseekin asiantuntijoita harjoittelijoiden ohjaajaksi.

– Parhaimmillaan siinä oppii myös itse ja hyöty on molemminpuolista. Trainee-ohjelma on hyvä kehikko ottaa harjoittelija.

Kaksi työntekijää katsovat papereita työhuoneessa.
Työpaikkaohjaaja Elina Seppänen ja trainee Olivia Kaarlela ovat kumpikin oppineet toisiltaan.
Teksti: Tuija Heikkilä
Kuvat: Laura Happo
Jaa sosiaalisessa mediassa