Hyppää sivuvalikkoon

Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilu

Harjulta kuvattu maisema kohti suurta järveä. Järvimaisemaa peittää osittain suuret männyt.

Työllisyyden kuntakokeilut alkoivat 1.3.2021 ja kestävät 31.12.2024 saakka. Työllisyyden kuntakokeilussa osa työttömistä työnhakijoista siirtyy oman kotikuntansa työllisyyspalvelujen asiakkaiksi. Heidän työllisyyspalveluistaan kokeilussa vastaa kotikunta. Pirkanmaalta kokeilussa on mukana 22 kuntaa ja ne muodostavat yhdessä oman kokeilualueen. Katso kuntien yhteystiedot tästä.

Työllisyyden kuntakokeilujen tavoitteena on aiempaa tehokkaammin edistää työttömien työnhakijoiden työllistymistä ja koulutukseen ohjautumista sekä tuoda uusia ratkaisuja osaavan työvoiman saatavuuteen. Kokeilujen tarkoituksena on parantaa erityisesti pidempään työttömänä olleiden ja heikossa työmarkkina-asemassa olevien pääsyä työmarkkinoille. Kuntakokeilun asiakkaille luodaan uusia ja vaikuttavia palveluja yhteistyössä laajan kumppanuusverkoston kanssa.

Mistä tiedän, olenko kuntakokeilun asiakas?

Kun olet ilmoittautunut työttömäksi työnhakijaksi Pirkanmaan TE-toimistossa, saat tiedon asiakkuudestasi henkilökohtaisesti. Sinun ei tarvitse olla yhteydessä kotikuntaasi tai TE-toimistoon erikseen sen vuoksi.

Olet Pirkanmaan työllisyyden kuntakokeilun asiakas, jos olet työtön työnhakija, työllistetty tai työllistymistä edistävässä palvelussa ja kotikuntasi on kokeilualueella.

Näiden lisäksi

  • et ole oikeutettu ansiopäivärahaan tai
  • olet alle 30-vuotias, maahan muuttanut tai vieraskielinen

Jos olet kotoutumisajalla oleva maahanmuuttaja, palvelustasi vastaa Pirkanmaan kokeilualueella Tampereen kansainvälisen osaamisen palvelut. Jos kotoutumisaikasi on päättynyt, asiointisi tapahtuu omassa kotikunnassasi. Myös kaikki vieraskieliset asioivat omassa kotikunnassaan.

Työnhakijaksi ilmoittautuminen

Jos kuulut työllisyyden kuntakokeilun asiakkaaksi, saat siitä tiedon henkilökohtaisesti. Kokeilun asiakkaaksi siirtyminen tapahtuu automaattisesti eikä sinun tarvitse olla yhteydessä kotikuntaasi tai TE-toimistoon erikseen sen vuoksi.

Kokeilun aikana uusi työnhakija ilmoittautuu Pirkanmaan TE-toimistoon. Käytössä on sähköinen Oma asiointi -palvelu. TE-toimisto ohjaa kokeilun piiriin kuuluvat asiakkaat kunnan asiakkaiksi. Asiakkuus kestää koko kuntakokeilun ajan. Jos asiakas esimerkiksi työllistyy määräaikaisesti ja palaa takaisin työnhakijaksi, hän ohjautuu edelleen kokeilun asiakkaaksi.

Ilmoittautuminen työnhakijaksi Oma asioinnissa

Oma asiointi -verkkopalvelussa työnhaun voivat käynnistää vain Suomen ja EU/ETA-maiden kansalaiset. Jos et ole EU/ETA alueen tai Sveitsin kansalainen, työnhaku tulee käynnistää henkilökohtaisesti Pirkanmaan TE-toimistossa Tampereella tai erillisellä verkkoasiointilomakkeella (alla).

Lomake työnhaun käynnistämiseksi EU-/ETA-maiden ulkopuolelta tuleville henkilöille

OMA-valmentaja työnhaun tukena

Työllisyyden kuntakokeilussa saat työllistymistäsi tukevaa palvelua sekä sinulle nimetyn OMA-valmentajan. OMA-valmentajalta saat yksilöllistä ohjausta. Hän tukee sinua työnhaussa ja neuvoo työttömyyteen liittyvissä viranomaisasioissa.

OMA-valmentaja kartoittaa tilanteesi ja suunnittelee kanssasi tavoitteisiisi sopivan, yksilöllisen polun kohti työtä, koulutusta tai muita palveluja. OMA-valmentaja ohjaa sinut palveluihin ja seuraa tilanteesi edistymistä. Tavoitteena on tarjota yksilöllistä ja sujuvaa palvelua.

Asiakkaan muistilista

Jos olet sopinut aiemmin TE-toimiston kanssa työnhakuun liittyviä tapaamisia, palveluja tai tehtäviä, muista hoitaa ne määräajassa. Näin työttömyysturvaasi ei tule katkoksia.

  • Ilmoita kaikista muutoksista tilanteessasi Oma asioinnissa, esimerkiksi jos aloitat työt, opinnot tai yhteystietosi muuttuvat.
  • Jos tarvitset apua tai sinulla on kysyttävää, voit soittaa valtakunnalliseen henkilöasiakkaiden puhelinpalveluun, p. 029 502 5500 (ma-pe klo 9.00-16.15) tai jättää yhteydenottopyynnön Oma asioinnin kautta.
  • Jos olet aloittamassa uutta palvelua, toimita siihen liittyvät lomakkeet kuntakokeiluun hyvissä ajoin ennen palvelun aloittamista.

Palvelut työllisyyden kuntakokeilun asiakkaalle

Palveluihin kuuluvat tutut työllistymistä edistävät palvelut, kuten työnvälitys, tieto- ja neuvontapalvelut, ammatinvalinta- ja uraohjaus, palkkatuki, starttiraha alkavalle yrittäjälle, työnhaku- ja uravalmennukset, työvoimakoulutus, työ- ja koulutuskokeilu, asiantuntija-arvioinnit ja omaehtoinen opiskelu työttömyysetuudella. Työllisyyden kuntakokeilu tarjoaa myös kotoutumislain mukaisia kotoutumispalveluita. Lisäksi kunnat voivat järjestää asiakkailleen kuntakohtaisia työllistymistä edistäviä ja tukevia palveluita.

Palvelut järjestää ja niihin osallistumisesta sopii kanssasi OMA-valmentaja.

Työllisyyden kuntakokeilussa käytettävät lomakkeet

Työllisyyden kuntakokeilujen lomakkeet TE-toimistojen sivuilla

Jos toimitat lomakkeita postitse, katso kuntasi yhteystiedot:

Kuntien yhteystiedot

Valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut

Valtakunnalliset TE-puhelinpalvelut antaa yleistä neuvontaa. Puhelinpalvelu on avoinna maanantaista perjantaihin kello 9.00-16.15.

Henkilöasiakkaan puhelinpalvelu:

  • suomeksi 0295 025 500
  • ruotsiksi 0295 025 510
  • englanniksi 0295 020 713
  • venäjäksi 0295 020 715

Työttömyysturvaneuvonta: 0295 020 701

Koulutusneuvonta: 0295 020 702

Uraohjaus, uraohjauksen psykologi: 0295 020 720 (ma ja to klo 12.00-16.00).

Hyödyllisiä linkkejä

Kela

TYJ -Työttömyyskassojen Yhteisjärjestö ry

Maahanmuuttovirasto

Työmarkkinatori

Lisätietoja kuntakokeilusta

Regina Saari
Director of Employment

Tämän sivun löydät myös osoitteella tampere.fi/pirkanmaankuntakokeilu

Päivitetty 4.4.2024