Vastavalmistunut Julia sai työpaikan Tampereen kaupungin työllisyyspalvelujen avulla
Alun perin Toijalasta kotoisin oleva 23-vuotias Julia Hakala kävi lukion Tampereella ja muutti sen jälkeen Turkuun opiskelemaan. Hän valmistui Turun ammattikorkeakoulusta tradenomiksi ja erikoistui markkinointiin. Vähitellen vahvistui tunne siitä, että Julia halusi palata Tampereelle.
– Haasteena oli se, että olin opiskellut Turussa ja verkostoni olivat siellä, eivät Tampereella. Ammattikorkeakoulun tarjoamat mahdollisuudet olivat lähinnä turkulaisia yrityksiä. Minulla oli kuitenkin vahva halu palata tänne, vaikka olikin hankalaa luoda verkostoja, Julia muistelee.
Liian hyvä CV
Koska Julia oli korkeakoulutettu ilman työkokemusta, työpaikan löytäminen oli vaikeaa. Hän haki kaikkea mahdollista työtä kaupan kassasta vaatekaupan myyjään. Ongelmaksi muodostui liian hyvä CV.
– Yrityksissä aavistettiin, että lähtisin heti, kun löytäisin paremman, koulutustani vastaavan paikan. OMA-valmentajaltani sain kuitenkin hyvän vinkin. Hän käski tehdä kaksi erilaista CV:tä. Toinen CV oli markkinoinnin alan töihin ja toinen muiden alojen työpaikkoihin. Kannattaa aina tehdä kohdennettu CV hakemaansa työpaikkaan.
Julia ei lannistunut työnhaussa. Hän teki lähes sata työhakemusta ja mietti itsestään jokaiseen hakemukseen jonkin sellaisen asian, joka sopi juuri kyseiseen työpaikkaan. Työhaastatteluihin hän lähti kerta toisensa jälkeen päättäväisellä ”tämä paikka on minun” -mentaliteetilla.
Työnhakua kannattaa jatkaa koko ajan, se on Julian vinkki. Koska rekrytointiprosessit voivat kestää viikkokausia, ei yhden rekrytoinnin lopputulosta kannata jäädä odottelemaan.
Työnhaku on työtä
Työnhakuun Julia suhtautui kuin työntekoon. Hän lähti kotoaan aina samaan aikaan ikään kuin menisi töihin. Todellisuudessa hän meni etsimään töitä. Julia suuntasi vanhempiensa luokse kirjoittamaan työhakemuksia. Hän vinkkaa, että on hyvä mennä jonnekin muualle tekemään asioita tiettyinä kellonaikoina ja tiettyinä päivinä. Näin asiat tulevat paremmin tehdyksi.
– On tärkeää, että työnhakijanakin arjessa on selkeä rutiini ja rytmi.
Lopulta paikka löytyi Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalvelujen avulla. Työllisyyspalveluista soitettiin Julialle mahdollisesti sopivasta paikasta. Hän sai hakulinkin työpaikasta sähköpostiinsa ja haki yritykseen töihin. Hammaslaboratorio InteraDent Finland Oy kutsui Julian paikan päälle työhaastatteluun ja asiat etenivät siihen pisteeseen, että hänelle tarjottiin työpaikkaa.
– Työ InteraDentillä on monipuolista ja jokainen päivä on erilainen. Teen toimistotöitä, markkinointia, asiakaspalvelutyötä ja välillä autan myös pakkaamon puolella.
Työllisyyspalvelujen apu ratkaisi
Kun Julia työllistyi oman alansa työpaikkaan, hän teki asiasta LinkedIniin postauksen, joka saavutti paljon huomiota. Postauksella Julia halusi samalla pöyhiä sitä ennakkoluuloa, että työllisyyspalvelujen avulla ei voisi saada töitä.
– Moni työnhakija ei ole välttämättä edes hyödyntänyt työllisyyspalveluja kunnolla. Jotkut ovat skeptisiä sen suhteen, mitä töitä sieltä tarjotaan. Ihmiset olivat LinkedInissä yllättyneitä, että sain työpaikan työllisyyspalvelujen avulla.
Kaiken kaikkiaan Julialle jäi positiivinen kuva Tampereen kaupungin työllisyys- ja kasvupalveluista. Hän yllättyi siitä, että OMA-valmentaja kutsui hänet henkilökohtaisesti paikan päälle työllisyyspalveluihin keskustelemaan työnhausta.
– OMA-valmentajan ensimmäinen kysymys minulle oli, että mitä teen siellä hänen luonaan, kun olen vastavalmistunut ja jonkin verran työkokemustakin jo on. Heti tuli tunne, että hän on minun puolellani, Julia kiittää.