Ilona Niemi maalaa paikan päällä Remains-näyttelyssään Kulttuuritalo Laikussa

Kuvataiteilija Ilona Niemi tuo esiin taiteellista prosessiaan ja tutkii katoamisen teemaa Remains-näyttelyssään Kulttuuritalo Laikussa. Performanssissa 16.7. taiteilija maalaa suurikokoisen teoksen paperille diskomusiikin tahtiin. – Ajattelin, että yleisöä saattaisi kiinnostaa, miten teokset syntyvät, Niemi sanoo. Kulttuuritalo Laikun lisäksi myös Haiharan taidekeskus Kaukajärvellä ja Lielahden Galleria Muuntotila kutsuvat kesän taidenäyttelyihin
Yksityiskohta Ilona Niemen maalauksesta Kolme sulotarta: maki, jolla on oranssit silmät.
Ilona Niemi: The Three Graces / Kolme sulotarta, 2024 (yksityiskohta), öljy levylle, 119 x 43 cm.

Ilona Niemi rakentaa Laikun Galleriaan installaatiomaisen kokonaisuuden, joka koostuu valmiista maalauksista, kollaaseista ja muista taiteellisen työskentelyn jättämistä jäljistä. Näyttely tuo esiin taiteellista prosessia ja kuvaa sitä, miten teokset kehittyvät. Kokonaisuuteen kuuluu performanssi, jossa taiteilija maalaa aikaisemmin tekemästään kollaasista suurikokoisen teoksen paperille diskomusiikin tahtiin tiistaina 16.7. klo 12–15. Tapahtuma livestriimataan, ja teos jää performanssin jälkeen seinälle.

– Tilanne tulee olemaan lähellä aitoa maalaustilannetta. Olen hiukan erakko, ja avajaisjuhlallisuuksien sijaan minulle on luontevampaa työskennellä näyttelyssä. Prosessi on tärkeintä – taiteilijana en ole ikinä valmis, ja se pitää omaa mielenkiintoani yllä.

Teemallisesti Ilona Niemeä kiinnostavat naiseus ja katoavaisuus, jota hän usein kuvaa harvinaistuvien eläinlajien kautta. Lajikato peilautuu taiteilijan omakohtaisiin kokemuksiin elämän hetkellisyydestä, etenkin lapsuudenystävän katoamiseen vuonna 1988. Laikun näyttelyssä esille nousee tyttöjen välinen ystävyys: mukana on 25:n potretin sarja, jonka Niemi on maalannut vanhoista koulukuvista. 
– Lapsuudenystäväni katoaminen sai minut aikanaan kiinnostumaan tyttöjen asemasta ja naiseuden rakentumisesta. Näyttelyä valmistellessani mietin, millaisia jälkiä ystävyydestä jää.

Maalauksessa kaksi tyttöä pelleilee leikkisilmämunilla ja vampyyrinhampailla..
Ilona Niemi: Googly eyes and vampire teeth, 2024. Öljy levylle, 120 x 90 cm.

Ilona Niemi (s. 1975) on suorittanut taideopintonsa Skotlannissa ja Yhdysvalloissa (MFA, 2007). Hänen teoksiaan on ollut esillä esimerkiksi Lontoon National Portrait Galleryssa (2002), Gescheidle galleriassa Chicagossa (2007), Turun Taidemuseossa (2007) ja Royal Scottish Academyssä (2022). Niemen yksityisnäyttelyjä on nähty muun muassa Joensuun ja Salon taidemuseoissa (2018 ja 2014). Vuonna 2020 hänellä oli EMMA:n edustalla julkisen taiteen teos, joka kuuluu museon kokoelmiin.

Laikussa ja Laikunlavalla tapahtuu kesällä

Kulttuuritalo Laikku on julkisivuremontissa, mutta auki normaalisti. Elokuussa Laikkuun saapuu yli 170 korkeatasoista akvarellia neljästätoista Euroopan maasta. Näyttely on esillä sekä Galleria-tilassa että Studiossa ja se aukeaa lauantaina 10.8. Vuosittaisen ECWS 2024 -näyttelyn ja symposiumin (European Confederation of Watercolour Societies) järjestää Suomen Akvarellitaiteen yhdistys ry.

Laikunlavalla nähdään kesän aikana useita Puistokonsertteja. Maanantaisin Laikunlava laulaa -konsertteihin kuuluvat tamperelaisen kuoron konsertti ja Sulasol Pirkanmaan piiri ry:n vetämät yhteislaulut. Yhteislauluja järjestetään joka maanantai 19.8. asti. Tiistai- ja keskiviikko-iltaisin lavan täyttävät erilaisia musiikkigenrejä edustavat bändit. Torstai-iltaisin Laikunlavalla nähdään tanssiesityksiä. Niiden jälkeen tanssi-illat jatkuvat klo 19 kaikille avoimilla kesäsalsoilla, jotka järjestää Azúcar – Tampereen salsa ry. 

Kaikki Puistokonsertit ovat maksuttomia ulkoilmakonsertteja. Niitä järjestetään muun muassa Haiharassa, Hiedanrannassa, Tahmelan Huvilalla, Amurin työläismuseokorttelissa, Hervannassa ja siirtolapuutarhoissa.

Kesänäyttelyt kutsuvat myös Haiharaan ja Hiedanrantaan

6.7.–25.8. Haiharan kartanolla on tamperelaisten taiteilijoiden ryhmänäyttely, jossa ovat Ilai Lehto, Senni Aleksandra, Timo Höyssä, Liisa Tarleena Öhman, Sanna Saarreharju sekä Paananen&Ulvila. Haiharan Tallin ryhmänäyttelyissä ovat mukana Marjaleena Erkkilä, Maria Haataja, Päivi Ilveskoski, Teija Jutila, Kirsti Järvensivu, Jenni Kirkkomäki, Saara Levoskin-Saavalainen, Kaija Pispa, Aino Raatikainen, Ohto Sabel ja Eija Sappinen, Uuden tekstiilitaiteen yhdistys ry sekä Ennen näkemätöntä -ryhmä.
Keskiviikkoisin Haiharassa nautitaan Puistokonserteista. Pekko Käppi tähdittää Haihara Jytää -minifestareita lauantaina 31.8.

Hiedanrannassa Galleria Muuntotilassa nähdään vielä kesäkauden aikana Siina Levonojan, Jeehye Songin (Düsseldorf) sekä Christian Jütten näyttelyt.
Lasten puistoruokailuiden yhteydessä Hiedanrannassa järjestetään lasten taidepajoja. Lämmintä yhteishenkeä ja iloista juhlatunnelmaa kohotetaan Hiedanrannan Puutarhajuhlilla, joita vietetään 17.8. Tapahtuma sopii kaikenikäisille.

Näyttelyihin on vapaa pääsy. Haiharan Kartanon ja Galleria Muuntotilan näyttelytilat ovat saavutettavia.

29.6.–4.8. Ilona Niemen Remains-näyttely
Kulttuuritalo Laikun Galleriassa, Keskustori 4
Näyttely on avoinna ti–la klo 10–18 sunnuntaihin 28.7. saakka, tiistaista 30.7. alkaen näyttely on avoinna ti–pe klo 9–20 ja la–su klo 10–18
Vapaa pääsy

Ilona Niemi maalaa -performanssi tiistaina 16.7. klo 12–15
Vapaa pääsy

Pääset Laikkuun ja Laikunlavalle Keskustorin tuntumaan helposti Nyssen kyydissä, ratikalla tai polkupyörällä. Laikun näyttelytilat ovat saavutettavia. Julkisivuremontin ajan lähimmät invaparkkipaikat löytyvät Keskustorin parkkialueelta. Saavutettava sisäänkäynti on Laikun pohjoispuolella (Laikunlavan puoleinen pääty). Sisäänkäynnillä on ovikello, jota soittamalla ovi avataan. Julkisivuremontin aikana saavutettavalle sisäänkäynnille pääsee väliaikaisesta ovesta, joka on avoinna Laikun aukioloaikojen mukaisesti.

Kulttuuritalo Laikussa sijaitseva Lastenkulttuurikeskus Rulla on kesän kiinni ja aukeaa tauon jälkeen taas 10.8.

Lisätietoja

Irma Puttonen
Johtava koordinaattori
Puhelin:
050 553 8673
Teksti: Kiti Saarinen
Jaa sosiaalisessa mediassa