Tamperelaisten lasten tekemää taidetta esillä Kiovan sotamuseossa

Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkien 70-vuotista taivalta juhlistava näyttely esittelee tamperelaisten lasten kuvataidetta Kiovan National Museum of the History of Ukraine in the Second World War -museossa. Näyttely liittyy Tampereella toteutettuun kuvataideprojektiin, jossa koululaiset ja päiväkotilapset tekivät toivoon ja ystävyyteen liittyviä teoksia Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.
Ihmisiä taidenäyttelyssä.
Tamperelaisten lasten tekemää kuvataidetta on esillä Kiovan National Museum of the History of Ukraine in the Second World War -museossa.

Teoksista koottiin yksi näyttely Laikkuun Kiovan päivän aikana toukokuun lopussa. Loput teoksista lähetettiin Kiovaan, jossa niistä kootaan useampi erillinen näyttely loppuvuoden aikana. Kiovan sotamuseossa toteutettuun näyttelyyn valittiin “Isänmaa”-teemaan sopivia teoksia. Näyttely on esillä kesäkuun loppuun saakka.

Tampere ja Kiova juhlistavat vuonna 1954 käynnistynyttä yhteistyötään monipuolisin toimenpitein sekä Tampereella että Kiovassa. Kiovassa nyt esillä oleva näyttely ”Tampere - Kiova. Piirroksia ystävyyskaupunkien lapsilta” on yksi juhlavuoden kulttuuri- ja taidetapahtumista. 

Ihmisiä katsomassa taidenäyttelyä.
Tamperelaisten lasten ja nuorten teokset käsittelevät ystävyyttä ja toivoa. Kiovan sotamuseon näyttelyn teemana on isänmaa.

Näyttelyn avajaisissa Kiovan keskustassa sijaitsevan Petšerskin piirin kulttuurin, matkailun ja kulttuuriperinnön suojelun päällikkö Diana Marynych kertoi ystävyyskaupunkien juhlavuodesta sekä siihen liittyvistä kulttuuriteoista. Sotamuseon varajohtaja Oleh Kucheriavyi kiitti näyttelyn tekijöitä ja korosti kulttuuritekojen merkitystä tietoisuuden lisäämisessä. Hän painotti, että näyttelyt auttavat ihmisiä ymmärtämään sodan jatkuvan ja Ukrainan tarvitsevan edelleen apua.

Ihmisiä taidenäyttelyssä.
Näyttelyn avajaisissa oli puhumassa Oleh Kucheriavyi (kuvassa vasemmalla) Serhii Anzhyiak (kuvassa keskellä) sekä Diana Marynych (kuvassa oikealla).

Kiovan kaupunginhallinnon kulttuuriosaston johtaja Serhii Anzhyiak puolestaan esitteli juhlavuoden toimenpiteitä Tampereella. Tampere on tukenut Kiovaa Venäjän hyökkäyssodan aikana muun muassa erilaisilla lahjoituksilla sekä järjestämällä leirejä ukrainalaisille lapsille ja nuorille.

Myös Tampereella voi ihailla Ukraina-teemaista taidetta, sillä kiovalaisten taidekoulujen oppilaiden teoksilla päällystetty taideratikka värittää katukuvaa loppuvuoden ajan. Ratikan sisällä olevilla digipinnoilla on esillä lisää kiovalaisten taidekoululaisten teoksia, kiovalaisten valokuvaajien valokuvia sekä tamperelaisten koulujen ja päiväkotiryhmien Ukraina-aiheista kuvataidetta ja runoja. Taideratikan kuvat ovat esillä myös Kiovan sotamuseon näyttelyssä.

Kuva Tampereen taideratikasta taidenäyttelyn seinällä.
Kiovan sotamuseon näyttely esittelee myös Tampereen Ukraina-aiheisen taideratikan kuvia.

Lisätietoja

Pekka Pernu
Kansainvälisten asioiden asiantuntija
Teksti: Johanna Sokka
Kuvat: Lyubov Golubyatnikova
Jaa sosiaalisessa mediassa