Muista ilmoittautua työnhakijaksi, kun valmistut

Kun valmistut, eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi Oma asiointi -palvelussa. Työnhakijaksi kannattaa ilmoittautua viimeistään ensimmäisenä työttömyyspäivänä. Työnhakijaksi ilmoittautumisen jälkeen voit hakea työttömyysetuutta.

Valmistuminen on monelle jännittävää aikaa ja elämässä voi tapahtua isojakin muutoksia. Saatat siirtyä työelämään ensimmäistä kertaa ja siihen liittyvät asiat voivat tuntua vierailta. Jos sinulla on kysyttävää, OMA-valmentajamme neuvovat tarvittaessa.

Kun valmistut, eikä sinulla ole työpaikkaa, ilmoittaudu työttömäksi työnhakijaksi Oma asiointi -verkkopalvelussa. Löydät sen osoitteesta tyomarkkinatori.fi. Kun olet ilmoittautunut työnhakijaksi ja työnhakusi on voimassa, olet oikeutettu työttömyysetuuteen. 

Ilmoita muutoksista Oma asiointi -palvelussa, jos esimerkiksi muutat tai saat töitä. Noudata sinulle annettuja määräaikoja ja ohjeita. Jos sinulla herää kysyttävää työttömyyteesi liittyen, voit esimerkiksi jättää yhteydenottopyynnön Oma asioinnissa.

Hae työttömyysetuutta

Voit hakea työttömyysetuutta, kun olet ollut kaksi viikkoa työttömänä. Tukea maksaa Kela tai työttömyyskassasi, jos kuulut sellaiseen esimerkiksi ammattiliiton kautta. Työttömyystukea voit hakea Kelasta, mutta ansiopäivärahaa haetaan työttömyyskassan kautta.

Voit olla oikeutettu soviteltuun työttömyysetuuteen, jos olet osa-aikatöissä tai olet yrittäjä. Samana kuukautena ansaitsemasi palkkatulot vaikuttavat, kuinka paljon voit saada siinä kuussa soviteltua työttömyysetuutta.

Aloita työnhaku 

Työttömyystuki on vastikkeellista. Se tarkoittaa, että olet valmis vastaanottamaan sinulle tarjottua työtä tai osallistumaan työllistymistäsi edistävään palveluun tai koulutukseen. Hae myös itsenäisesti eri työpaikkoja. 

Teksti: Eveliina Vainikka
Kuvat: Pexels
Jaa sosiaalisessa mediassa