Kiovalainen laulunopettaja kotiutui Tampereelle – ”Musiikki on elämäni ja inspiroidun kulttuurista”

Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Osana juhlavuotta Tampereen kaupunki julkaisee sosiaalisen median kanavissaan ja tampere.fi-verkkosivulla tarinoita Tampereella asuvista kiovalaisista. Sarjan toinen artikkeli kertoo musiikin- ja laulunopettaja Oleksandrasta, joka pakeni sotaa Tampereelle.
Vanhempi ja lapsi halaavat toisiaan keväisessä puistossa.
Oleksandra ja tytär Anhelina pitävät Tampereen luonnosta ja ystävällisistä ihmisistä.

Tämä artikkeli julkaistaan Kiovan päivänä 26.5.2024, jolloin Tampere viettää ensimmäistä kertaa ystävyyskaupunkinsa juhlapäivää. Voit tutustua Kiovan päivän ohjelmaan artikkelin lopusta löytyvän linkin kautta.

Kiovalainen musiikin- ja laulunopettaja Oleksandra, 31, saapui Tampereelle kaksi vuotta sitten, kun Venäjä aloitti laajamittaisen hyökkäyssodan Ukrainassa. Hän muutti Suomeen 7-vuotiaan tyttärensä Anhelinan kanssa. 

Vaikka Tampere ja Suomi eivät olleet Oleksandralle ennestään tuttuja, oli hän törmännyt Tampere-nimiseen kaupunkiin sattumalta jo opiskelijavuosinaan.

- Opiskeluaikana vuokrasin asunnon Tampere-kadulta Kiovassa. Silloin en olisi voinut kuvitellakaan, että kohtalo toisi minut tänne, Oleksandra muistelee.

Ennen muuttoaan Tampereelle Oleksandra tiesi kuitenkin joitakin asioita Suomesta.

- Olin kuullut, että Isä Frost eli joulupukki asuu Suomessa ja että napapiiri kulkee Lapin läpi. Tiesin myös, että täällä on kaunista luotoa ja järviä, ja että Nokia-puhelimet ovat Suomesta, Oleksandra listaa.

Oleksandra on kotoisin pienestä Lutuhynen kaupungista, joka sijaitsee itäisessä Ukrainassa Luhanskin alueella. Aikuisiällä hän muutti maan pääkaupunkiin Kiovaan, jossa hän vietti yli kymmenen vuotta. Oleksandra muistelee lämmöllä Kiovan kauneutta ja monipuolista kulttuuritarjontaa.

- Kiovalla on erittäin rikas historia ja se on täynnä kaunista arkkitehtuuria sekä monia katedraaleja ja luostareita. Kiova on myös maan musiikillinen pääkaupunki ja siellä on runsaasti erilaisia kulttuurikohteita, kuten museoita ja teattereita. Myös Kiovan puistot ja maisemat ovat hämmästyttävän kauniita, Oleksandra kuvailee.

Oleksandra on kotiutunut hyvin Tampereelle ja näkee siinä paljon yhtäläisyyksiä Kiovan kanssa. Vesistöt, saaret ja kaupunkia ympäröivä luonto muistuttavat häntä Kiovasta.

- Tamperetta jakaa Tammerkoski, kun taas Kiovaa halkoo Ukrainan pisin joki Dnepr. Myös kaupunkien saaret muistuttavat toisiaan. Viikinsaari tuo mieleen Dnepr-joen varrella sijaitsevan Trukhanivin saaren. Vaikka Kiova on miljoonakaupunki, sen ympärillä on paljon luontoa ja kauniita havumetsiä, hän kertoo.

Yhtäläisyyttä löytyy myös kaupunkien ja niiden asukkaiden mentaliteetista. 

- Kiova on Tampereen tavoin opiskelijakaupunki, joka näkee tulevaisuutensa nuorissa ammattilaisissa. Ja tietysti ystävälliset ja avoimet ihmiset ovat tärkein asia, joka yhdistää meitä, Oleksandra lisää.

Vaikka Oleksandra on kotoutunut hyvin Tampereelle, matkan varrella on ollut myös haasteita. Hän kertoo ensimmäisen vuoden olleen vaikea, sillä asunnon ja työn etsiminen sekä muiden paperiasioiden järjestäminen oli hankalaa kielimuurin takia. Oleksandra on opiskellut suomea ahkerasti kahden vuoden ajan.

- Olen oppinut suomea nyt kaksi vuotta ja mitä pidemmälle etenen, sitä vaikeammalta kieli tuntuu. Yritän kuitenkin harjoitella enemmän ja onneksi suomalaiset ovat erittäin kohteliaita ja pitävät aina keskustelua yllä.

- Ensimmäinen lause, jonka opin oli ”Hauska tutustua”. Muistan ajatelleeni, että se kuulosti omiin korviini hyvin melodiselta, Oleksandra kuvailee.

Vanhempi ja lapsi seisovat leikkipuiston porttien edessä.
Oleksandra ja Anhelina ovat löytäneet monia harrastuksia Tampereelta.

Ukrainassa Oleksandra työskenteli laulunopettajana Kiovan Grinchenkon yliopistossa. Palo musiikkiin ja taiteeseen sai hänet kouluttautumaan tohtoriksi, ja viime vuonna Oleksandra valmistui taiteen ja musiikin filosofian tohtoriksi.

Myös Suomessa Oleksandra on päässyt tekemään töitä kulttuurin parissa. Hän työskenteli puolitoista vuotta lasten kulttuurikeskus Piipoossa, jonka lisäksi hän on esiintynyt useissa kulttuuritapahtumissa ja konserteissa.

- Haluan jatkaa työskentelyä musiikin ja pedagogian alalla Suomessa ja olen avoin yhteistyölle muusikoiden kanssa, Oleksandra kertoo.

Oleksandra on tutustunut suomalaiseen koulutusjärjestelmään tyttärensä esikoulun ja Viialan koulussa suorittamansa työharjoittelun kautta. Hän on seurannut mielenkiinnolla suomalaista koulutusjärjestelmää sekä musiikin ja taiteen opetusta.

- Suomen koulutusjärjestelmä on korkeatasoinen. Olen ollut iloisesti yllättynyt opettajien metodologiasta ja pedagogiikasta, yksilöllisestä lähestymistavasta sekä luokkien teknisistä varusteista, Oleksandra kertoo.
Musiikki ja taide ovat Oleksandralle elämäntapa, ja hän kertookin rentoutuvansa parhaiten uppoutumalla kulttuuriin.

- Musiikki on elämäni ja Tampereella rentoudun ja inspiroidun musiikin ja taiteen äärellä. Konserteissa esiintyminen on minulle tapa jakaa luovuuttani yleisölle. Olen erityisen iloinen siitä, että olen päässyt tekemään töitä musiikin parissa myös Suomessa. Haluankin kiittää suomalaisia muusikkokollegoitani, jotka esiintyvät kanssani ja tukevat minua.

Oleksandra on iloinen, että Tampere juhlii ystävyyskaupunkien juhlavuotta. 

- Haluan sanoa suuret kiitokset Ukrainan ja ukrainalaisten tuesta. Toivon rauhaa kaikkialle ja että Tampereen ja Kiovan välinen ystävyys on pitkäaikainen ja hedelmällinen.

Tampereen tukee Kiovaa ystävyyskaupunkien 70-vuotisjuhlavuotena

Tampereen ja Kiovan ystävyyskaupunkisuhteen solmimisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 70 vuotta. Kaupungit juhlistavat vuonna 1954 käynnistynyttä yhteistyötä monipuolisin toimenpitein sekä Tampereella että Kiovassa.

Voit tutustua juhlavuoden toimenpiteisiin ja tapahtumiin sekä tapoihin auttaa ukrainalaisia ja kiovalaisia juhlavuoden verkkosivuilla.

Teksti: Johanna Sokka
Kuvat: Johanna Sokka
Jaa sosiaalisessa mediassa