Sampo Terho on Tampereen uusi kulttuurijohtaja

Sampo Terho aloittaa Tampereen uutena kulttuurijohtajana toukokuussa. Tehtävää haki yhteensä 44 henkilöä. Heistä 13 kutsuttiin ensimmäisen kierroksen haastatteluihin, joiden pohjalta kuusi hakijaa eteni soveltuvuusarviointeihin. Loppusuoralla haastateltiin vielä kolme kärkihakijaa, joista Sampo Terho oli soveltuvin Tampereen uudeksi kulttuurijohtajaksi.

Terho on koulutukseltaan filosofian maisteri ja toiminut työurallaan muun muassa Juha Sipilän hallituksen Eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministerinä, eduskuntaryhmän johtajana, Euroopan parlamentin jäsenenä, tutkijana, yrittäjänä ja kirjailijana. Terho on luopunut kaikista poliittisista tehtävistään ja keskittynyt viime vuosina uraansa yrittäjänä kulttuurialalla.

- Sampo Terhon johtamiskokemus kansallisista ja kansainvälisistä, erittäin vaativista tehtävistä vakuutti haastattelijat. Hänellä on myös erinomaiset verkostot, Tampereen kaupungin konsernijohtaja Juha Yli-Rajala perustelee.

- Terholla on nyt mahdollisuus johtaa kulttuurikenttää kuntaorganisaation näkökulmasta. Hän on kulttuuriministerinä johtanut isoa ministeriötä ja saanut siitä erinomaista palautetta niin viranhaltijoilta kuin kulttuurikentältä, sivistyspalvelujen johtaja Lauri Savisaari jatkaa.

Kulttuurijohtaja johtaa palveluryhmää, johon kuuluvat Tampereen kaupunginkirjasto, Tampereen seudun työväenopisto, Tampere Filharmonia, kaupunkikulttuuriyksikkö, historialliset museot sekä Tampereen taidemuseo. Sara Hildénin taidemuseo toimii osana kulttuurin palveluryhmää, mutta sillä on oma johtosääntönsä ja johtokuntansa. Kulttuurin palveluryhmä vastaa myös kulttuurin laajan toiminta-avustuskokonaisuuden valmistelusta ja hallinnoinnista. Kulttuurijohtajalla on keskeinen rooli tamperelaisten kulttuuritoimijoiden verkoston kokoajana.

Ensitöiksi Tampereen kulttuurikenttä tutuksi

Terho odottaa työskentelyä kaupungin kulttuurielämän parissa. Hänen mukaansa Tampere voi näyttää luovuudessa ja elämystalouden kasvattamisessa mallia koko Suomelle.

- Tampereella on erinomainen kulttuuristrategia, jonka jalkauttamisen aloitan osaltani välittömästi. Aion tavata kulttuurialan eri toimijoita ja sidosryhmiä, jotta saan selkeän kuvan tilanteestamme taiteen kentällä. Haluan kulttuurijohtajana olla mahdollisimman paljon läsnä käytännön työssä ja mukana kulttuuritapahtumissa, Terho kertoo.

Tampereen aiempi kulttuurijohtaja Juha Ahonen siirtyi vuodenvaihteessa Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikatoimialan johtajaksi, ja avointa virkaa on kevään ajan hoitanut kirjastopalvelujohtaja Niina Salmenkangas.

Lisätietoja

Lauri Savisaari
Johtaja
Puhelin:
040 801 6081
Teksti: Aino Penttilä
Kuvat: Aliisa Piirla
Jaa sosiaalisessa mediassa