Kivimuseon juhlanäyttely avautuu Vapriikissa

Tampereen Kivimuseo juhlii kymmenettä vuottaan Vapriikissa! Sen kunniaksi Vapriikin ensimmäisen kerroksen päänäyttelytilaan avautuu 26.4. kaikille kivifaneille suunnattu teemanäyttely Kiven voima. Se esittelee näyttävästi kivien ja mineraalien ihmeellistä maailmaa ja satoja kivimaailman aarteita kaikkialta ympäri planeettaamme, ja vähän avaruudestakin.

- Kivimuseon kokoelma on Suomen suurin, näyttävin ja värikkäin yksityishenkilön keräämä kivikokoelma, kertoo intendentti Tomi Kumpulainen Vapriikista.  

 - Uudessa näyttelyssä esillä ovat kaikki Vapriikin kivikokoelmien helmet ja kaikki erikoisimmat kivet Suomen suurimmista puufossiileista ja ametistikoteloista aitoihin timantteihin ja muihin jalokiviin, lupaa Kumpulainen.  

- Meillä voi nähdä safiireita, smarageja, obsidiaania, pehmeitä okeniitteja ja myrkyllisiä krokoiitteja.

Monet kivistä eivät ole olleet esillä Vapriikissa aiemmin. Näyttelyssä voi tutustua siihen, miten kivet ovat syntyneet ja kuinka vanhoja ne ovat.  

- Elottomien kivien lisäksi joukossa on eloperäisiä, satoja miljoonia vuosia vanhoja fossiileita, kasveista, meri- ja maaeläimistä, myös dinosauruksista, Kumpulainen kertoo.

Näyttelyä täydentävät nelimetrinen Allosaurus- ja parimetrinen Mosasaurus-fossiilijäljitelmä. Muita näyttelyn helmiä ovat muun muassa yli 400-kiloinen tunisialainen hiekkaruusu ja 100-kiloinen meteoriitti Argentiinasta. Kiven voima -näyttelyssä pääsee myös sisälle brasilialaiseen ametistiluolaan ja koskettamaan erilaisia kiviä pyriitistä laavakiviin ja fossiileihin. Lisäksi puhutaan kivistä harrastuksena.  

Näyttely on suunnattu koko perheelle ja erityisesti kaikille aarteiden ystäville. Vapriikki muistaa näyttelyn avajaisiltana 25.4. nuorimpia kävijöitään, joille Kivimuseo on suosikkikohde museokeskuksessa. Lasten avajaisiltana Vapriikissa esiintyy Hevisaurus.  

Lisätietoja

Tomi Kumpulainen
Intendentti
Puhelin:
040 8016614
Teksti: Tähtitalvikki Poikajärvi
Kuvat: Saarni Säilynoja/Vapriikki
Jaa sosiaalisessa mediassa